În ultimii ani, am început să caut muzicieni europeni care să îmi dovedească că, nu doar americanii și britanicii pot să facă muzică bună. Câteodată mă întreb ce e, de fapt, muzica bună? Cred că fiecare dintre noi avem o definiție diferită, dar pentru mine un cântec este ceea ce trebuie, atunci când reușește să îmi aducă ceva nou, un punct de vedere, o emoție sau un sunet nemaiîntâlnit. Fiecare dintre muzicienii de care urmează să îți spun, a reușit să facă asta, iar acum e momentul să afli și tu despre ei și să te conving că îți pot face zilele mai bune.
1. Faces On Tv
Faces On Tv, avându-l ca inițiator pe belgianul Jasper Maekelberg, pot spune că niciodată nu m-a dezamăgit când a venit vorba de un sunet original. Unii dintre voi poate l-ar numi haotic, dar pentru mine este un amestec de instrumente care, în toată dezordinea aceea muzicală, își găsește fiecare un loc perfect. Nu doar că este o adevărată plăcere să dansezi pe muzica lui, dar Jasper reușește să își arate toate fețele prin versuri și producție, iar, desigur, concertele vin la pachet cu priviri seducătoare și o doză de uimire când descoperi cele mai neobișnuite instrumente.
Cântece preferate: Traveling Blind, Tell Me, Womba, Time After Time
Click aici pentru WOMBA de la Faces On Tv
2. Yori Swart
Trecem granița în Olanda și ți-o prezint pe Yori Swart, o ființă a cărei muzică îmbină feminitatea și libertatea, astfel formând un râu inspirațional. Chitara subtilă, vocea caldă și versurile care inspiră trecerea timpului și descoperirea de sine sunt doar câteva elemente care m-au făcut să mă îndrăgostesc de muzica ei. Mă face să vreau să îi ascult piesele în timp ce mă transpun într-un peisaj montan, unde nu există limitări sau altceva în afară de speranță și noi descoperiri.
Cântece preferate: Genet, Long Time Gone, Riding In The Wind, Half The Love
Click aici pentru GENET de la Yori Swart
3. Ghostly Kisses
În continuare, zburăm în Franța și îți fac cunoștință cu o trupă a cărei muzica e la fel de artistică precum țara lor de proveniență. Ghostly Kisses au numele inspirat din poezia “Une ballade des dames perdues” scrisă de William Faulkner. Trupa îmbină bătăile instrumentale și vioara singuratică cu elemente delicate din viață și reușesc să creeze un cadru destul de poetic. În muzica lor se regăsesc elemente ale trupelor Cigarettes Afer Sex și The Japanese House, ca și cum cele două s-au amestecat, iar rezultatul final e o voce blândă fantomatică care te plimbă pe străzile Parisului în timpul unei nopți ploioase și îți șoptește în ureche povestea sa.
Cântece preferate: Spellbound, Such Words, Barcelona Boy, The City Holds My Heart
Click aici pentru THE CITY HOLDS MY HEART de la Ghostly Kisses
4. Yokko
Iar acum spre final, te las în Elveția cu băieții de la Yokko. Încă țin minte sentimentul adus de ei când le-am auzit pentru prima dată amestecul de indie, pop și rock. Am fost complet cuprinsă de tobele și chitarele dominante care se întrec unele pe celelalte și la refren se unesc, rezultând în ceva grandios. Împreună cu sunetul bine construit, vin și versurile, care dau același sentiment de înălțare, de parcă totul ar fi văzut de pe cel mai înalt vârf de munte din Elveția. Iar pe lângă ceea ce am zis, mai avem și vocea solistului, Adrian Erni, care completează perfect totul cu timbrul său tremurat și tendințele de rock.
Cântece preferate: Circle, Fear Of Trembling, Wondering Heights, Forever Ago
Click aici pentru FEAR OF TREMBLING de la Yokko
Te-am purtat în patru țări diferite și prin genuri muzicale de la alternativ psihedelic la indie cu tendințe de folk și muzică clasică, iar spre final te-am așezat în fața unui gen numit atlantic wave. Așa că, ce mai aștepți? Du-te și explorează lumea artiștilor care te-au atras cel mai tare de aici. Cu ajutorul cântecelor lor, îți promit că statul acasă se va transforma într-o adevărată plăcere muzicală.
„You see us as you want to see us—in the simplest terms, in the most convenient definitions.” – The Breakfast Club