Am ales această temă, deoarece învăţământul românesc este într-o continuă schimbare la momentul actual. Aceste schimbări au scopul de a-l aduce la un nivel cât mai ridicat și cât mai competitiv cu cel al altor ţări europene.
Anii de școală petrecuți în Austria mi-au arătat ca austriecii privesc cu alți ochi tot ceea ce înseamnă sistem de învățământ. Mă bucur că am avut ocazia să descopăr cum este să faci parte din aceste două sisteme. Astfel, pot să spun ca m-am raportat diferit atât la învățământul austriac, cât și la cel românesc. Trecerea de la învățământul nostru, la cel străin și viceversa m-au făcut să realizez următoarele aspecte:
1.Începutul școlii și vacanțele
Începutul anului școlar în Austria diferă de la regiune la regiune, la fel și începutul orelor. Spre exemplu, in Oberosterreich orele încep la ora 7:50 și se termină la 16:10, iar in Niederosterreich la 8:15 și se termină la 16:35, dar au și o oră pauză de masă.
Vacanțele sunt mult mai scurte, în timp ce noi avem 3 săptămâni liber în timpul Crăciunului și 3 luni vara, Austriecii au 2 săptămâni libere de Crăciun și doar 9 săptămâni în vacanța de vară.
2.Numărul materiilor
Spre deosebire de noi, austriecii trebuie să învețe săptămânal doar la 12 materii. Dar au pe lângă și foarte multe activități practice, spre exemplu un elev trebuie să facă într-o săptămână, pe lângă orele normale: cursuri de gătit, de lucru manual, de prim ajutor. Ei pun, de asemenea, foarte multă bază pe sport, având cel puțin 3 ore pe săptămână. La fosta mea școală, elevii sunt duși mereu, încă din clasele mici, la bazinul de înot de două ori pe lună.
3.Sistemul de notare
Performanţele elevilor sunt evaluate cu note de la 1 la 5. 1 fiind cea mai bună notă, iar 5 cea mai slabă. La sfârşitul semestrului, toţi elevii primesc un aviz şcolar, care este, de fapt, un tabel în care sunt scrise materiile și notele, iar la sfârşitul anului şcolar, un certificat. Copiii care încă nu cunosc bine limba germană, de obicei, nu sunt notaţi. Profesorii nu le dau note, ci descriu în scris performanţele copiilor în cadrul procesului de învăţare.
4.Nivelul de dificultate
Nivelul de dificultate din școlile austriece este unul destul de scăzut. La ei învățatul pe de rost nu există! Elevii sunt încurajați să lucreze liber cu ajutorul unor fișe și de cele mai multe ori, în grup. Temele sunt puţine şi majoritatea sunt sub forma unor experimente pe care elevul le face acasă. Spre exemplu, la matematică am avut de calculat de cât lemn este nevoie pentru a construi o căsuță pentru păsări. După ce era gata, o luam acasă, o puneam în copac și țineam un jurnal zilnic pentru câteva săptămâni.
Părerea mea este că, deşi nici unul dintre sisteme nu este perfect, toți elevii sunt dornici să înveţe, ambiţionaţi de setea de cunoaştere, indiferent de materiile studiate, de ţara de origine sau limba de predare.
Ador cuvintele mici, simple, dar cu impact mare. Ador oamenii veseli și plini de viață. Ador ploaia, toamna și zilele calde de vară.