Care-i faza cu Bastionul?

 


Unul dintre cele mai importante și semnificative monumente ale orașului Cluj-Napoca este Turnul Croitorilor, cunoscut și sub numele de Bastion. Construit acum cinci sute de ani în Vechea Cetate a Clujului, turnul a fost un punct strategic important datorită poziției sale de la sud-estul cetății și poartă o uriașă încărcătură istorică.

 

 

Conform tradiției medievale, fiecare breaslă era responsabilă de un turn de apărare. Bastionul a fost ridicat de breasla croitorilor în secolul al XV-lea și întreținut tot de ei pe parcursul anilor. Croitorii aveau datoria de a apăra partea de sud-est a cetății. Pentru aceasta, foloseau lăcașurile de tragere din zidurile de piatră dăltuită care se pot observa și în zilele noastre.

 

 

Turnul Croitorilor a trecut prin mai multe războaie și a fost reconstruit de mai multe ori. Și-a căpătat forma actuală în anul 1718, când a fost reconstruit de generalul austriac Kriegbaum, pe vremea în care Clujul era sub ocupația Monarhiei Habsburgice. În anul 1601, Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazul, și preotul Saski au fost executați în cetate, în apropierea Bastionului. În cinstea generalului a fost ridicată o statuie în anul 1975 pe spațiul verde din apropierea turnului.

 

 

După renovările din 1956-1957 și 1959, s-a amenajat un Muzeu de Istorie în interiorul Bastionului. Acesta avea un laborator de fotografie și un atelier de restaurare. Autoritățile comuniste de la vremea aceea au oprit însă lucrările și au interzis deschiderea sa.

 

 

De atunci, bastionul a trecut prin mai multe schimbări. Cea mai recentă restaurare a avut loc în perioada 2007-2009, turnul devenind sediul Centrului de Cultură Urbană și găzduind diferite expoziții.

 

 

Înconjurat de clădiri moderne, Bastionul dăinuiește și astăzi ca un martor al eforturilor de apărare în fața vremurilor vitrege, menit să ne aducă permanent aminte de eforturile strămoșilor noștri. Chiar și-așa, bastionul are o anumită semnificație pentru tinerii zilelor noastre, acesta fiind Centrul de Cultură Urbană al orașului Cluj-Napoca