Crăciunul la NY


 

 

 

New York City este cel mai populat oraș din Statele Unite ale Americii, având peste 7.8 de milioane de locuitori. Zgârie-norii și diversitatea culturală atrag milioane de turiști în fiecare an, mai ales în perioada Crăciunului. Atmosfera de sărbătoare a metropolei a fost promovată în numeroase filme, cum ar fi clasicele Singur acasă: Pierdut în New York și Elf. Dar ce este atât de special la Crăciunul petrecut în New York?

 

 

New York-ul nu a fost dintotdeauna așa cum este astăzi. Odată cu descoperirea sa în 1524, europenii au realizat că portul comercial le-ar putea da un avantaj. Cu timpul, importanța sa comercială a crescut semnificativ, ceea ce i-a determinat pe olandezi în anul 1614 să înființeze așezarea numită New Netherland, care va deveni mai târziu New York-ul de azi. În jurul anilor 1800, imigranții olandezi au vrut să reînvie tradiția medievală a Sfântului Nicolae, făcând o mică modificare: au creat un personaj, Santa Claus, care împărțea cadouri copiilor doar de Crăciun. Inițial, culorile sale reprezentative erau verde și alb, dar, în urma unei campanii Coca-Cola, unde Moș Crăciun a purtat culorile companiei, s-au schimbat în roșu și în alb.

 

 

De la apariția acestui personaj, s-au format numeroase tradiții și atracții turistice care merită vizitate în perioada sărbătorilor. Câteva exemple ar fi Rockefeller Center, Fifth Avenue, Times Square și Union Square Holiday Market.

 

 

Giganticul brad de Crăciun din Rockefeller Center este faimos pentru felul în care este împodobit. Luminat de zeci de mii de instalații colorate, îi bucură pe newyorkezi în fiecare iarnă încă din 1933. În 1931, angajații centrului comercial Rockefeller au decis să cumpere un brad pentru a sărbători Crăciunul în ciuda crizei economice cu care se confruntau. De atunci, bradul simbolizează speranța și joacă un rol important în Crăciunul newyorkez. Semnificația sa a fost evidențiată și în Singur acasă: Pierdut în New York, când Kevin și-a dorit să-și întâlnească din nou familia, iar, după câteva momente, dorința sa a fost îndeplinită lângă acest brad faimos. Tot în Centrul Rockefeller se află și un patinoar împodobit cu ghirlande și cu luminițe. Această atracție turistică este vizitată pe timpul iernii de aproximativ 500 de mii de oameni zilnic.

 

 

Spectaculoasa Fifth Avenue este cunoscută pentru vitrinele magice, împodobite cu felurite decorațiuni: lumini și globuri, figurine interactive și funde uriașe. Magazinele Macy’s, Lord and Taylor, Bloomingdale’s, Bergdorf Goodman și Saks Fifth Avenue fac din amenajarea vitrinelor o adevărată competiție, oferind un impresionant spectacol al strălucirii și al rafinamentului care amplifică atmosfera festivă a metropolei.

 

 

Intersecția Times Square este cel mai aglomerat loc din Manhattan. Blocurile imense sunt decorate în stil digital cu ecrane uriașe pe care se găsesc reclame, dar și filmulețe cu tematică festivă în perioada sărbătorilor. Acompaniați de clopoței aurii și de tamburine zgomotoase, cântăreții aduc spiritul Crăciunului în inimile oamenilor prin intermediul colindelor.

 

 

Căutarea suvenirului perfect poate fi o adevărată provocare. De aceea, există Union Square Holiday Market, un târg de Crăciun, care găzduiește anual peste 150 de vânzători pregătiți să-și prezinte cea mai bună marfă. Căsuțele frumos împodobite oferă de toate: de la bijuterii, ornamente și jucării, până la cele mai gustoase dulciuri. Iar, pentru o pauză binemeritată, restaurantele își așteaptă clienții cu cele mai delicioase preparate.

 

 

Acum, cred că îl înțelegem pe Kevin. Cine n-ar vrea să-și petreacă Crăciunul în New York? Elemente de-a dreptul fermecătoare – atmosfera festivă, cântecele și ornamentele extravagante – creează magia sărbătorilor și cadrul perfect pentru un Crăciun de neuitat (pe parcursul căruia, să sperăm, nu te uită nimeni la New York).