De ce împodobim bradul de Crăciun?

 


V-ați întrebat vreodată de ce împodobim bradul de Crăciun? Această întrebare mi-o pun și eu în fiecare an, însă toată lumea îmi răspunde la fel: “E tradiție!”

Acest răspuns nu m-a mulțumit niciodată, dar, din păcate, încă nu știm sigur cum a apărut acest obicei, deoarece există mai multe fragmente ale poveștii.

 

 

Împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai vechi tradiții. Ea are origini germane, livone și engleze.

Pe de-o parte, originea germană are legătură cu Sfântul Bonifaciu. În secolul al VII-lea, când era călugăr și plecase în Germania pentru a răspândi credința creștină și a preda Cuvântul lui Dumnezeu, acesta a întâlnit câțiva păgâni care urmau să sacrifice un copil unui zeu. S-a înfuriat și a tăiat stejarul pe care îl venerau, iar în locul său a crescut un brad. De atunci, Sfântul Bonifaciu a considerat bradul un simbol al credinței și al puterii lui Dumnezeu. Datorită formei sale triunghiulare, bradul a reprezentat ulterior și Sfânta Treime. Acum, oamenii venerează bradul, îl consideră Arbore al lui Dumnezeu și îi atribuie nenumărate simboluri.

 

 

Pe de altă parte, originea livonă – Estonia și Letonia de azi – este complet diferită de cea germană. Prima datare a fost în secolul al XV-lea. Conform primelor documente, membrii Frăției Caprelor Negre duceau un pom în Piața Sfatului și dansau în jurul lui. În 1584, Baltazar Russow a scris despre această tradiție, unde tinerii împodobesc un pom în piață, cântă și dansează în jurul său, iar la final îi dau foc.

În Marea Britanie, împodobirea bradul de Crăciun a fost adusă de către germani. La început oamenii nu au fost încântați de noua tradiție, dar aceasta a ajuns populară odată ce regina Victoria și Prințul Albert au apărut într-o poză în London News, unde stăteau în jurul bradului împreună cu copiii lor.

Și noi avem un pic de istorie cu împodobirea bradului în mitologia română. Aceasta ne amintește de o tradiție veche care nu se mai practică acum la noi: cea a butucului ars, în cadrul căreia se jertfea un trunchi de brad tăiat. Acesta se ardea pe vatră în noaptea de 24 spre 25 decembrie și simboliza moartea și renașterea Divinității, a zeului autohton, de Crăciun.

 

Scurta lecție de istorie e pe terminate, dar mai avem câteva teme de discutat :))

 

Știți de ce împodobim bradul cu globuri roșii, cu stea în vârf și cu instalații de Crăciun?

În trecut, bradul era împodobit cu flori de hârtie, figurine de lemn, lumânări, nuci, dulciuri și mere. De-a lungul timpului, au apărut mici obiecte strălucitoare, roșii, numite azi globuri, pentru a înlocui merele. Culoarea roșie din luminițe și globuri nu îl reprezintă pe Moș Crăciun, după cum ar bănui mulți, ci sacrificiul Mântuitorul pentru noi toți. Odată cu apariția lor, decorațiunile bradului s-au schimbat. Acesta a ajuns să lumineze minunat, de obicei în galben sau roșu, și să fie împodobit cu globuri și beteală. Aspectul său s-a schimbat an de an, odată cu modernizarea lumii.

 

Steaua strălucitoare din vârful bradului o reprezintă pe cea de la Betleem, care i-a călăuzit pe magi pentru a-i aduce aur, smirnă și tămâie pruncului Iisus și este simbolul ceresc al profeției îndeplinite. În principiu, majoritatea oamenilor consideră că această stea e purtătoare de noroc și ajută la îndeplinirea dorințelor.

Bradul simbolizează viața veșnică și lumina prin culoarea sa neschimbată indiferent de anotimp – verdele.

 

 

Lumânarea este un simbol al recunoștinței oamenilor pentru Steaua Călăuză din Betleem.

Așadar, aceste decorațiuni nu lipsesc niciodată din casa și bradul unui creștin pentru a venera venirea lui Iisus pe lume, mântuirea noastră și iertarea tuturor păcatelor.

 

Vechea tradițiede a împodobi bradul avea loc la o data exactă. În seara de 24 decembrie creștinii se adunau cu mic cu mare, își decorau casele și împodobeau bradul. Însă, cu timpul, tradiția și-a schimbat data, deoarece bradul era mult prea frumos pentru a fi ținut așa o scurtă perioadă de timp. Acum, creștinii împodobesc bradul după începutul postului de Crăciun, pentru a se aduna toți și a se bucura de spiritul festiv.

 

Crăciunul este o sărbătoare cu multe tradiții. Împodobirea bradului reprezintă unul dintre cele mai vechi obiceiuri. Este o tradiție frumoasă care aduce zâmbetul pe buzele celor mici, dar și celor mari. Este și un mod de a petrece mai mult timp cu persoanele dragi, de a ne bucura de iertarea păcatelor de către Cel de sus și de a sărbători nașterea Domnului nostru Iisus Hristos. Este o sărbatoare frumoasă care ne încălzește inimile și ne face mai buni. Bradul de Crăciun reprezintă magia și frumusețea evenimentului.

Crăciun fericit!!

 

Authors