Totul despre jurnale

Ai vrut vreodată să-ți începi propriul jurnal, dar nu ai știut cum? În acest articol, explorăm motivele pentru a avea un jurnal, câteva idei și sfaturi pentru jurnale cât și beneficiile acestuia.

De ce ar trebui să ai un jurnal?

Există multe tipuri de jurnale și tot atâtea motive pentru a păstra unul. Poate că treci printr-o perioadă dificilă în viața ta și nu ai cu cine să-ți discuți problemele, poate vrei să-ți observi progresul de la sală mai ușor, poate îți e greu să ții evidența tuturor obiectivelor și planurilor pe care le ai sau poate vrei doar să încerci ceva nou. Orice ai avea în gând, un jurnal poate fi de folos.

Când vine vorba de latura personală a vieții, te poate ajuta să-ți recunoști problemele, gândurile și emoțiile mult mai ușor și să ajungi să le le stăpânești. Cu ajutorul unui jurnal, poți ajunge să te cunoști mult mai bine, să faci un pas înapoi și să vezi situația din altă perspectivă. De asemenea, îl poți folosi pentru a-ți păstra secretele, nu le va spune nimănui!

Când vine vorba de latura profesională a vieții, jurnalul te poate ajuta în multe feluri. O metodă eficientă de a cataloga și ține cont de toate sarcinile și proiectele pe care le ai de făcut este un „Bullet Journal”, un carnet sau o agenda organizată pe luni și zile. Iată un link folositor legat de Bullet Journal.

Cum îmi fac propriul jurnal?

Deși definiția din dicționar a jurnalului este: „Însemnări zilnice ale cuiva despre anumite evenimente legate, de obicei, de viața sa”, acesta poate conține orice îți dorești tu.

Un jurnal de bază este în general o agendă sau un carnet în care îți notezi gândurile, dar aceasta nu este singura metodă de diaristică. Dacă preferi confortul unei tastaturi sau chiar ecranul telefonului inteligent, există o sumedenie de aplicații și programe (cum ar fi Penzu sau DayOne) care îndeplinesc același rol. Dacă nu ești un fan al scrisului, o înregistrare audio sau chiar un jurnal video este la fel de bun ca și unul scris.

Însă cel mai important lucru la jurnalul tău este, în opinia mea, aspectul personal. Acesta trebuie să fie al tău și doar al tău, de la copertă la fiecare pagină. Trebuie să îți reprezinte personalitatea, sentimentele și interesele, fie acestea pictura, muzica, sportul sau altceva.

Nu există reguli cu privire la jurnalul tău. Astfel, în cazul în care alegi să scrii, poți să-l umpli cu orice vrei tu. Dacă ești pasionat de muzică poți să începi fiecare pagină cu un vers special, dacă ești pasionat de desen, câteva schițe pe marginile paginilor îi vor da jurnalului tău un aer familiar.

Care sunt beneficiile unui jurnal?

După cum am menționat și mai sus, un jurnal îți poate aduce multe beneficii în aspecte diferite ale vieții tale. Pe lângă cele deja enumerate, jurnalul îți poate aduce și beneficii sulfeteşti sau psihice. Există multe studii care au demonstrat că păstrarea unui jurnal poate reduce stresul sau anxietatea, te poate ajuta să adormi mai repede și îți îmbunătățește somnul, te poate ajuta să treci peste evenimente traumatizante și îți poate îmbunătăți creativitatea și comunicarea cu alții.

Personal, pot recomanda păstrarea unui jurnal tuturor, indiferent de interesele pe care le ai. Un jurnal te poate ajuta să treci cu bine prin unele dintre cele mai dificile momente din viața ta și îți poate oferi o modalitate bună de a-ți păstra amintirile, fie ele frumoase sau din contră.

Autor