În luna octombrie s-a desfășurat a treia mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ în Florența, Italia. Aici am avut ocazia să întâlnim elevi din Italia, Germania și Grecia, iar împreună cu aceștia am petrecut șapte zile de neuitat într-unul dintre cele mai frumoase orașe, învățând mai multe despre diversitatea în artă și gastronomie.
Modul de desfășurare
La mobilitate am participat patru eleve și patru profesori, iar eu alături de colegele mele am fost găzduite la familii. Nu-mi pot lăuda îndeajuns familia la care am locuit. Mă consider foarte norocoasă, deoarece fata la care am stat m-a însoțit peste tot și am considerat-o mai mult decât o cunoștință, o prietenă. Pe lângă asta, mamele găteau mâncăruri atât de bune, că nici nu îți dădeai seama când se terminau. Toate am fost la fel de încântate de gazdele noastre.
Locația
Nu pot să găsesc cuvinte îndeajuns de bune ca să descriu frumusețea Florenței. Fiecare clădire, fiecare stradă sau piață avea în spate o poveste și o istorie. Nici să nu mai spun de statui și celelalte opere de artă care erau de văzut la tot pasul. Bisericile, muzeele, capelele, domurile, toate erau realizate cu o mulțime de detalii care te lăsau pur și simplu șocat de cât de mult timp și efort le-a trebuit artiștilor să le conceapă și să le construiască. Iar specialitățile pe care le-am mâncat în Florența vor rămâne cu siguranță în sufletul meu pentru totdeauna.
Activitățile
Mobilitatea a început cu ceremonia de deschidere unde corul școlii a cântat imnul Uniunii Europene. Apoi, a urmat o prezentare despre diversitate și anti-discriminare. După sfârșitul ceremoniei, elevii italieni ne-au făcut turul școlii, iar workshop-urile care s-au desfășurat în fiecare zi, au avut loc în incinta școlii. Am participat la ateliere precum “Introducere în Istoria și Arta Florenței” unde am învățat despre familia Medici, au mai fost ateliere despre frică, orientare sexuală și de învățare a câtorva propoziții în limba italiană, numind doar câteva dintre ele.
În afară de turul Florenței, am vizitat de asemena Pisa și Livorno, două orașe spectaculoase care mi-au lăsat amintiri foarte frumoase. În Florența am vizitat Galeria Uffizi și tot centrul vechi. În Pisa am vizitat renumitul turn și renumita catedrală, în care erau mai mulți turiști decât mă așteptam. Iar în Livorno am fost însoțiți de un ghid care ne-a condus prin tot orașul, povestindu-ne istoria acestuia. Pe lângă aceste atracții am vizitat o “Fermă socială” unde oameni cu dizabilități mintale erau incluși în această societate și se ocupau cu măslinii, cu mâncarea și cu îngrijirea animalelor. Astfel oamenii cu dizabilități deveneau parte integrantă a societății.
După o săptămână plină de activități a urmat ceremonia de închidere unde noi, toți, am prezentat locurile unde am fost și lucrurile învățate. De-asemenea țările venite în Italia au avut de realizat un moment artistic pregătit de acasă. Noi am jucat o piesă de teatru inspirată din Divina Comedie deDante. Cu toții am fost foarte mândri de cum a ieșit în final.
Cu ce am rămas
Îmi imaginam că mobilitatea din Italia va fi ca oricare altă excursie, însă mi-a întrecut toate așteptările. Am cunoscut oameni minunați cu care am râs și cu care împărțim acum amintiri. Am plecat în Florența cu patru colege și patru profesori și m-am întors în România cu o familie.
Este o persoană care este pasionată de literatură şi fascinată de filme şi seriale. Ea încearcă să se îmbunătățească în fiecare zi şi este în stare să facă orice ca să-şi îndeplinească visele.