Ce valori pot învăța de la oamenii din jurul meu?

Intru pe Facebook: Buzzfeed, Kim Kardashian și poze drăguțe cu pisici. Deschid televizorul: emisiuni de propagandă și politicieni mincinoși. Într-o lume a non-valorilor unde contează mai mult dimensiunea formelor și CA$H-ul, decât trăsăturile morale și experiența, a devenit greu să poți să îți stabilești niște valori pe care să le urmezi.

 

Totuși, în ciuda acestor dificultăți crescânde, vreau să filosofez puțin asupra acestei teme.

Inspirație nu Copiere

Cât de ușor e să copiezi?! O faci destul de des, probabil. La un test, când nu ai avut chef să înveți, era mult mai ușor să sustragi informația din surse neortodoxe. Poate sună cunoscut…

valori_meme

De prea multe ori am văzut persoane care încearcă să pară cine nu sunt. Multă lume când aude termenul de „model în viață” înțelege persoana pe care ai vrea să o copiezi. Eu, unul, sunt de părere că putem învăța  fiecare lucru bun pe care îl are o altă persoană. Totuși, există unele persoane care ți se par că au o experiență mai vastă și de la care ai ce învăța.

 

Domeniul tău e un început bun

 

Cel mai ușor lucru să găsești ceva e să cauți deja într-un domeniu cu care ești deja familiar sau cu care ești deja mult mai obișnuit. Modelul tău nu trebuie să fie neapărat o persoană cu influență sau una cunoscută. Poate să fie o persoană pe care o vezi în fiecare zi. Poate să-ți fie cel mai bun prieten sau un profesor. Ideea este că tu simți că te dezvolți și că înveți. Per total, să simți că devii o persoană mai bună.

 

Să vorbim acum un pic de niște exemple concrete. Elon Musk este un antreprenor al cărui nume îl aud aproape săptămânal. Totuși, ce face el atât de bine încât să merite să fie urmărit? Visează. Unul din primele lui start-up-uri e PayPal, unul dintre cele mai mare procesoare de plată din lume. Ideea de a crea un procesor de plată pentru internet i-a venit din dorința de a ușura tranzacțiile online.

 

valori_musk
Elon Musk – Un model de îndrăzneală și perseverență pentru mine
În ultima perioadă s-a ocupat de Tesla, SpaceX și Hyperloop

Cred că cea mai frecventă știre care îl include este referitoare la Tesla, compania care produce mașini electrice. A început în anul 2005 și acum a reușit să producă prima mașină care să fie alternativă vehiculelor convenționale. Prin SpaceX vrea să ajungă pe Marte și prin Hyperloop să creeze un sistem de transport rapid între orașe.

Nu te opri din explorat

După cum spuneam și mai devreme, mă ghidez după filosofia de a nu te opri niciodată din învățat și de a progresa în fiecare zi. Un lucru pe care l-am învățat și mi-a priit foarte bine a fost să nu mă feresc de experiențe noi și de persoane. Niciodată nu poți să știi ce persoană te va ajuta în ce moment. Extinderea rețelei de cunoștințe prin networking la diferite evenimente te ajută să descoperi noi oameni și noi abilități care o să te ajute

Oricum o pui, identitatea fiecăruia e un lucru definitoriu pentru noi. Să fii unic și să poți să ieși în evidență prin trăsăturile pozitive, nu negative, e o calitate esențială pentru o viață palpitantă. Să înveți în continuu și să preiei ce e mai bun de la fiecare persoană pe care o cunoști este doar o mică parte din ce poți face pentru a deveni o persoană mai bună.