Moda canină: între pufos și fabulos

Înafară de un chiuaua, perceput mai mereu înfofolit într-o haină roz, comod în poșeta stăpânei, la ce ne gândim când auzim de moda canină? 

Istoric vorbind, se pare că mereu am vrut să ne răsfățăm prietenii pufoși. Încă din Egiptul Antic se găsesc zgărzi decorate cu imagini descriind o faptă vitează a câinelui. În mediul Aristocrației, ea era decorată cu aur și pietre prețioase. Această tendință are ca și cauză atât antropomorfizarea, cât și nevoia omului de a-și arăta valoarea (atât în calitatea iubirii cât și în bani).

 Se pare că ambele obiceiuri sunt greu de dezvățat. Diamantele și poveștile însemnate au fost înlocuite cu logo-uri, ca și acestea. Un Louis Vuitton de aproape 600 euro.

Totuși, de ce trebuie dezvățate? Răsfățarea animalelor iubite nu ar trebui să formeze o comunitate sau un mediu toxic, dar desigur sunt și câteva oi negre. Problema apare când le sunt restricționate mișcările sau când nu își pot face nevoile. Așa dar, costumul ajunge să fie atât nepractic cât și periculos. Apoi sunt momente unde hainele nu sunt necesare. Chihuahua, de exemplu, este o rasă de câine mic cu blană scurtă, care are nevoie de mai multă protecție în timpul vremii reci. Alți câini au probleme similare, sau sunt bolnavi și bătrâni. Există motive suficiente pentru a promova această industrie, de aceea a și devenit una profitabilă, valorând peste 30 de bilioane până acum. Nu este vorba doar de elementul adorabil ci și de protecție. Alți câini nu au nevoie de ajutor, iar acoperirea lor duce la probleme de ventilație și sufocare. Hainele prea groase strică și limbajul corporal esențial în comunicarea dintre ei. Pericolul apare când unul este perceput ca agresiv. 

Moda însă nu este restricționată la practicalitate. Dacă ar fii așa, pantalonii strâmți și rochiile scurte nu-și ar avea rostul. Când vorbim despre modă, vorbim despre ceva fabulos. Dorința oamenilor de  antropomorfizare și de a lua parte la modă împreună cu cei mai buni prieteni a fost înțeleasă și de Gregg Oehler și Ada Nieves. Ei sunt fondatorii New York Pet Fashion Show, un eveniment  care caută cele mai drăguțe performanțe. Următoarele poze vor dovedi de ce evenimentul are succes de 16 ani. 

 Scopul acestor oameni este mai nobil decât pare. Comunitatea din jurul competiției, de la stăpâni la coafezi la designer și câini, iau cât se poate de serios situația. Se creează astfel niște show-uri memorabile, care încurajează apartenența câinelui la familia sa drept un membru. Alți câini prezenți sunt cei care pot fi adoptați, iar o parte din profituri sunt donate la alianța pentru animalele din New York. 

Un alt element menționat anterior este antropomorfizarea. Fenomenul constă în atribuirea caracteristicilor umane unor obiecte sau în acest caz, animale. Nevoia de a se acoperi și de a alcătui o ținută satisfăcătoare atât în combinația de culori, cât și de forme se numără printre aceste caracteristici. Psihologic vorbind, dorința de a integra câinele în propriul plan provine din iubirea față de acesta. În prezent, din cauza instabilității și fluxului accentuat de divorțuri, familiile nu sunt atât de strânse cum erau în trecut. Animalul de compania devine astfel o parte crucială a stabilității, oferind confort și loialitate. Așa că îi tratăm ca și parte din familie. Le cumpărăm cadouri, le serbăm zilele de naștere, îi îmbrăcăm în cele mai de calitate haine. Merită ei toate acestea? Absolut! E bine să ne amintim că au nevoie mai mult de o plimbare lungă și o sesiune de joacă.

.