Japonezi la Cluj

Ca urmare a excursiei de anul trecut din Japonia, anul acesta am avut și noi ocazia să găzduim nouă elevi de la Liceul Municipal Hiyoshigaoka din Kyoto, Japonia. Ei au venit însoțiți de directorul adjunct al școlii, Yoko Tayama și de doamna profesor de engleză, Kazuyo Kawakubo.

Vizitele

În cele 6 zile în care elevii au stat în Cluj-Napoca au vizitat frumusețile Ardealului:

Salina Turda și Cetatea Alba Iulia;

dar și Primăria Municipiului Cluj, unde au avut ocazia să se întâlnească cu domnul primar, Emil Boc;

Muzeul Etnografic, unde au învățat dansuri tradiționale românești;

Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș Bolyai, unde au confecționat mărțișoare și origami;

Inspectoratul Școlar Județean Cluj, unde au fost primiți de domnul inspector general, Valentin Claudiu Cuibus;

Au avut parte de un tur ghidat al orașului.

Au participat la ore de limba engleză, familiarizându-se cu materia și metodele de predare din România.

Întrebându-i care a fost lucrul lor preferat din Cluj, Mio Yoneda, una dintre eleve ne-a spus: „Mi-au plăcut mult clădirile vechi ale orașului, sunt foarte frumoase. Totuși, ce m-a fascinat cel mai mult au fost bisericile. În Japonia sunt foarte puține și nu ai ocazia să le vizitezi. Mă bucur foarte mult că am reușit să le văd pe cele de aici.”. „Mie mi-a plăcut mult mâncarea, mai ales sarmalele. Semănau cu un fel de mâncare din Japonia și am fost foarte surprins să văd că sunt făcute cu orez.”, ne-a spus Kosuke Tahara.

Perspectivele proiectului

Am fost curioși și noi să vedem cum au ajuns să vină în Cluj, așa că am discutat cu doamna director adjunct, Yoko Tayama, pentru a afla mai multe detalii: După venirea voastră în Japonia, anul trecut în aprilie, elevii noștri mi-au spus că își doresc să vă reîntâlnească și m-au întrebat dacă nu am putea să conectăm cumva cele două școli, să facem un parteneriat. Mie mi se părea imposibil. Totuși, ei au fost foarte convingători, așa că am început să mă gândesc mai serios la asta. În vara anului trecut, am vizitat Clujul și m-am întâlnit cu profesorii voștri care m-au impresionat cu ospitalitatea și bunătatea lor, așa că atunci mi-am dat seama că și elevii noștri ar trebui să vină aici.”

Iar când am întrebat-o dacă elevii școlii noastre vor putea să meargă și ei în Japonia, ne-a spus „Sigur. Vom discuta cu profesorii voștri când este cea mai oportună perioadă pentru ambele școli pentru venirea voastră.”

La revedere

În ultima seară împreună, le-am pregătit la școală o petrecere cu specific românesc. Dansând și cântând împreună, ne-am promis că prieteniile create vor rămâne la fel de strânse.

Deși am avut multe momente frumoase, domnul director, Valentin Maxim-Oros, spune că cel mai important dintre ele a fost în acea ultimă seară: „Întâlnirea aceasta făcută în spațiul școlii, informal, este momentul cel mai frumos și care vine să confirme faptul că excursia japonezilor la noi la școală a fost un succes.”

Anul trecut, delegația Coșbucului a dus un act oficial de la primăria Cluj-Napoca reprezentată de domnul primar Emil Boc la primăria din Kyoto condusă de domnul primar Kadokawa Daisaku, făcându-se primul pas pentru înfrățirea celor două orașe. Iar, în urma vizitei prietenilor noștri din Japonia, școala noastră și Liceul Kyoto Municipal Hiyoshigaoka au devenit școli înfrățite.

Putem spune că, pe langă faptul că avem un parteneriat cu o școală japoneză, am creat o legătură puternică cu oameni în care avem încredere.

Autor

  • Alexandra Badea

    Se consideră o persoană empatică, deschisă și extrovertită. În timpul liber ascultă muzică, citește și se uită la filme. Este de părere că, dacă avem încredere în noi, putem realiza ceea ce ne dorim.

    View all posts