Să ucizi o pasăre cântătoare – Harper Lee (review)

“Este mai uşor să dezintegrezi un atom decât o prejudecată.”– Albert Einstein

De nenumărate ori am auzit la orele de istorie despre discriminarea raselor sau istoria rasismului. Am ajuns să mă gândesc “cât de răi ar putea fi oamenii?” sau “ce contează atât de mult culoarea pielii?”. Însă o carte care te poate surprinde este romanul “Să ucizi o pasare cântătoare ” de Harper Lee.

 

Acțiunea

Acțiunea romanului se petrece în ținutul Maycomb, Alabama, în timpul unei crize economice. Scout Finch este naratoarea textului, fiind martoră la întâmplările care apar în orașul ei.

Tatăl naratoarei, Atticus, desemnat ca avocat al apărării, este nevoit să apere un om de culoare în fața unui alb. Omul de culoare este acuzat că a violat o femeie albă. De la prima întâlnire în fața judecătorilor, problemele din instanță se abat asupra familiei Finch.

Atticus trebuie să țină piept prejudecăților și obstacolelor pe care le întâmpină. El face acest lucru pentru a-și îndeplini misiunea și de a rămâne exemplul ideal pentru Scout.

Pe parcursul romanului, micuța Scout încearcă să iasă din tiparele fetelor de atunci. Aceasta  cu sprijinul tatălui ei, devine o persoană independentă, iar istețimea este punctul ei forte.

Sintagma din titlu a reușit să mă surprindă în mod convingător. Citatul meu preferat, care surprinde acest lucru este:

– Aş prefera să tragi în cutii de conserve în curtea din dos. […] e păcat să ucizi o pasăre cântătoare.

Era prima dată când îl auzeam pe Atticus spunând că e păcat să faci ceva, de aceea am întrebat-o pe domnişoara Maudie ce voise să spună.

– Taică-tău are dreptate. Păsările cântătoare nu fac altceva decât să cânte, spre desfătarea noastră. Ele nu strică grădinile oamenilor, nu-şi fac cuibul în lanurile de porumb, în schimb îşi pun tot sufletul cântând pentru noi. De asta e păcat să ucizi o pasăre cântătoare.

De ce a fost interzisă în școlile din America?

“Să ucizi o pasăre cântătoare” sau “To kill a mockingbird” se numără printre cele zece cărți care au fost interzise în America în 1977. Cartea a fost contestată de către părinți din cauza vocabularului vulgar. Cuvintele care apar și care au dus la nemulțumirea acestora au fost “la naiba”, “prostituată” și “viol”.

Din cauza problemei rasiale care este abordată în carte, textul necenzurat a dus la revolta oamenilor de culoare. În textul scriitoarei Harper Lee, apare cuvântul “cioroi” în descrierea negrilor. Aceștia erau revoltați pentru că împiedica procesul de integrare în societate alături de oamenii de culoare albă.  

În consecință romanul a fost interzis din anul 1977 până în anul 2013, iar titlul acestui roman a ajuns în prezent pe lista de lecturi suplimentare în majoritatea școlilor din lume .

Romanul m-a fascinat prin mesajul pe care îl transmite și modul în care autoarea, Harper Lee a reușit să-l transmită. Am admirat faptul că Atticus era respectat nu datorită meseriei sale, ci datorită faptului că era om. El a avut mult curaj să apere un negru, în fața unui alb. (citește articolul despre discriminare ). Vă recomand acest roman pentru că e o adevărată lecție de viață. Sper că v-am deschis “apetitul” pentru citit și în special v-am stârnit curiozitatea pentru această carte.