Halloween

Suntem într-o perioadă fără electricitate, începem să pășim către iarnă, nopțile devin tot mai lungi, oamenii șoptesc, vântul suflă din ce în ce mai tare și spiritele se trezesc la viață, revin pe pământ, vrăjitoarele își fac de cap, iar morții se trezesc la viață.

Nu îți vine să ieși din casă, încerci să te baricadezi și când te crezi în siguranță auzi o bufnitură zdravănă. Oblonul geamului a fost trântit de vânt. Te grăbești să-l închizi, iar cum te apropii de geam vezi numai umbre și printre ele o figură înfricoșătoare din care iese o lumină, ești terifiat de imagine, pentru moment încremenit în neputință…

Este doar un bostan sculptat,cules de niște băieți de pe hotarul din apropiere și iluminat cu o lumânare.  Te-a speriat! Când te uiți din nou… a dispărut!

ISTORIC

Începuturi

Acum 2000 de ani pe data de  1 noiembrie a luat naștere Halloween-ul în Europa, în zonele locuite de celți. Această dată a reprezentat începutul anului nou la celți, a împărțirii anului agricol în două. Practic, sfârșitul verii (Samhain) și începutul  sezonului rece, întunecat și periculos. Oamenii credeau că, odată cu începerea acestei perioade, spiritele reveneau printre ei, atât cele bune, cât și cele rele și acestea influențau evenimentele din acel an; toate întâmplările rele erau puse pe seama lor.

          După cucerirea romană a zonelor locuite de celți (43 d.Hr.), sărbătoarea Samhain-ului a fost contopită cu cea a morților (Feralia), un obicei prezent la romani. În 609 Papa Bonifaciu al IV-lea cu scopul de a contracara acest obicei păgân a introdus Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Papa Grigore al IV-lea în anul 837 transformă sărbătoarea într-una universală și alege pentru aceasta data de 1 noiembrie. Este momentul când comemorăm Sfinții și eroii. Noaptea de dinainte este numită Halloween sau Noaptea Tuturor Sfinților (All Hallow’s Eve). În detaliu cuvântul Halloween este compus din hallow, adică sfânt și –een, ce provine Even (forma utilizată E’en) adică noapte.

Secolele 18-19

          Imigranții irlandezi și scoțieni au adus credința și superstițiile lor pe pământ american în secolele al 18-lea și al 19-lea. Totul era despre a face o farsă, de a speria pe cineva. Copii legau sfori de-a lungul drumului pentru a face oamenii să se împiedice și să cadă, legau clanțele apartamentelor opuse, de dragul glumelor, au folosit petarde pe care le puneau în țevi pentru a amplifica explozia și a crea panică în rândul oamenilor, sau au aruncat pungi de făină în oamenii care circulau pe străzile din Washington.

Secolul 20

Poantele acestea erau specifice secolului al 19-lea, când americanii trăiau în comunități mici și treceau zâmbind peste aceste poante ale copiilor. Din secolul al 20-lea când s-au mutat spre mari centre urbane, poantele au devenit mai violente și astfel, adulții au început să le interzică. Un exemplu poate să fie acel articol scris de directorul școlii din Rochester prin care atrăgea atenția că dezumflatul roților de la mașini nu mai este distractiv.

Prima carte poștală cu Halloween, 1908

          Autoritățile din SUA au încercat alternative pentru a înlocui Halloween-ul. Un exemplu în acest sens vine din 1950 când președintele Americii, Harry S. Thruman, a propus o alternativă: Youth Honor Day. Prin aceasta s-a încercat cultivarea în rândul celor tineri a unei atitudini sociale și morale de altă factură ca până atunci (de exemplu cum să fie politicoși și să ceară bomboane, dulcuri în această manieră). Pentru a schimba atitudinea copiilor în această zi, s-au angajat mai multe agenții media, precum: revista The American Home, CBS a dat la radio emisiunea The Baby Snooks Show, sau NBC împreună cu CBS au difuzat seria TV The Jack Benny Program, etc.

Tranziția a fost una lentă de la poante la ceea ce știm că este  astăzi Halloween-ul. Un moment crucial s-a produs cu difuzarea sitcom-ului The Adventures of Ozzie and Harriet, unde într-un episod, copii costumați au venit la ușa lui Ozzie și Harriet. Aceștia au fost foarte uimiți și au dat copiilor dulciuri. Din acel moment, Halloween-ul s-a transformat într-o sărbătoare bănoasă și una care treptat, s-a internaționalizat. Ca fun fact, în 1965 pe seama Halloween-ului s-a înregistrat un profit de 300 milioane de dolari numai din dulciuri și costume în SUA.

HALLOWEEN-UL PRIN LUME

          Irlanda este țara de unde a pornit Halloween-ul, locul unde copii și azi sunt puși pe poante și pe speriatul oamenilor. Această sărbătoare este foarte populară și prin Germania, Franța, Marea Britanie, Japonia sau Africa de Sud. Peste tot elementele de bază pentru un Halloween reușit sunt costumele, dulciurile, mai nou petrecerile și bine înțeles bostanul.

La noi, în Ardeal, bostanul are un rol important, este elementul central al Halloween-ului. În zona Transilvaniei pepenele gigant ajunge și se răspândește prin secolul al 19-lea. Repede devine un aliment iubit de majoritatea populației și concomitent un element simbolic  pentru Halloween. Bostanul este comoara portocalie a toamnei, în viziunea multor oameni (de-a lungul istoriei) un simbol al sărăciei. Este de fapt una dintre cele mai bune gustări ale sezonului. Originea sa se regăsește pe continentul american. În engleză este denumit pumpkin, cuvânt ce vine din greacă, pepon și înseamnă pepene mare. Bostanul este simbolul acestei sărbători datorită lanternelor care se fabrică din ele.

Nu contează dacă sărbătorim Halloween-ul sau nu, aceste elemente sunt simboluri care se potrivesc cu toamna, reprezintă acest anotimp și crează o atmosferă specială. Lumânarea din bostan dă un sentiment de apropriere, de familie și în același timp, prin lumina ei de pe perete, un sentiment de nesiguranță, plin de mister.  

CONCLUZIE

Halloween-ul e un fel de ritual, care are scopul de a ne ține uniți, e un fel de conexiune socială, care ne face mai fericiți, amabili și de ce nu prin buna dispoziție mai sănătoși. Poate să fie una dintre acele momente când nu ne putem opune unei dorințe absolute, de a mânca dulciuri. Avem nevoie de dulciuri! 🙂 Contrar discuțiilor legate de ritualuri păgâne, sau legate de comerț, vă doresc distracție din belșug și dulciuri multe. HAPPY HALLOWEEN!

Autor

  • Robert Binder

    Supranumit și Herren Bären, Herren sau Herr încearcă să învețe din tot ce-i vine în cale și să devină mai bun pe zi ce trece. Susține munca în echipă și crede că omul sfințește locul. Este pasionat de lectură, muzica bună și de istorie.

    View all posts