Indiferent că e vorba despre cântece pentru studenții de la medicină care care au nevoie de un femur, ori melodii despre oameni de zăpadă sau inspirate din piese de teatru pentru copii… mai mari, Ada Milea va găsi pentru fiecare dintre voi câte ceva potrivit.
Ada Milea s-a născut în Bistrița și, deși a terminat liceul la un profil fizică-chimie, drumul s-a continuat pe lătură artistică la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș. După absolvirea facultății, a jucat pentru o perioadă în piese de teatru la Teatrul Național din Târgu Mureș, iar apoi a devenit artist independent.
Trupa 4+1
Numele ei îmi era cunoscut de când eram mai mică când mai auzeam în jur fel de fel de versuri amuzante din cântecele ei, dar de atmosfera concertelor am fost cuprinsă de abia acum aproape doi ani. Atunci, în cadrul Nopții Albe la Teatru, am fost la unul dintre concertele 4+1. Nu, nu e o ofertă la cafea sau detergent, ci e vorba despre trupă înființată de Ada Milea alături de Bobo Burlacianu, cărora li s-au alăturat ulterior Anca Hanu, Cristian Rigman și Sânziana Tarța.
După ultimul concert pe care l-au avut în Cluj, mi-am dorit să aflu mai multe despre ei și ce i-a unit, așa că i-am luat un scurt interviu Adei Milea.
Ai absolvit Universitatea de Artă Teatrală. Actoria a fost mereu o pasiune a ta sau ai descoperit afinitatea pentru teatru mai târziu?
-Nu-mi dau seama. Cred că am găsit în teatru un loc în care am putut îmbunătăți realitatea. Bine, mi-am îmbunătățit-o mie și poate doar la mine în cap, dar tot e ceva.
În ce măsură se leagă muzica de felul în care ai evoluat în carieră?
-Am început în trupa de teatru a liceului, dar deja eram cu chitara-n mană. Rolurile fără sprijin melodios nu prea mi-au ieșit, sau au ieșit banal. Mi-am dat seama că pot transmite mai bine-n felul meu și n-am mai insistat cu cele care simțeam că-mi ies prost.
Ea a contribuit la multe piese de teatru cărora le-a realizat coloana sonoră. Câteva exemple sunt: “Micul prinţ”, “Aventurile lui Habarnam”, “Buratino”,”Eu când vreau să fluier, fluier” și “America-știe-tot”.
Cum s-a născut formația 4+1 și de cât timp cântați împreună?
-Cu Bobo Burlăcianu cânt din 2004, iar pe ceilalți i-am „furat” din Cluj mult mai târziu. Am lucrat cu ei la unele spectacole ale Teatrului Național și n-am mai putut să-i las în pace. Cu Anca & Cristi am început prin Insula din 2011, dar i-am chemat în concert abia după „Cântecele de iarnă…” din 2012, iar Sânziana a apărut mai târziu în teatru și, din cauza asta, și în echipa de concert.
În ce găsiți inspirație pentru a scrie versurile pieselor?
-La cele vechi mă inspirau: oameni, situații, gânduri, fapte, locuri, etc. Acum fac cântece pentru teatre și mă inspiră: scriitorii, regizorii, actorii, personajele lor, situațiile din scenă, instrumentele pe care le-ar putea folosi, o ușă trântită, o muscă întâmplătoare, un strănut, un personaj dintr-un film, o prostie, o baltă, o vacă, o mașină…. ah, orice și nu știu ce.
Alte colaborări
Ada Milea contribuie și la multe piese de teatru ale Teatrului Național din Cluj-Napoca, împreună cu Anca Hanu, Sânziana Tarța și Cristi Rigman. “Švejk în concert”, “Apolodor”,“Cântece de iarnă pentru toate anotimpurile”, “Mein Kampf” și “Sânziana și Pepelea” sunt piese de teatru la care ea a contribuit pentru partea muzicală sau chiar pentru întregul concept al spectacolului, așa cum este cazul primelor trei menționate. Chiar ea spune despre actorii clujeni că sunt niște oameni minunați și că revine de fiecare dată cu drag în teatrul clujean.
Concertele 4+1 sunt pastila de bună dispoziție de care oricine are nevoie măcar de două sau trei ori pe an. Pentru acele câteva ore de râs copios, glume bune și o atmosferă relaxantă, merită să urmăriți viitoarele lor apariții pe scenă. Indiferent că e vorba despre un concert într-un club sau despre o piesă de teatru, lăsați-vă cuprinși de magia 4+1. Pentru a va face o idee despre nebunia lor artistică, aveți mai jos link-uri cu câteva dintre piesele lor.
https://www.youtube.com/watch?v=3ecdV1VZBH0
https://www.youtube.com/watch?v=BrANr8ftGTI
https://www.youtube.com/watch?v=mJLnTgP90Xo
Pasionată de artă, muzică şi tot ce înseamnă cultura în general, îşi doreşte să îi inspire pe cei din jur şi să îşi împărtăşească ideile şi sentimentele prin ceea ce scrie. Preferă să lase articolele să vorbească pentru ea în locul unei simple descrieri.