Don’t be sad, go get an „informed” tattoo!

Tatuajul reprezintă încercarea de a modifica aspectul corpului, prin inserția de tuș, în dermă, strat superficial al pielii, cu scopul de a schimba pigmentul. Doresc să-i mulțumesc Wikipediei pentru această definiție de carton, însă simțeam nevoia să o folosesc pentru a fixa, din capul locului, ce este și ce presupune un tatuaj. 🙂

Pe de altă parte mă văd nevoită să vă ofer și o definiție mai prietenoasă. Așadar, tatuajul este o formă de exprimare liberă a sinelui, o amintire revăzută zilnic în oglindă. Totodată, un tatuaj reprezintă și capacitatea de a suporta o durere de moment, este creativitate, curaj și talent sau poate fi chiar spontaneitatea unui model care ne este pe plac, fără a avea vreo semnificație anume. 😉

Tatuajul la salonul preistoric sau la cel modern?

Ne întoarcem în trecut cu un fun fact – tatuajul are originile încă de la începuturile omenirii, fiind folosit pentru marcarea funcției individului dintr-un trib și era realizat manual, cu ajutorul unor ustensile din os. Venind către perioade mai recente, funcția tatuajului s-a transformat dintr-una practică într-una artistică.

Ca un real and obvious fact al vremurilor noastre – tatuajul este executat în saloane specializate și acreditate care îndeplinesc condiții optime (igienă, aparatură profesională, personal specializat), cu ajutorul unui kit de tatuat care conține un aparat de tatuat, ace, tușuri negre și colorate etc. – A se evita “Lasă băi că am eu un prieten tare rău care ți-l face la el acasă mult mai ieftin și mișto”– de obicei acel amic are “salonul” într-un subsol cu lumină obscură la periferia orașului.

A fi sau a nu fi în conformitate cu legea? – întrebarea zilnică a adolescenților.

 

Dacă citești acest articol, este evident că ai marcat în “To do list-ul pe viața asta” o programare la salonul de tatuaje. De aceea m-am gândit să-ți fac cunoscută legislația care reglementează domeniul. Tatuajele pot fi efectuate, persoanelor care au împlinit vârsta majoratului, nefiind astfel nevoie de acordul unui adult. (P.S. Ești privilegiat!) Cu alte cuvinte, scapi de sintagmele: “Mai discutăm când vei fi pe salariul tău” sau după caz “Fă-ți ce vrei și vedem noi cine doarme pe preș!”. În ceea ce privește cazul nefericitului minor, el trebuie să fie însoțit de părinte, tutore legal sau curator, care declară în scris, pe verso-ul declarației pe propria răspundere, în fața tatuatorului, faptul că minorul are permisiunea acestuia pentru efectuarea procedurii.

Înainte să iei această decizie, gândește-te că pe la 30 de ani vei avea imprimată pe corp o inimă cu inițiala iubitului/iubitei, tatuaj pe care bineînțeles îl are și el/ea. Acest tatuaj nu va fi tocmai cool sau actual – iubitul/iubita probabil nici nu o să-și mai amintească de la ce vine litera respectivă.

Avantaje și dezavantaje la locul de muncă – Ia-ți adio de la funcțiile publice! – FALS!

Dacă te gândeai că vei fi dezavantajat din cauza tatuajelor tale la interviul pentru jobul mult visat, răspunsul este DA și NU. Poți fi dezavantajat dacă cel ce îți ia interviul are o mentalitate plină de prejudecăți și preconcepții (P.S. Stai departe de acei oameni! Nu ai nevoie de aprobarea lor!), dar din punct de vedere legislativ, nu îți sunt interzise complet tatuajele! Conform legii, doar profesia de polițist are restricții în privința tatuajelor și piercing-urilor. Articolul de lege care reglementează aceste aspecte ne spune că „…persoanele care participă la concursurile sau examenele de ocupare a funcţiilor de poliţist nu trebuie să aibă tatuaje ori elemente ornamentale (ex. piercing-uri) aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară. Măsura a fost introdusă în Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului prin OUG nr. 53/2018, în vigoare din 2 iulie a.c..”. Totodată, meseriile în cadrul cărora persoanele tatuate au un avantaj sunt acelea care fac partea din registrul artistic: fotomodel, pictor, fotograf, designer vestimentar sau de interior, muzician, organizator de evenimente, grafician, artist, actor etc.

Pentru alte categorii profesionale tatuajele pot aduce însă dezavantaje. Așadar, dacă ești contabil, profesor, doctor, analist financiar, secretar, poate ar fi mai bine să te gândești de două ori înainte să iei această decizie. Dezavantajele sunt văzute și de familie/rude sau de oameni în vârstă. Îmi doresc să transmit ce cred eu, prin reformularea unui vers dintr-un cântec românesc: de la “[…] decât premiant în închisoare, mai bine repetent în drum spre mare” la “[…] decât nepot model fără curaj de exprimare, mai bine pușcăriaș altfel fără anturajul din dotare”. Până la urmă fiecare gândește cum vrea și cum poate, dar eu consider că valorile personale, abilitățile și studiile sunt cele care definesc un individ și nu felul cum arată, incluzând aici atât tatuajele cât și piercing-urile. Dacă o persoană este prezentabilă, competentă și educată, tatuajele ar trebui să reprezinte un avantaj și nu un impediment în devenirea sa. (P.S. România, hai să aruncăm la gunoi prejudecățile!).

De la Vai ce arde! (durerea) la Vai ce mă mănâncă, nu mai suport, trebuie să mă scarpin! (vindecarea)

Vindecarea și, mai ales, durerea procesului diferă de la o persoană la alta – în timp ce prietenul tău cel mai bun plânge la prima înțepătură a acului, tu reușești să strângi din dinți până când tatuatorul rostește cuvintele magice “Ești gata!”. Cu toate acestea, există zone dureroase și zone mai puțin dureroase!

În privința vindecării, ea este influențată de produsele pe care le folosești pentru îngrijirea tatuajului (creme, săpunuri etc.), de expunerea la soare sau de altele, cu toate acestea cel mai bine te va sfătui tatuatorul. (P.S. Nu te speria! Chiar dacă pare dur și are tatuaje pe gât sau față, te va ajuta și sfătui într-un mod cât se poate de competent! Nu ezita să-i adresezi toate întrebările pe care le ai!).

Există viață după regretul unui tatuaj!

Dacă te regăsești în cazul “inițială iubitului, iubitei într-o formă de inima” există scăpare și pentru tine! Deși nu știu dacă o meriţi, gândește-te că la un moment dat ți s-a părut cool tatuajul respectiv…

În final să vă dau câteva insight-uri despre procedura de îndepărtare a unui tatuaj nedorit, printr-o procedură cu laser.

Astfel, laserul furnizează energie ce se transformă în căldură sau energie mecanică. La majoritatea clinicilor se folosește laserul ce furnizează energie mecanică. Acesta livrează energia în pulsuri ultrascurte, această energie mecanică sparge cerneala tatuajului în particule mici, care sunt ușor de eliminat de către sistemul imunitar. În timpul tratamentului, pacienții simt o senzație de înțepătură pe zona tratată care durează o fracțiune de secundă. Pentru a combate acest disconfort, se folosește anterior procedurii cremă anestezică, iar în timpul procedurii aplicații de gheață. Imediat după tratament, tatuajul se albește. Culoarea albă va fi înlocuită în scurt timp de roșeață și ulterior vă apărea descuamarea. Specialiștii spun că este important să se păstreze zona hidratată și protejată de razele soarelui până se vindecă.

Îmi doresc ca acest articol despre tatuaje să vă fi ajutat, informat sau măcar să fi aflat lucruri noi și interesante. Vor urma alte două articole în care vă voi prezenta și mai multe aspecte referitoare la tatuaje. Așa că, stați pe aproape și trăiți-vă viața după cum doriți și simțiți voi!