Cum putem deveni rezilienți în timpul „distanțării sociale”?

În această perioadă, auzim adesea termenul de „distanțare socială”, prin care se înțelege o modalitate de atenuare a răspândirii pandemiei Coronavirus (COVID-19). Experții folosesc această expresie pentru a explica necesitatea depunerii unui efort conștient, de a reduce sau chiar rupe contactul cu cei din jurul nostru, în scopul, bineînțeles, de a opri transmiterea virusului între noi și la nivel de comunitate.

 

Știu ca pentru unii dintre noi, această distanțare socială creeaza o stare cronică de anxietate, panică, chiar episoade depresive, și aici mă refer în special la persoanele extrovertite, deschise noilor provocări, aventuroase și cu un spirit liber, mereu dornice să iasă din casă și să-și petreacă timpul oriunde altundeva. 

Chiar și pentru mine, o fire mai introvertită, a fost la început o provocare, iar gândul că trebuie să îmi petrec de acum încolo timpul „închisă într-un turn”, fără posibilitatea de a ieși nici măcar la o plimbare, pur și simplu m-a îngrozit, dar mi-am dat seama că acest aspect nu ar trebui să ne sperie. Din contră, mi se pare că această „criză” este o oportunitate pentru noi pentru a ne direcționa atenția asupra lucrurilor simple, mărunte, dar care ne fac plăcere și ne aduc o stare de bine.

 

Până la urmă, dincolo de toată această nebunie, răspândită la nivelul societății, s-a creat o liniște sublimă în natură, în mediul înconjurător. Cerul este mai albastru, apa este mai cristalină, animalele sunt mai fericite și parcă mai prezente, pământul poate respira mai bine. Poate acum este un bun prilej și pentru noi să observăm mai îndeaproape aceste detalii, acest demers al naturii, care își continuă direcția de mers, în ciuda faptului că oamenii au tendința de a privi totul în negru. În fond, nu este atât de negru precum ni se pare nouă. Este de folos să încercăm să ne schimbăm acest mod de a privi lucrurile și să ne gândim că această criză, așa cum o numim, este o altă experiență din viața noastră și, că din orice experiență, putem învață chiar multe. Atât despre noi înșine, cât și despre cei din jurul nostru.  

 

Poate, mulți se întreabă „Ce înseamnă să fim rezilienți?” Ce semnifică termenul „reziliență”? Reziliența este abilitatea noastră de a ne adapta la diferite situații nefavorabile și de a găsi o modalitate prin care să ne regăsim starea de liniște și echilibru în urma acelor situații. Aceasta, bineînțeles nu este înnăscută. Reziliența trebuie să o dobândim de-a lungul vieții și totodată să o antrenăm. Este un exercițiu constant, un lucru la care trebuie să lucrăm mereu. Majoritatea specialiștilor ne spun că nu putem controla multe din evenimentele din viața noastră, însă ceea ce putem controla este felul în care privim și ne raportăm la acele evenimente. Aș zice, desigur că în astfel de situații, un lucru care ne conferă reziliență este suportul și apropierea de ceilalți. Tocmai din această cauză, distanțarea socială este cu atât mai dificilă. Însă ce trebuie să înțelegem, este faptul că „distanțarea socială” nu înseamnă și deconectare socială sau mentală. 

 

 

Mai jos voi enumera câteva lucruri pe care fiecare din noi le poate încerca în această perioadă, fără a ne simți mai puțin conectați social și mental: 

 

  1. Pentru început, datorită faptului că majoritatea ne aflăm în autoizolare împreuna cu familia, acum este un bun prilej să lucrăm la  relațiile cu ceilalți membrii, să comunicăm mai mult între noi, să ne exprimăm gratitudinea, dar și nemulțumirea cu privire la anumite aspecte. Putem chiar să practicăm diverse activități și astfel, să ne bucurăm de timpul petrecut împreună. 

 

  1. Ținând cont că nu trăim ca pe vremuri și avem internetul și tehnologia la discreție, putem profita de acest lucru, în mod productiv, desigur. Putem urmări filme, seriale, documentare pentru care, probabil, înainte nu ne găseam niciodată suficient timp.

 

  1. Sunt sigură că în majoritatea locuințelor noastre se găsește cel puțin un raft cu cărți acoperite de praf. Ei, iată, acum poate fi o bună oportunitate să le ștergem de praf și să pornim într-o aventură. Știu, nu e la fel de palpitant ca un film, dar odată ce pui mâna pe o carte bună, nu-i vei mai da drumul!

 

  1. Ca iubitoare de natură, cred de asemenea că este extrem de important să păstrăm contactul cu natura, indiferent dacă ieșim în curtea casei sau doar pe balcon. Organismul nostru are nevoie de o legătură constantă cu natura, aceasta stimulând eliberarea naturală de endorfine, substanțe responsabile pentru buna noastră dispoziție. De aceea nu trebuie să uităm să ne bucurăm de aerul curat, de razele soarelui sau chiar și de stropii ploiii. 

 

  1. Tot pentru buna noastră dispoziție și bineînțeles pentru sănătatea și tonifierea propriului nostru corp, ne-am putea face un program regulat de exerciții fizice. Putem desigur să ne ajutăm și de anumite programe online. Acest lucru este vital și pentru mintea noastră, deopotrivă poate fi și un bun mod de a folosi timpul în mod productiv. 

 

  1. Vă puteți pune creativitatea la încercare, gătind, descoperind și încercând rețete noi. Aceasta activitate nu doar că ne pune creierul și imaginația în acțiune, dar este și o buna metoda de a ne relaxa și de a ne concentra pe un singur lucru, eliminând din câmpul cognitiv toate gândurile negative. 

 

  1. Tot antrenându-vă creativitatea, puteți încerca și multe alte lucruri noi, pe care probabil ați dorit dintotdeauna să le faceți, însă timpul nu v-a permis mereu. Puteți să vă deschideți un blog sau chiar vlog, în care să împărtășiți ideile, gândurile cu ceilalți. De asemenea, puteți încerca să lucrați în diferite programe (ca de exemplu photoshop), și să vă dați frâu liber imaginației.

 

  1. O recomandare finală este aceea de a limita pe cât posibil contactul cu sursele de informații care nu fac decât să ne distorsioneze imaginea pe care o avem față de această pandemie, şi care, de asemenea, ne intensifică anxietatea și starea de panică și ne influențează gândirea rațională. Cel puțin, urmăriți și încercați să găsiți surse reale în acest sens.

 

 

În concluzie, aș zice că este normal să ne simțim speriați, confuzi, neputincioși, triști, dar cel mai bine este sa ne concentrăm pe lucrurile pe care le facem, și nu pe cele pe care nu le putem face. Pe lucrurile pe care le putem controla, nu pe cele pe care nu le putem controla. Ne putem ajuta și pe noi înșine, ajutandu-i și pe cei din jurul nostru să se simtă în siguranță și rezilienți. Hai să fim mai atenți, mai înțelegători, mai buni, mai umani! 🙂