Inside Out. O istorie personală a Pink Floyd (Review)

(de la stânga la dreapta: Richard Wright, Roger Waters, Nick Mason, David Gilmour)

          “Pe neașteptate, mi s-a oferit materialul pentru un post-scriptum potrivit și, la scurtă vreme după aceea, am primit cel mai bun deznodământ cu putință Nick Mason referindu-se la cartea despre Pink Floyd, Inside Out.

Trupa

Sunt sigură că mulți dintre voi ați auzit cel puțin o dată în viată despre Pink Floyd. Fie că a fost sau încă mai este una dintre trupele preferate ale părinților voștri sau ați reușit să găsiți singuri câteva dintre cântecele favorite ale tinerilor din anii 60-80. Așa că de ce să nu aflați și mai multe despre una dintre cele mai mari trupe din istorie?  

Inside Out. O istorie personală a Pink Floyd se numără printre cărțile mele preferate. Primul lucru care m-a atras a fost autorul, Nick Mason cunoscut ca și toboșarul trupei. Cine poate să știe mai bine istoria unei formații decât unul dintre membri? Fără a ridica trupa în slăvi, ne este prezentată povestea Pink Floyd, totul începând în facultate când Roger Waters(voce, bass) împreuna cu Mason(tobe) și cu Richard Wright(clape) formează o trupă. După câteva schimbări în line-up, în 1968 se alătură David Gilmour(chitara, voce). De la viața fiecărui membru înainte să se alăture trupei, la începuturile grele și imprevizibile până la decizia de a se duce fiecare pe drumul său, sunt prezentate până și cele mai mici detalii, prin ochii autorului care rămâne în același timp relativ neutru.

Cântece și albume

Fiind mare fan Pink Floyd, am rămas plăcut surprinsă să găsesc multe secvențe în care mi se explica cum au prins anumite cântece viață, cum și unde au fost înregistrate anumite secvențe din acestea. Sunetul de monede din piesa Money a fost construit de către Mason și Waters cu ajutorul unor monede vechi inșirate pe ațe. De asemenea, am găsit și explicații legate de numele albumelor și de unde au pornit acestea. Numele The Dark Side Of The Moon, a fost inspirat din spusele portarului de la Abbey Road “Nu există o parte întunecată a Lunii. De fapt, nu există decât întuneric”. Ironia sorții și a lui Nick Mason îmbinată cu poveștile și ideile trăsnite a celorlalți membrii, m-au făcut să nu vreau să las cartea din mană. Felul în care aceștia vedeau industria muzicală și interacțiunea lor cu alți artiști precum The Beatles, mi-au dat senzația că nu se vedeau ca și una dintre trupele de top din acea perioadă, ci ca niște oameni simpli care făceau muzică din plăcere. Cu bune și cu rele, cartea descrie aproape totul: de la efectele speciale create cu cele mai banale obiecte, până la aducerea oamenilor în studio pentru a-i ruga să răspundă la întrebări și folosirea răspunsurilor în cântece. Nu pot să nu scot în evidență onestitatea cu care a fost scrisă cartea și faptul că, după atâția ani, multe detalii nu au fost uitate.

Cred că un minus al cărții este  faptul că sunt anumite secvențe în care Nick Mason face treceri destul de bruște de la un subiect la altul sau de la un an la altul. În una dintre părți explică cum a decurs unul dintre spectacole, cum au fost create anumite efecte și reacția publicului, iar apoi cât de surprins a fost de vânzările noului album .

(de la stânga la dreapta: David Gilmour, Roger Waters, Nick Mason, Richard Wright)
Gânduri finale

Îți recomand această carte dacă te pasionează stilul de viată al artiștilor, compunerea cântecelor și albumelor Pink Floyd și lumea muzicii din anii 60-80. Dacă ești un artist în devenire sau faci parte dintr-o trupă care speri să evolueze, sunt sigură că vei găsi multe răspunsuri, citind o parte din viața unor oameni care odată au fost în aceeași situație ca și tine.

“Petrecrea s-a terminat, a venit vremea contemplării. Mulțumesc, noapte bună!”

-N. Mason