Eroul acestei pandemii

Vreau să îți vizualizezi întreaga ta ființă. Privește-o și remarcă fiecare mișcare, fiecare inspirație, fiecare expirație. Observă-i frica care îi străfulgeră sufletul în fiecare minut al vieții sale. Privește spre mintea sa care e plină de întrebări care încă nu și-au găsit răspunsul. Uită-te și observă cum pășește tot înainte, spre un viitor necunoscut. Poți observa cum ezită uneori să facă următorul pas, însă în ciuda acestui fapt ea tot continuă să meargă tot înainte, având înăuntru o putere extraordinară.

Ești chiar tu !

Acum vreau să te uiți în oglindă și să observi cât de puternică este persoana ta. Poate este chiar mai puternică decât ai fi crezut. A reușit să își găsească resursele potrivite, cu ajutorul cărora să poată face față situației sociale pe care o trăiește acum. Chiar tu ai reușit să îți găsești modalități prin care să te adaptezi și să dezvolți noi răspunsuri comportamentale la această situație. Și te felicit pentru acest lucru! Ești o persoană puternică! 🙂

Putem fi vulnerabili

Însă, noi ca ființe umane suntem construiți în așa fel încât să putem privi și dincolo de ceea ce trăim noi înșine. Inevitabil ne întrebăm despre ceea ce trăiesc ceilalți sau cum se descurcă ei în aceste situații. E bine de știut că nu toți pot să manifeste o astfel de atitudine. Sunt persoane care pot fi foarte afectate de această pandemie. Și aici nu mă refer la ideea de a fi vulnerabil din punct de vedere medical, ci din punct de vedere emoțional. Fiecare dintre noi putem fi în această situație. De exemplu, în momentul în care o persoană află că a fost depistată ca fiind pozitivă cu virusul, aceasta este greu încercată de sentimente de vinovăție. Poate chiar se mustrează foarte dur pe sine însăși, pentru că ar fi putut avea mai multă grijă  nu a avut mai multă grijă. Totodată, ea începe să fie în mod indirect respinsă de către prietenii apropiați. Această respingere este o reacție firească la frică, însă totodată îi poate răni atât de mult pe cei aflați în situația de a fi respinși.

Poți fi chiar tu un erou

Ce ar fi ca în loc de a respinge o persoană care tocmai a aflat că este infectată cu acest virus, să încercăm să îi oferim ajutorul nostru? Cum ar fi ca în loc să o respingem atât de categoric, să o întrebăm de ce are nevoie cât timp stă izolată la domiciliu ? Sau cât timp stă în izolare să îi lăsăm câte o felicitare în care să o încurajăm și să îi spunem că este în continuare o persoană minunată din viața noastră? Cum credeți că s-ar simți dacă am suna-o pe apel video și i-am arăta măcar un mic zâmbet și puțină susținere? Nu credeți că s-ar simți mai bine, decât dacă am fi respins-o? Faptul că îi oferim ajutor și empatizăm cu aceasta o  ajută  să treacă mult mai bine peste greutățile sale. O putem ajuta să vadă partea plină a paharului. Noi, ca oameni, avem nevoie să vedem fericirea altora. Suntem dependenți de interacțiunile noastre cu alții din pricina faptului că suntem ființe sociale. Este indispensabilă fericirea celor din jurul nostru, pentru astfel ne hrănim noi sufletele. Să vezi un om fericit este cel mai molipsitor sentiment. Te face și pe tine să te bucuri, indiferent de situație. Te face să te simți eroul poveștii tale.

E oare prea puțin?

Poate că vă gândiți că a  ajuta doar prietenii sau cunoștințele este un concept dezvoltat la o scară minimală. Da, este puțin dacă ne raportăm la câți oameni ar avea nevoie de ajutor, dar strict pentru persoanele aflate în ipostaza de a oferi ajutor, respectiv de a primi ajutorul, înseamnă enorm de mult. Doar cu pași mărunți și siguri se poate schimba în bine  o societate. Miracolele nu se petrec peste noapte, iar lucrurile bune necesită timp. Gândiți-vă  dacă fiecare dintre noi ar ajuta măcar o persoană care are nevoie de ajutor, atât fizic, cât și emoțional…am putea schimba lumea. Dacă fiecare ar manifesta un gest mărunt de altruism, acesta s-ar contabiliza automat, iar societatea ar evolua într-un mod surprinzător. Însă, până atunci, fiecare dintre noi trebuie să devină conștient de faptul că toți suntem construiți la fel.

Cu toții suntem…umani

Fiecăruia dintre noi i-ar plăcea să audă o vorbă blândă în vremuri de restriște. Fiecăruia dintre noi i-ar plăcea să știe că are alături de sine persoane care îl prețuiesc indiferent de circumstanțe. Și să nu uităm că fiecare dintre noi ne hrănim din ideea că îl vedem pe cel de lângă noi fericit. Faptul că reușim să aducem un zâmbet pe chipul cuiva ne oferă împlinire. Asta este ceea ce ne face pe fiecare dintre noi să fim…umani.