Consideră că speranța este un lucru minunat. Când ai speranță poți să realizezi tot ceea ce îți propui, poți muta munții din loc. Secretul e doar să speri...

A venit și o perioadă în care viața noastră de zi cu zi nu mai presupune mersul la școală, ci statul pur și simplu în casă. Întrebarea este însă, cum reacționăm noi  la această nouă schimbare din viața noastră?

 Ei bine, putem spune că fiecare dintre noi reacționează diferit, iar noi, elevii, ne vom împărți în mai multe categorii:

1.Sociabilii

Aceasta categorie de elevi, îi privește în  special pe cei care petrec mult timp în mediul online, vorbind cu prietenii toată ziua pe rețelele de socializare, având capetele de chat deschise tot timpul și zeci de mesaje de pe grupuri. Sunt mereu online pe Facebook, Whatsapp, Messenger sau Instagram. Ei nu se plictisesc, căci socializează tot timpul: trimit postări pe instagram prietenilor, dau aprecieri la postări, vorbesc despre subiecte noi și sunt în trend sau pun storyuri. 

Probabil că ei văd în fiecare zi expresia nemulțumită a părinților care îi săgeată din priviri și le transmite mesajul  ,,Iarăși ești cu telefonul în mână?!”, deși cel mai probabil și ei vor lua telefonul câteva secunde mai târziu, pentru a afla noile știri de pe facebook.

 

  1. Serialo-filii

După cum spune și denumirea categoriei, aceștia sunt cei  dedicați filmelor și serialelor de pe Netflix și care vizionează episoade după episoade. Ei stau toată ziua uitându-se la  seriale și filme, terminând un serial în 2 sau 3 zile și începând după aceea, un nou maraton de vizionare a filmelor. Această categorie este cea mai relaxată dintre toate, căci au tot ceea ce le trebuie pentru a fi liniștiți : un televizor, cont de Netflix, seriale bune și nelipsitele floricele de popcorn, ori alte snacksuri. Câteodată ar trebui să mai facă și ei pe sportivii, pentru că deja Netflixul s-a săturat de ei și dacă s-ar putea le-ar percepe taxe suplimentare pentru fiecare oră.

  1. Bookaholics

În această categorie mă regăsesc și eu într-o mare măsură și vă pot spune că cei care se încadreaza aici nu se opresc din citit, ci din contră, vor citi mai mult decât până acum. Unii au stocul de cărți pregătit în bibliotecă.Nu îi împiedică nimeni și nimic din citit, nici măcar tentația de a-și verifica telefonul pentru a vedea dacă au fost căutați sau nu. Se bucură de lectura cărților mai mult decât orice și e greu să îi mai desprinzi de o carte, mai ales dacă sunt fascinați de aceasta.

Să sperăm că nu vor trebui să apeleze la biblioteca online, pentru că în acel caz, vor fi deranjați de notificările de pe telefon. Ei  vor găsi însă soluția și îsi vor pune telefonul pe modul silent sau chiar pe mod avion și vor decola către lumea lecturii.

  1. Organizare-inator

Din lipsa de ocupație sau din nevoia de a-și manifesta creativitatea, aceștia își  reorganizează lucrurile și locul unde acestea sunt puse. Ei simt nevoia de schimbare mai mult ca oricine, căci a petrece timp în aceeași camera, cu lucrurile puse în exact aceeași ordine pentru câteva săptămâni la rând, îi plictisește. Pentru a găsi soluția, ei își mută toate lucurile dintr-un loc în altul al camerei sau o redecorează. În cazul în care stai la bloc și faci parte din această categorie, s-ar putea ca vecinii tăi să fie cam nemulțumiți de inițiativa ta și să auzi bătai în pereți de la aceștia, semn că ai facut gălăgie atunci când ți-ai mutat biroul de lângă geam.

 

  1. Sportivii

 

Cei care până acum practicau un sport, fie că mergeau la o sală  sau erau într-o echipă , în momentul de față trec printr-un moment dificil, căci spațiul de care dispun îi împiedică să își atingă performanța. Însă, acest lucru nu îi oprește, căci își vor face antrenamentele în casa. Cel mai probabil ei își vor face un program bine stabilit de antrenamente și îl vor parcurge întocmai. Frica lor cea mai mare este să iasă din carantină cu bicepșii nelucrați sau în cel mai rău caz fără abdomenul lor bine definit cu pătrățelele acelea care fac toate aprecierile de pe instagram.

După un antrenament, se vor duce în fața oglinzii pentru a se asigura că arată destul bine ca sa posteze o noua poza cu 

  1. Workaholics

Ei bine, sunt unii dintre  cei care sunt mereu atât de însetați de muncă și de învățat, încât nu se opresc nici măcar în vreme de carantină.După ce cursurile online s-au terminat, iar temele pe care și le-au primit sunt făcute. Ei caută pe internet fișe de lucru, teste . Cert este că trebuie să o ia mai încet și să mai privească și pe fereastră ca să vadă cât de pustiu e pe afară.

 

 

  1. Gamerii

Cei care fac parte din această categorie sunt cei care au câte puțin din fiecare tipuri de elevi numite mai sus. Ei stau în fața calculatorului, prinși în joc și în ceea ce se întâmplă în mediul virtual, fiind la fel de captivați de joc precum sunt bookaholici de cărți. În același timp cu jocul, ei mai vorbesc și cu coechipieii lor, la fel cum și sociabilii își împărtășesc ideile despre noile trenduri.

Le place să își facă un plan de acțiune pe care să îl respecte, la fel cum fac și sportivii, dar dau dovadă și de multă creativitate în unele situații precum organizare-inatorii. Totuși, ei dau dovadă de răbdarea pe care serialo-fili o au atunci când vizioneaza un sezon întreg.

 

  1. Cei care aduc muzica la frecvente înalte:

Aceasta categorie de elevi nu este cea mai prietenoasă cu vecinii săi de bloc sau cei din casele alăturate. Pentru ei aceste vremuri sunt prilejul minunat de a-și manifesta preferințele muzicale într-un mod cât mai zgomotos. Ei își pregătesc boxele și dau bassul la maxim , după care distracția poate începe pe ritmurile preferate. Ei reușesc să elimine plictiseala sau chiar anxietatea, provocând nervi veciniilor din jur care ies la geam și strigă să se oprească muzica.

 

  1. Chiulangii cybernetici

Acest tip de elevi preferă să se sustragă de la orele online, oprindu-și micronfonul și camera în timpul apelurilor video. In schimb , ei nu își pierd vremea în mod neporductiv, ci sfidează legile carantinei și ies cu prietenii la o cafea sau la o nelipsita tradiție turcească, narghileaua. Oricât ar părea ei de iresponsabili, trebuie știut faptul ca atunci când sunt prietenii la un loc nici un virus nu îi poate ataca, mai ales dacă sunt învăluiți în fumul narghilelei.

 

 

 

  1. Inovatorii

Această categorie îi privește pe toți elevii talentați și care nu au stare. Ei decid să își picteze dulapul, pereții sau vestimentația, aducând în viața lor un strop de culoare și de noutate. Părinții acestora vor fi mai puțin mulțumiți din cauza urmelor de acuarelă de pe chiuveta din baie, a întrerupatorului pătat cu urme de degete sau a parchetului murdarit cu stropi de culoare. În ciuda acestui fapt, ei nu se vor da bătuți și își vor duce operele de artă la bun sfârșit.

 

 

 

 

  1. Somnambulii

Si ultima categorie, sunt cei care dorm în majoritatea timpului. Poate că încearcă să mai citească o carte, dar rândurile se suprapun, semn că în următoarele minute vor adormi. Dacă se uită la un film, iar acesta nu este captivant, ei adorm repede, trezindu-se probabil la sfâșitul filmului. Vor fi nevoiți să își găsească o activitate care să îi țină treji mai mult timp, căci altfel vor fi mult prea cuminți față de celelalte tipuri de elevi. 

 

Indiferent din categoria din care faci parte, sper că în această perioadă îți petreci timpul într-un mod cât de cât constructiv și care să îți asigure o stare bună. Cine știe, probabil te inspiri din aceste stereotipuri și încerci și câteva activități noi. Poate vor ieși la iveala noi aptitudini de ale tale de care nu aveai habar până acum. 🙂