Așa cum era de așteptat, am ales să dedic unul dintre articolele publicate, romanului meu de debut ”Pasărea”.
Acea ”pasăre” s-a născut cu 4 ani în urmă, dintr-o ”nebunie” de-a mea, fiindcă așa îmi place să o numesc. Dorința de a scrie și a publica un roman era foarte mare, chiar obsesivă. Eram ca naratorul operei ”Romanul adolescentului miop”. Îmi doream să scriu un roman și atât; despre orice și oricine, despre viața mea din liceu, despre colegi, profesori, întâmplări haioase sau triste. Îmi doream ca oamenii să mă cunoască mai bine, să mă remarce, să vadă de ce sunt în stare de fapt. Fiind extrem de timidă, lumea îsi formase o părere greșită, crezând că nu am nimic de spus. Cred că toate aceste aspecte m-au determinat să public un roman.
Dintotdeauna mi-a plăcut să scriu; încă de mică inventam povești, cu personaje imaginate de mine, cu un fir narativ original, la care, în final le dădeam viață pe hârtie. Bineînțeles că nimeni nu mi-a găsit ”operele”, dar îmi place să cred că scrisul face parte din mine dintotdeauna. Aveam 14 ani când m-am apucat serios de scris, cu gânduri serioase de a crea ceva demn de publicat.
Romanul a fost inspirat parțial din experiența mea din timpul liceului, dar nu respectă întru totul validitatea întâmplarilor. Protagonista romanului, Irina, este o adoleșcentă de 16 ani, pasionată de scris și citit, a cărei viață nu e chiar de ușoară. Rămasă orfană de tată de la o vârstă foarte fragedă și crescută doar de mama și bunica ei, Irina a rămas totuși pozitivă în priviința viitorului. Se mută în Cluj-Napoca pentru a studia la un liceu bun, în casa unchiului său. Nici noua sa viață nu e una tocmai roz. Pe lângă purtarea răutăcioasă a verișoarei sale, nedreptățile și dezamăgirile resimțite la scoală, leagă prietenii, dar și descoperă propria pasiune și trăiește prima dragoste. Cu toate acestea, nu se dă bătută și luptă pentru visul ei.
Romanul ”Pasărea” este scris pentru oricine, cu puțin umor și în același timp și o picătura de dramă. Îi duce pe cititori într-o călătorie, în care aceștia vor avea parte atât de episoade de râs, cât și de plâns; cititorii vor trăi sau retrăi viața de adolescent, cu toate părțile bune sau mai puțin bune ale acesteia; vor simți fluturi în stomac alături de protagonistă sau se vor confrunta cu nedreptățile vieții de liceu. Vor parcurge un drum greu în căutarea de sine și vor învinge în lupta dintre propriul sine și cel pe care societatea îl impune.
Studentă la Psihologie, sunt pasionată de literatură, psihologie și istorie, îmi place sa citesc și să călătoresc. Absolventă de Coșbuc!