Dacă ai întreba mai multe persoane cu ce cuvinte ar asocia comunitatea LGBT, ai auzi un amalgam de răspunsuri. Unele mai îngăduitoare („egalitate”, „normalitate”), altele mai puțin („nefiresc”, „împotriva naturii”). Dar în ambele cazuri, ai auzi cu siguranță cuvântul „trend”. Deși comunitatea a devenit mediatizată doar în ultimii ani, ea există de la începuturile civilizației, și nu a fost mereu privită ca o anomalie.
Începuturile timpurii
Relațiile homosexuale sunt înregistrate încă din preistorie, dacă analizăm desenele din peșterile siciliene. În Egiptul Antic, cu 2.000 de ani î.Hr., există primul cuplu homosexual din istoria scrisă. Acesta ar fi fost format din doi servitori care sunt chiar înmormântați împreună.
Spre deosebire de comportamentul egiptenilor, primul popor care pedepsește homosexualitatea sunt asirienii. Atitudinea severă față de această „infracțiune” este apoi transmisă în Biblia ebraică.
Legenda mânecii
Cu toate că este răspândită în toată lumea, cultura homosexuală ocupă un loc important mai ales în cultura asiatică. Aici, o relație între doi bărbați nu este neobișnuită. În China, homosexualitatea este la un moment dat la fel de des întâlnită precum heterosexualitatea.
Din anul 15 î.Hr. circulă o legendă legată de relația împăratului Ai, al dinastiei Han, cu un politician. Într-o zi, când cei doi dorm în același pat, împăratul se trezește pentru a se ocupa de afaceri urgente. Iubitul a adormit peste mâneca împăratului, iar acesta preferă să o taie, ca să nu-l tulbure pe tânăr. Astfel, în societatea chineză, „iubirea mânecii tăiate” a devenit un eufemism pentru dragostea homosexuală.
Libertatea – și libertinajul – grecești și romane
Insula Lesbos din Grecia este cunoscută cel puțin datorită numelui, de la care provine termenul de “lesbiană”. Poeta Sappho este însă cea căreia i se datorează faima, viața sa ajungând să se contopească cu patria. O mare parte din poemele ce îi aparțin sunt dedicate iubitelor care au părăsit-o pentru a se căsători (în mod surprinzător, legăturile heterosexuale guvernau societatea elenă).
Ironia sorții survine în existența lui Sappho nu în momentul propriei căsătorii, ci în clipa sinuciderii din cauza dragostei neîmpărtășite de către un bărbat. Aceasta o determină să se arunce într-o cascadă.
Deși emanciparea culturii homosexuale are rădăcini grecești, ea atinge culmi extreme în Roma, unde banchete dezlănțuite sunt la ordinea zilei.
În 54 d.Hr., Nero, cel care va da foc Romei, se căsătorește cu Pitagora (nu cel cu teorema la matematică, alt tânăr cu același nume). Cuplurile homosexuale au parte de atunci de ceremonii tradiționale, spre dezaprobarea mulțimii. Deși oarecum tolerată în subsidiar, o astfel de relație nu este încă pe deplin acceptată.
Aceste obiceiuri nu se opresc cu ascensiunea Imperiului Roman, un alt exemplu faimos fiind chiar strămoșul nostru, împăratul Traian.
Inchiziția și evoluția
Contrastând cu trecutul lipsit de prejudecăți, homosexualitatea devine din ce în ce mai inhibată din secolul XIII, ce marchează începutul inchiziției bisericești. Printre pedepse se numără exilul, amputarea sau execuția. Această practică se răspândește rapid în toată Europa și în teritoriile ocupate de europeni.
După secole de discriminare la adresa homosexualilor, în anii 1800 legile ce interzic astfel de legături încep să fie abolite, până la un anumit punct. Persoanele non-heterosexuale încă sunt considerate inferioare. Un exemplu tragic ar fi Oscar Wilde, autorul romanului “Portretul lui Dorian Gray” , condamnat la muncă silnică și închis din 1895 până în 1897.
Mai târziu, progresul eșuează în timpul Holocaustului, în cadrul căruia sunt estimate între 3.000 și 9.000 de victime homosexuale. Mai mult, după terminarea războiului, mai mult de 50 % din supraviețuitori sunt încarcerați.
Din a doua jumătate a secolului XX se conturează o mentalitate mult mai deschisă, ce a reușit să se extindă la o scară din ce în ce mai largă. Comunitatea LGBT a fost pusă și de curând în situații dificile, precum criza bolii SIDA din anii ‘80-’90, pentru care persoanele homosexuale au fost învinovățite și ca ținta unor atacuri homofobe (atentatul dintr-un club din Florida în 2016).
În ciuda acestor piedici, membrii comunității LGBT continuă să lupte pentru dreptul egal cuplurilor heterosexuale – de a avea o relație cu persoana pe care o iubesc, fără prejudecăți.
De fapt
, nu ne dorim toți asta, și nu avem toți acest drept – să fim fericiți – oricât de diferiți suntem din alte puncte de vedere?
Este pasionată de artă și încearcă să se descopere pe sine înconjurându-se de vise, speranțe și iluzii.