Care-i faza cu 29 februarie?

Unul dintre cele mai ciudate fenomene este anul bisect. Diferența dintre un an bisect și unul normal este faptul că cel bisect se repetă odată la patru ani și are 366 de zile în loc de 365. Această zi în plus îi este adăugată lunii februarie, care este cea mai scurtă lună din an, toate celelalte luni având cel puțin 30 de zile. Existența acestei date atipice în calendar a dat naștere multor superstiții și tradiții peste tot prin lume. Dar, totuși, care-i faza cu 29 februarie?

 

 

De ce are luna februarie doar 28 de zile?

Pentru a putea înțelege de ce există anul bisect, trebuie mai întâi să înțelegem de ce luna februarie are doar 28 de zile.

Istoria calendarului nostru începe în secolul al optulea î. Hr. în Imperiul Roman. În calendarul roman nu existau lunile ianuarie și februarie – anul avea doar 10 luni. Regele Numa Pompilius, succesorul lui Romulus și al doilea rege legendar al Romei, a decis să mai adauge două luni, ianuarie și februarie, anul având la acea dată 304 zile. Această schimbare nu a fost acceptată din cauza unei superstiții romane conform căreia numerele pare aduc ghinion. Pentru a remedia această situație, lunile anului au fost aliniate cu cele 12 cicluri lunare. În urma acestei schimbări, calendarul avea 355 de zile. După câteva sute de ani, împăratul Iulius Cezar le-a cerut astronomilor să calculeze timpul în funcție de soare, asemenea egiptenilor. În final, a rezultat că mai trebuiau adăugate calendarului încă 10 zile și o a unsprezecea zi odată la fiecare patru ani, adică data de 29 februarie a anilor bisecți.

Aceasta se poate explica prin rotația pământului în jurul soarelui. Planeta noastră se rotește în jurul soarelui în 365 de zile și 6 ore. După patru ani, se adună cele 6 ore și se mai adaugă încă o zi.

 

 

Care sunt tradițiile și superstițiile de 29 februarie?

Data de 29 februarie este percepută de oameni în moduri foarte diferite. Unii cred că 29 februarie este o zi a iubirii, a fericirii, precum luna din care face parte. Alții cred că această zi aduce ghinion întregului an.

Una dintre cele mai vechi tradiții este aceea că femeile au voie să-și ceară în căsătorie partenerii. Se spune că, în secolul al cincilea d. Hr., Sfânta Bridget l-a rugat pe Sfântul Patrick să le dea voie femeilor să-i ceară în căsătorie pe bărbați. Sfântul Patrick a decis ca 29 februarie să fie ziua în care bărbații pot fi ceruți de femei. Mai târziu, această tradiție a devenit lege în Scoția.

Un alt obicei european este ca bărbații să le cumpere doamnelor singure mănuși, cu care să-și ascundă mâinile și totodată faptul că nu sunt căsătorite sau logodite.

Mulți însă nu recomandă căsătoria într-un an bisect. Conform unor superstiții, căsătoriile realizate în anii bisecți nu sunt durabile, ajungându-se repede la divorț. Se presupune că și schimbarea locului de muncă, vânzarea casei și vopsirea părului sunt lucruri care pot aduce ghinion într-un an bisect.

 

 

Alte curiozități ale lunii februarie

 

De ce se numește luna februarie și Făurar?

Luna februarie mai este cunoscută și sub numele de Făurar. Una dintre activitățile românești specifice acestei perioade a anului era prelucrarea fierului. Oamenii care aveau această ocupație se numeau fierari sau făurari, de aici și denumirea de Făurar.

 

 

Când își sărbătoresc persoanele născute pe 29 februarie ziua de naștere?

În Noua Zeelandă, persoanele născute pe 29 februarie sunt obligate prin lege să-și sărbătorească ziua pe 28 februarie, iar cele din Anglia pe 1 martie. În alte țări, printre care și România, le este permis să-și sărbătorească ziua de naștere când doresc. Există însă oameni care consideră că cei născuți în prima parte a zilei ar trebui să și-o sărbătorească pe 28 februarie, iar cei născuți după-masa pe 1 martie.

 

 

 

Unii consideră luna februarie cea mai ciudată și ghinionistă lună din an, însă alții sărbătoresc de sute de ani iubirea în această perioadă, fie de Valentine’s Day, fie de Dragobete. Pentru tine, ce înseamnă luna februarie?

 

Autor