ATLANTIDA – ORAȘUL PIERDUT

Lumea este plină de mistere. Iar noi, ființele umane, căutătorii adevărului, folosim metode care mai de care pentru a obține un răspuns cât mai corect din punct de vedere științific. Cu toate acestea, mulți dintre noi încă visează la o lume nedescoperită. Mai degrabă decât pământul pe care îl cunoaștem bine, ceea ce continuă să ne uimească este oceanul, care găzduiește multe mituri, legende și mistere. În timp ce oamenii de știință au explicat cu succes câteva dintre acestea, destul de multe rămân nedeslușite, de mii de ani încoace. Dintre toate, orașul pierdut Atlantida este în continuare cel mai popular dintre ele.

Legenda Atlantidei – o societate avansată, utopică, care deține o înțelepciune ce ar putea aduce pace în lume – i-a captivat pe visători. Insula mitică menționată în dialogurile lui Platon Timaeus și Critias a fost fascinantă pentru filosofii occidentali timp de aproape 2.400 de ani. Mii de cărți i-au fost dedicate orașului pierdut, ținând povestea in viață după sute de ani, pasând-o de la o generație la alta. 

Platon descrie Atlantida în lucrările sale ca pe o insulă mai mare decât Libia și Asia Mică la un loc, situată în Atlantic, chiar după Stâlpii lui Hercule (se presupune că se referă la Strâmtoarea Gibraltar). 

Una dintre cel mai des dezbătute lucruri despre marele oraș este originea sa. Una dintre variante ar fi că a fost creat de către însuși Poseidon, zeul mării și al cutremurelor, unul dintre cei 3 mari zei al Olimpului. Se zice că acesta s-a îndrăgostit de o muritoare pe nume Cleito iar, pentru a o ține în siguranță, a dus-o pe o insulă izolată, pe care a numit-o Atlantida. Noua casă construită de către Poseidon pentru dragostea sa a fost înconjurată de inele de apă și pământ. Apa a fost conectată cu ajutorul a cinci tuneluri, unde un canal lega inelele exterioare de ocean. Tunelurile puteau găzdui nave, iar fiecare rută către oraș era păzită de porți și turnuri. 

Între timp, a existat un loc bine păzit, numit „Dealul lui Cleito”. Acolo se credea că Poseidon și-a întemnițat soția, deoarece acesta bănuia că nu îi este loială. Șanțuri și stâlpi uriași înconjurau acest deal.

Legenda spune că Poseidon și Cleito au avut cinci perechi de fii gemeni, dintre care cel mai mare era numit Atlas. Cei zece fii au moștenit marele oraș, Atlas devenind  primul conducător al Atlantidei. Se crede că aceștia au construit un templu masiv în cinstea tatălui lor, cu o statuie uriașă, făcută în întregime din aur, surprinzându-l pe Poseidon într-un car purtat de cai înaripați.

Poveștile susțin, de asemenea, că locuitorii inițiali ali orașului pierdut Atlantida sunt de origine extraterestră, ajunși în urmă cu aproximativ 50.000 de ani. În ciuda faptului că sunt mult mai înalți decât oamenii obișnuiți, se crede că durata medie de viață a acestora a fost de 800 de ani. Deoarece unii susțin că Orașul Pierdut al Atlantidei a fost o colonie a unei civilizații extraterestre, se spune că locuitorii orașului posedau puteri excepționale cum ar fi capacitatea de a controla vremea și de a modifica erupțiile vulcanice.

Pe măsură ce locuitorii au devenit mai puternici, etica lor a scăzut. Armatele lor au cucerit în cele din urmă Africa până în Egipt și până în Europa în Thyrrhenia (vestul Italiei). Din această cauză, zeii i-au pedepsit, iar insula a fost cuprinsă de cutremure și inundații pana când, într-un final, s-a scufundat. 

Cu toate acestea, întrebările legate de locația Atlantidei sau chiar de existența sa rămân fără răspuns. Dar, până când adevărul va fi dezvăluit în întregime, lumea va continua să viseze despre cel mai măreț oraș din toate timpurile.