#EUYeslavot , dar cu cine votez?

Pe 26 mai se vor desfășura alegeri europarlamentare în România si cu această ocazie m-am gândit sa răspund la cele mai importante întrebări legate de aceste alegeri:

De ce să votez?

Europa se află la răscruce de drumuri. Naționalismul, euroscepticismul, xenofobia sau rasismul sunt mai puternice ca oricând în ultimii 50 de ani. De aceea, alegerile pentru Parlamentul European de anul acesta sunt cele mai importante din istoria Uniunii Europene.

Da, acest parlament nu are puterea de a schimba sistemul nostru de învățământ sau cel sanitar și nici nu pot să înlăture actuala coaliție de la guvernare. Totuși, aceste alegeri vor contura viitorul Europei și traseul României în ea: aderarea la spațiul Schengen, politica de securitate sau distribuirea fondurilor europene, toate depind de această alegere.

Cum pot să votez?

La alegerile europarlamentare se poate vota la orice secție de votare din afara municipiului de reședință. Chiar dacă ești plecat, atât timp cât ai buletinul sau pașaportul (doar în străinătate) la tine poți să votezi, deci nu ai nicio scuză.

Cu cine pot să votez?

Românii cu drept de vot vor putea să aleagă cei 33 de europarlamentari care să îi reprezinte în cea mai importantă instituție a Uniunii Europene. Vor candida 13 partide și 3 candidați independenți, dintre care se remarcă 5 mari partide:

Conform unui sondaj de opinie realizat de Inscop Research în perioada 12 aprilie- 3 mai pe un eșantion de 1050 de persoane, cel mai mare partid la alegerile europene este PNL (Partidul Național Liberal), care ar obține 27,6% din voturi. Acesta face parte din Partidul Popular European alături de alte partide de centru-dreapta din Europa. Acestea au ca obiective susținerea comunităților locale, libertatea individuală, solidaritatea socială și susținerea valorilor creștine. PNL are o ideologie liberal-conservatoare, iar la aceste alegeri capul de afiș este jurnalistul Rareș Bogdan.

Image result for pnl europarlamentare

Principalul rival este PSD (Partidul Social Democrat), care ar fi votat de 25,5% dintre alegători. PSD face parte din Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților în Parlamentul European. PSD promovează social-democrația și conservatorismul social. PSD se consideră un partid “social-democrat modern, orientat spre viitor, de vocație europeană și ancorat în realitățile naționale”. Lista de candidați este condusă de Rovana Plumb, Claudiu Manda și Carmen Avram.

Alianța 2020 USR-PLUS a fost creată cu puțin timp în urmă, dar a reușit să adune deja mulți simpatizanți, aproximativ 17% dintre votanți. Este formată din USR (Uniunea Salvați România) și PLUS, partidul creat de fostul premier Dacian Cioloș, care deschide lista candidaților. Alianța USR-PLUS are ca obiective un regulament european anti-corupție, fonduri pentru modernizarea spitalelor și protejarea drepturilor românilor din diaspora.

Image result for usr plus europarlamentare

ALDE, partenerul de coaliție al PSD-ului face parte din partidul european omonim și conform sondajelor ar obține  puțin peste 9% dintre voturi. Principalii candidați sunt Norica Nicolai și Daniel Barbu, foști politicieni ai PNL. Partidul susține că apară drepturile și libertățile individului și că este reprezentantul clasei de mijloc și a întreprinzătorilor.


Un alt partid nou apărut pe scena politică este PRO Romănia. Partidul cu o orientare social democrată a fost creat de fostul premier Victor Ponta, care este și capul de afiș, alăruri de Corina Crețu, fosta membră a PSD. Acesta pune pe primul plan dezvoltarea economică și se prezintă ca fiind pro integrare europeană, pro securitate și pro investiții în infrastructură.

Pe lângă aceste partide mai puteți alege între alte partide minore precum:

UDMR-Uniunea Democrată Maghiară din România (interesele minorității maghiare)

PMP-Partidul Mișcarea Populară (conservatorism)

Partidul România Unită (naționalism)

Partidul Social Democrat Independent (social-democrație)

Partidul PRODEMO (naționalism, politică anti-corupție)

Blocul Unității Naționale (creștin-democrație)

Partidul Socialist Român (socialism),

dar și candidații independenți:

Gregoriana Tudoran (militează pentru construirea autostrăzii A8),

George Simion (susține unirea Republicii Moldova cu România)

Peter Costea (promovează conservatorismul creștin)

Dacă încă nu te poți decide, acest quiz te va ajuta să identifici europarlamentarii care se potrivesc ideologiei tale :

https://yourvotematters.eu/en/quiz/start

Image result for europarlamentare

Autor

  • Tudor Boanda

    Îmi place să scriu despre cele mai actuale știri din orice colț al lumii. Sunt o persoană optimistă care vrea să călătorească cât mai mult pentru a descoperi cele mai interesante locuri.

    View all posts