În excursia inițiatică a bobocilor în Polonia, mai exact spus, vizita lagărelor de concentrare de la Auschwitz, am văzut doar o mică parte din toate locurile unde s-au petrecut niște lucruri abominabile, de la obligațiile prizonierilor, munca care era folosită în mod ironic ca motiv de eliberare (“Arbeit macht frei”), până la gazarea lor.
În timpul ghidajului, am văzut mulți turiști făcându-și poze în locul și momentul nepotrivit, ocazional chiar și zâmbind. Pentru cei ce n-au vizitat niciodată Auschwitz-ul, trebuie să spun că există anumite reguli de conduită și anume să nu chicotești ca o școlăriță și să îți faci selfie-uri cât timp îți sunt povestite orori de neînchipuit.
Astfel de poze nu se fac doar la lagărele de concentrare, dar și la Memorialul Holocaustului din Berlin, iar astfel a apărut proiectul Yolocaust.
Despre proiectul “Yolocaust”
Acest proiect a fost inițiat de Shahak Shapira pentru a crește gradul de conștientizare raportat la lipsa de respect a oamenilor. Proiectul se concentrează asupra Memorialului Holocaustului din Berlin și asupra faptului că oamenii își fac des poze în acel loc fără să realizeze, de fapt, gravitatea situației. Conform inițiatorului, vizitatorii ar trebui să realizeze că, atenția ar trebui să se îndrepte către comemorarea victimelor holocaustului nu către imortalizarea momentului printr-un selfie. Shapira a luat câteva dintre pozele făcute de oameni și le-a editat pentru a demonstra cum ar arăta această situație în acea perioadă. Aici sunt câteva exemple:
Greșeli ca turist
Știu că m-am raportat foarte mult la aceste greșeli, dar consider că este important să știm cu toții cum ar trebui să ne comportăm, chiar dacă pare de la sine înțeles. Nu vă faceți poze într-o ipostază fericită, poate să pară și este foarte indecent. Nu posta astfel de poze online, chiar dacă vrei ca prietenii tăi să vadă unde ai călătorit. Arată mai mult respect față de istorie! Drama evreilor este una reală și trebuie să tratăm problema ca atare.
Experiența mea personală
Când v-am spus despre pozele din camerele de gazare de la Auschwitz, am vorbit serios. De-a lungul ghidajului nostru, am văzut de multe ori turiști făcându-și poze zâmbind. Cel mai tare m-a mirat când am văzut o doamnă care și-a făcut poze în camera de gazare. Le-am atras atenția prietenilor mei, urmând ca apoi să devin eu însămi o ipocrită. Nu știu de ce, dar am crezut că este o idee bună să îmi mențin echilibrul pe șinele de tren. Așa că, nu faceți ce am făcut eu, viitori boboci.
Când încercam să găsesc o sursă de inspirație pentru un articol, m-am documentat și am ajuns să mă simt din nou vinovată. Tocmai de aceea vreau să vă fac și pe voi să conștientizați că este insensibil să faci așa ceva (considerând că un loc pe care tu îl consideri “ideal” pentru o poză este același loc unde zeci, sute de mii de oameni au fost exterminați).
Când veți vizita un astfel de monument trist al istoriei, gândiți-vă și la aceste aspecte. Mărturisesc că atunci când am ajuns acolo m-a cuprins un sentiment de tristețe puternic, știind că pășesc peste locurile unde s-au întâmplat lucruri de o cruzime rar întâlnită.
Uitați-vă și pe site-ul Yolocaustului pentru mai multe informații:
https://yolocaust.de/
Încearcă să iasă din zona ei de confort. Se lasă inspirată de oamenii din jur și încearcă lucruri noi pentru a-și satisface dorința de cunoaștere.