În contextul adoptării unei părţi a culturii occidentale, se creează o simbioză între aceasta şi cea autohtonă, românească. Tot aşa, din dorinţa de a avea o iniţiativă originală, modernă, dar în acelaşi timp inspirată din mitologiile traco-dacă şi românească, un grup editorial entuziast din Bucureşti s-a adunat. Punând mult suflet şi efort, au scos această revistă de benzi desenate: Harap Alb Continuă( HAC!)
Coperta ultimului număr apărut (foto. Şerban Precup)
Revista în sine
Scenariul revistei este scris de Marian Coman şi urmează fidel basmul lui Ion Creangă până la cel de-al patrulea număr inclusiv, iar ilustraţiile lui Andrei Moldovan şi a celorlalţi artişti cu care acesta lucrează dau viaţă, în stil fantasy, acestor aventuri. Este descrisă, de asemenea, originea fiecărui personaj din basm( Gerilă, numit Miron, este un uriaş de gheaţă ce a fost multă vreme mercenar; Setilă, numit Mârza, este un prinţ blestemat să-i fie sete mereu, iar toată apa băută ajunge, prin farmec, într-un oraş din deşert; Fomilă e un pitic, numit Lardea, care a băut prea mult dintr-o poţiune de creştere, fapt care i-a provocat foamea constantă şi exilul din oraşul natal etc).
Începând cu al cincelea număr, povestea iese din matca basmului literar şi continuă cu aventurile de proporţii epice ale personajelor. Fiindcă sursa de inspiraţie o constituie mitologia românească, veţi întâlni, pe lângă denumiri dacice de mult uitate, fiinţe precum moroi, ielele, samca, ştimele apelor şi multe altele.
Ţin să precizez că încadrarea la genul fantasy se datorează dimensiunii cu mult extinse a revistei, în raport cu basmul original. Acolo nu ni se specifică nici originea personajelor, nici de ce au avut loc anumite întâmplări şi ce semnificaţii se ascund în spatele lor. Ambiguitatea caracteristică povestirilor româneşti este utilizată abil de către Marian Coman pentru a umple aceste goluri cu conţinut original şi epic.
Rezumat
Împăratul Roş, Ziraxes, plănuieşte să cucerească lumea, iar pentru asta recurge la toate mijloacele cu putinţă. Pe când Spânul, slujitorul său, încearcă să-l oprească pe Ştefan (Harap Alb), o altă slujitoare de-a sa, Vedra, îl corupe pe Medru, fratele cel mare al lui Ştefan.
Ceilalţi companioni ai noului Împărat Verde (tot Ştefan) încearcă să oprească răspândirea răului în lume. Ei îşi vor înfunta nu doar trecutul întunecat, ci şi viitorul incert, trecând prin locuri care mai de care mai stranii. Vor fi când alături unii de alţii, când separaţi, fiecare pe drumul său.
Mara, fiica lui Ziraxes, pleacă alături de soţul ei, Ştefan, în căutarea „Pietrelor Neris”. Aceste izvoare nesfârşite ale apei sunt singura cale prin care zeii pot fi aduşi înapoi în lume. Doar aşa îl vor putea învinge pe Ziraxes şi se vor bucura de linişte. Drumul este anevoios, presărat cu primejdii la fiecare colţ, dar ei nu se vor da înapoi de la nimic.
Alte detalii
Revista apare o dată la două luni şi poate fi găsită la chioşcurile de ziare, în librării, benzinării sau poate fi comandată de pe site-ul www.Supererou.ro. Mai mult, există şi o versiune digitală a acesteia, dezvoltată de Zitec. Până la data scrierii acestui articol s-a ajuns la numărul 21, cel pe februarie 2016, iar următorul va apărea în aprilie 2016.
Dacă vă plac basmele, benzile desenate şi poveştile ţării noastre, atunci HAC! nu vă va dezamăgi!
Şerban Precup, 12 B
Absolvent promoția 2016. Actual student la Universiatea din Heidelerg. Pasionat de istorie. Contribuitor.