Muzica neascultată: Noah Gundersen

 Lumea e mereu în schimbare. Nimic nu rămâne la fel pentru totdeauna. În fiecare an, stilurile se schimbă și pentru a rămâne relevant, omul trebuie să se schimbe odată cu lumea. Astăzi, după o lungă așteptare, voi prezenta un artist care deja a devenit sinonim cu schimbarea: Noah Gundersen.

 

Cine este Noah Gundersen?

 

 Născut pe data de 31 mai, 1989, Noah Gundersen a crescut în diferite orașe din statul Washington. Acesta a crescut într-o casă religioasă, iar la vârsta de 17 ani și-a luat inima în dinți și s-a mutat în Seattle pentru a urma o carieră muzicală. Cariera sa a început doi ani mai târziu,  în 2009, cu EP-ul Brand New World, un album filosofic pe care artistul l-a scris drept și fără a ascunde detalii.

 Piese precum Winter, ce conține versuri dureroase despre schimbări și regret: ,,And if I said I’m sorry too many times, it’s ‘cause I just wanted desperately to make you love me…” adaugă un oarecare tăiș rar întâlnit articolului. Stilul său era unul cât mai apropiat de Damien Rice, însă nu a durat foarte mult. Precum am menționat precedent: Noah Gundersen este sinonim cu un singur lucru, acela fiind schimbarea.

 

Carry the Ghost

 

 Ani buni în cariera sa și ajuns în marea lumină a reflectoarelor cu apariția piesei sale Family sale în seriale precum Sons Of Anarchy și The Vampire Diaries, Gundersen are de-a face cu o multitudine de anxietăți și dubii față de arta sa, iar de aici pornește Carry The Ghost.

 Albumul orbitează în jurul ideii trecutului. Gundersen a descris albumul drept „O căutare a propriei persoane și naturii de bărbat. Conceptul albumului este că suntem creați de ceea ce am trăit și nu trebuie să luptăm astfel de lucruri”. Sunetul albumului însă, este total diferit de albumele precedente (Ledges și Family). Interpretul s-a inspirat din albumul Tonight’s The Night de Neil Young și a încercat să ajungă la un sunet care, în cuvintele sale, „aproape se dărâmă”. Această caracteristică iese la iveală în piese precum Halo (Disappear/Reappear), în care se critică pe sine și lipsa sa de putere.

   Pe de altă parte, piese precum Blossom, vorbesc despre formarea unei persoane și dorința neîncetată ca ei să reușească. „May you blossom like a flower, may you go dancing in the air!”.

  În ansamblu, albumul este punctul incredibil de dulce dintre albumele de rock în stilul Bon Jovi și piesele alternative ale geniilor precum Iron & Wine. De la început până la sfârșit, e plin de energie și putere, dar asta lasă loc, surprinzător, versurilor oneste și severe ale copilului linștit ce scrisese Brand New World în urmă cu 7 ani. „By looking in the mirror, I see there’s nothing so sincere as selfish art.” (Selfish Art).

 

White Noise

 De parcă trecerea de la un copil al folk-ului la un bărbat ce oferă un întreg album ca tribut rock-ului de odinioară nu ar fi fost de ajuns, Noah Gundersen și-a schimbat din nou personajul cu publicarea celui mai recent album: WHITE NOISE. Albumul aduce mai mult a Radiohead decât a orice altceva, însă anumite caracteristici ce-l diferențiază.

 Trecutul artistului nu este pierdut, totuși. Acesta este păstrat prin piese precum FEAR & LOATHING și SEND THE RAIN (TO EVERYONE) ce se întorc versurile pesimiste, dar reale și chitara singuratică, ambele oferind ceva în plus, fie printr-un incredibil crescendo cu tobe și tot tacâmul pentru prima sau un sunet mai electric pentru a doua. Mesajul, la rândul său, este la fel de puternic în ambele piese, una vorbind despre stupizenia tinereții, iar cealaltă lovind un ton macabru în discuția mortalității.

Acestor capodopere se alăture piese cu tente de jazz precum BAD DESIRE și ironizarea vieții de artist ce poartă numele COCAINE, SEX & ALCHOL (FROM A BASEMENT IN LOS ANGELES), titlu ce s-ar putea să primească un premiu pentru unicitatea sa.

 Per total, albumul este încă o deviere de la începuturi și tot la fel de drastică. Acest lucru ce reafirmă complexitatea lui Gundersen și că acesta mai are multe de scris și spus pentru lumea ce-l bântuie.

 

De ce Noah Gundersen?

 

   

  În viață, ni se spune mereu că vom fi nevoiți să facem și lucruri ce nu ne plac. Noah Gundersen este reprezentația vizuală (și auditivă) al acestui fapt. Cu toate că a trecut prin nenumărate anxietăți și lovituri interne față de sine însuși, a dat dovadă de flexibilitate și maturitate. A evoluat odată cu timpurile, fără a-și piardă integritatea.

Autor

  • Cartoful Filosofic

    Cartoful Filozofic nu e ca toți ceilalți. Nu trăiește viața în minute, ore, zile, ci-n infinite. E mereu într-o căutare pentru esența vieții și arta sa e presărată cu un stil aparte: un stil alegoric, metaforic, filozofic.

    View all posts