Pasiuni printre Coşbuceni – personalizarea încălţămintei

În acest articol echipa Ţaitung are plăcerea de a prezenta un coşbucean talentat ce abordează o diferită latură artistică: pictura. Elis Roșca este elevă în clasa a 11-a, la filologie, și alege să se exprime prin personalizarea încălţămintei, în funcție de cerințele clientului. Talentul ei îmbină latura antreprenorială cu cea artistică, astfel că, pentru a afla mai multe despre această combinație inedită, i-am pus câteva întrebări:

Elis Roşca

  1. Cum ți-ai descoperit şi mai apoi dezvoltat talentul?

Eu am început să pictez și să desenez de când sunt mică. Am luat niște cursuri în clasele mici și anul trecut. Pot spune că am avut mereu contact cu arta plastică și a fost o pasiune pentru mine, atât să creez lucrarea, cât și să gândesc conceptul. Am avut perioade mai lungi în care nu am desenat deloc, dar m-am tot reîntors și de anul trecut am luat totul mai în serios și am lucrat constant.

  1. De ce ai ales să pictezi pe haine și nu, de exemplu, să pictezi pe șevalet sau altceva?

Cred că cel mai simplu răspuns e pentru că e mult mai interesant. Îmi place că, pictând pantofi am mult mai multe posibilități de a adăuga valoare produsului. Pot adăuga detalii și elemente estetice, care altfel, pe foaie de exemplu, nu ar avea un context. Îmi place să mă joc cu cromatica și suprafețele de material ca să iasă cel mai bun rezultat posibil. De asemenea, îmi place foarte mult ideea că arta mea poate fi purtată fizic. E ca și cum aș avea mereu o expoziție. 😀

  1. Cum ți-ai descrie stilul? De unde te inspiri?

Ca sursă de inspirație este pentru mine Instagramul, unde urmăresc galerii de artă, fashion designers, pagini cu un concept estetic care îmi place și alte pagini legate de sneakers și fashion. A doua sursă de inspirație este Pinterestul, unde caut ceva mai specific de obicei, ca să mă inspire cu idei noi. Acum cu pandemia trebuie să mă rezum aproape numai la mediul online. Estetica pe care încerc să o promovez se mulează după dorința clientului și intervenția mea personală. Practic, preiau ideea și o trec prin propriul meu filtru, care să îmi exprime stilul. Cred că e foarte importantă unicitatea noastră ca persoană, cât și a hainelor noastre și asta aș dori să promovez.

  1. Care este procesul prin care lucrezi?

Din punctul de vedere al comenzilor, interacţionez cu clienții prin Instagram. Ei îmi spun ce design ar dori în principiu sau îmi lasă doar o idee de plecare, de la care creez și completez eu designul. După ce modelul e stabilit, îmi sunt trimiși pantofii. Procesul de lucru este destul de lung. Aceștia trebuie pregătiți cu soluții speciale înainte să fie vopsiți (pentru a înlătura stratul de protecție cu care vin din fabrică). Tot din procesul de pregătire, depinzând de la model la model, face parte și lipitul unui tape pe suprafețele pe care nu vreau să le murdăresc cu vopsea. Doar apoi vine pictatul, urmat de straturi de soluție protectoare (stratul pe care l-am dat jos inițial). Tot procesul durează, în funcție de complexitatea lucrării, de la minim 8 ore (proiecte mai mici) până la 20-25 de ore (cel mai lung proiect la care am lucrat). Folosesc vopsele „Angelus”, speciale pentru piele. Acesta e doar procesul “tangibil”. Pentru fiecare proiect se mai adaugă câteva ore bune pentru: interacțiune client, schiță digitală, poze la produsul final, editat și postat pe social media.

  1. Care este designul tău favorit de până acum?

Până acum pot spune că designul meu favorit este perechea de AF1 cu The Weeknd. După, cred că aș alege perechea cu pattern de bandană și cea cu scris japonez.

P.S. Acestea le puteţi vedea pe coperta articolului. 😉

  1. Ai integra în planurile tale de viitor o carieră în acest domeniu?

Îmi e foarte greu să mă proiectez într-un viitor îndepărtat ca să pot spune ce vreau exact să fac mult mai târziu. Acum fac totul cu mare pasiune. Cu siguranță nu mă voi opri din ceea ce fac, s-ar putea doar ca acest business să evolueze în direcții noi și neprevăzute. Pentru moment, scopul meu este să cresc mereu și să fac totul cu pasiune și plăcere.

  1. Unde pot să te contacteze cititorii?

Pagina mea de Instagram dedicată customurilor este @elis_customs, iar contul personal @elis_rosca. Mai folosesc și platforma TikTok, pentru a posta video-uri cu pantofii pictați: @elisrosca.

Elis este doar una dintre mulțimea de elevi talentați care se poate regăsi în Coșbuc. Dacă ai și tu un talent remarcabil, scrie-ne pe pagina de Instagram @taitung.cosbuc pentru a participa la următorul articol al seriei „Pasiuni printre Coșbuceni”. 😀