Alcahaz

  Cum îi spui unui morcov care spune un banc? O leglumă! Dacă ați mai auzit această poantă, evitați consumul și utilizarea cu orice preț. Pare a fi doar un simplu joc de cuvinte cu sentință mică, însă un joc de cuvinte duce la un alt joc de cuvinte, iar apoi la bancuri interzise prin Tratatul de la Geneva. Nu riscați! Nu vreți să ajungeți printre deținuții închisorii Alcahaz!

 Încă îmi aduc aminte când am citit acel anunț în ziar. Nu i-am dat importanță. Eram un comediant în floarea vârstei. Nimic nu mă putea opri. Publicul râdea până și la glume despre kilograme și Monopoly. Credeam că sunt invincibil. Am greșit…

10 martie, 1998. Atunci am fost prins. Am fost tras pe dreapta pe autostradă, deoarece secția de glume rutiere mă suspecta de trafic cu glume de tiriști. Am fost ascultător și am răspuns onest tuturor întrebărilor. Cu toate că nu aveau nimic împotriva mea, m-au dus la secție și m-au deținut peste noapte. După scurt timp am pierdut controlul.

 Pe la miază-noapte am început să folosesc primele jocuri de cuvinte. De ce folosim PEreți și nu SUBreți? Cum îî spui unei insecte ce conduce Rusia? Țântzar! Nu mă puteam opri. Veneau fără oprire. Cum îi spui unei crete ce are remușcări? Că reCRETĂ. Abia atunci am observat. Eram terminat.

  Pe săptămâna următoare eram deja la răcoare. Cu toate că nu mă simțeam la locul meu printre malacii tatuați cu glume de prin ‘85 și traficanții slinoși de glume cu blonde, nu aveam scăpare. Mă trezeam, citeam manuale de umor, ne strângeam cu toții după mese și depănam bancuri ilegale, cele mai multe despre etnie sau culoare. Ce mai, nici nu era așa rău. Nu era ca afară. Aveam mese, aveam paturi, toate cele. E clar, gardienii ne mai amenințau cu încarcerare solitară când făceam glume cu corporaTRIȘTI, dar pe total îmi convenea.

 Asta până în vara lui 2009. Știam că mai am mult de stat la mititica. Era acum ori niciodată. Tocmai îl închideau pe unul pentru farsă și atentat de farsă și le cam dădea probleme. Nu stătea locului. Am legat cearceafurile într-o funie și am încercat să mă cațăr pe geam, iar apoi pe zid în jos, dar n-am avut noroc. Când coboram zidul, gărzile m-au prins și m-au dus înapoi în celulă. Soarta îmi era ZIDITĂ.

Au trecut douăzeci de ani de la noaptea închiderii. Sunt încă închis la Alcahaz. Nu ajungeți ca mine. Renunțați la abuzul de poante. Opriți-vă dependența.  Apelați la ajutoare și intrați în grupuri de susținere pentru a vă păstra pe drumul cel bun al recuperării. Nu am mai utilizat glume proaste de două luni. Mi-am oprit dependența. Îmi e greu să văd lumina de la capătul tunelului, însă știu că este acolo. Într-o bună zi, voi ieși de aici, dar până atunci… Cum îi spui unui conducător rusesc murat? Tzarzavat!