Descoperă Știința Prin Film: Atelierul SciFilmIt 

Visezi să devii un om de știință? Ești un suflet artistic, interesat de arta filmului? Dacă da, acest articol este pentru tine!

În perioada 17-18 aprilie 2024, o colaborare inedită între organizația SciFilmIt, Asociația Persona și Colegiul Național „George Coșbuc” a adus în lumina reflectoarelor un eveniment nemaiîntâlnit până acum: un atelier de film științific. De la Geneva, Elveția, până în sălile de clasă ale Colegiului Național „George Coșbuc”, pasionații de știință și de film au avut ocazia să se unească într-o călătorie creativă și educativă.

SciFilmIt, organizație cunoscută pentru promovarea științei prin intermediul filmului, a fost partenerul principal al acestui eveniment. Împreună cu Asociația Persona, cu o vastă experiență în domeniul artelor și al filmului, au creat o oportunitate unică pentru elevii noștri de clasa a IX-a de a se implica activ și creativ în lumea științei.

 

 

Atelierul a fost structurat pe parcursul a două zile intense, în care noi am fost îndrumați să explorăm diverse teme științifice prin realizarea unor mini-filme, iar, pentru a reuși să ne încadrăm într-o fereastră de timp atât de mică, organizatorii evenimentului ne-au ajutat din toate punctele de vedere.

 

 

Pentru a fi cât mai eficienți, ne-au împărțit în echipe de câte trei-patru elevi. Un element esențial al atelierului a fost îndrumarea continuă oferită de mentori specializați în știință și în film. Aceștia au ghidat echipele de elevi în procesul de înțelegere a temei și de creare a filmelor, asigurându-se că fiecare își poate exprima creativitatea și poate oferi o perspectivă autentică asupra subiectului abordat.

 

 

Lista de teme pregătită a cuprins diverse domenii, conectând concepte științifice cu aspecte relevante din lumea și din societatea înconjurătoare. De la originea elementelor chimice în univers la undele electromagnetice ce ne înconjoară și impactul lor asupra noastră și până la impactul zaharurilor asupra sănătății umane și funcționarea sistemului imunitar în fața amenințărilor microbiene, am avut oportunitatea să explorăm și să înțelegem mai profund legăturile dintre știință și viața de zi cu zi.

 

 

 

Finalul evenimentului a fost marcat de vizionarea filmelor realizate de către participanți, urmată de o discuție constructivă despre aspectele științifice și artistice ale fiecărei creații. Acest moment a evidențiat nu doar talentul și creativitatea elevilor, ci și capacitatea lor de a comunica și de a împărtăși cunoștințele dobândite într-un mod captivant și accesibil.

 

Astfel, atelierul de film științific organizat de SciFilmIt în colaborare cu Asociația Persona și Colegiul Național „George Coșbuc” nu a fost doar o experiență educațională, ci și o călătorie captivantă în lumea științei și a filmului, unde imaginația și cunoașterea se întâlnesc pentru a crea ceva cu adevărat special.