Niciodată nu este uşor să îți aduni toate hainele şi cȃteva cărți într-o valiză şi să pleci… Indiferent că e vorba despre oraşul vecin sau Australia, cel mai probabil te vei consulta cu oamenii dragi ție şi vei întȃlni două categorii de oameni: cei care îți vor spune să îți faci bagajele cat mai repede şi să pleci cat vezi cu ochii, iar de partea cealaltă vei auzi întrebări de genul “ Dar ce, nu sunt facultăți destule în Romȃnia?”
Cine are dreptate? Ei bine, nici tabăra hai-fugi-din-tara-asta-odată, dar nici tabăra las’-că-e-mai-bine-la-noi.Această decizie îți aparține în întregime ție, de aceea m-am gȃndit să îți oferi cȃteva informații utile.
Cȃnd studiezi într-o țară străina îți asumi mai multe riscuri. Te afli într-un oraş necunoscut, costurile pot fi destul de ridicate şi vei întȃlni de asemenea mentalități cu totul diferite.Studiul în străinătate are în schimb şi multe avantaje. Vei întȃlni studenți din toate colțurile lumii şi vei putea beneficia de condiții optime pentru a te dezvolta atȃt din punct de vedere profesional, cat şi personal.
“E greu să intri la o facultate internațională” Da, şi eu am auzit asta de multe ori, şi probabil la fel şi tu, asă că hai să îți prezint un exemplu concret: Dan, un băiat obişnuit care a studiat materii obişnuite la un liceu obişnuit din Cluj. Deşi nu era un geniu, iar notele sale nu treceau des de 9 , el avea multă determinare. In 2015 a decis că Romȃnia nu ii mai poate oferi ceea ce îşi doreşte el şi a muncit un an întreg pentru a pleca în afară. Astăzi este student la University of Greenwich din Londra. De ce ai nevoie pentru a face acest pas?
Marea Britanie
Nota de la BAC contează foarte mult pentru o facultate din UK. In general se cere ca media să fie peste 9, dar la universitățile mai puțin selective se poate intra şi cu o notă mai mica. Costul unui an la o facultate în Anglia este în jur de 9 000 de lire pe an. Guvernul britanic îți va împrumuta aceşti bani pe care ii vei replăti după ce ai terminat studiile şi atingi un anumit prag financiar (in Romȃnia-peste 2000 de euro pe luna). In Scoția, costul pentru studenții europeni este mai scăzut, în jur de 2000 de lire pe an.
Germania
Facultățile din Germania iți vor cere să prezinți un document care să ateste cunoştiințele tale de germană. Puteți alege între TestDaf, DSH, DSD ll sau Goethe. Pe lȃngă asta se cere un certificat de absolvire al liceului (în cazul Romȃniei, bacalaureatul). Costul pentru un semestru, inclusiv cazarea se ridică la 4 000 de euro. Pentru mai multe informații şi burse de studiu puteți apela la ajutorul DAAD (Serviciul German de Schimb Academic).
Olanda
In Olanda cerințele sunt aceleaşi ca în Germania. Cele mai multe programe sunt în engleză şi trebuie să prezinți şi un certificat IELTS sau Cambridge. Taxele anuale sunt aproximativ 2000 de euro, dar ca şi în cazul Angliei exista un împrumut guvernamental. Drept bonus, la University of Amsterdam vei fi admis automat odată ce prezinți aceste documente.
După cum poți vedea, nu trebuie să fi nici un mic geniu, dar nici un mic milionar ca să poți să studiezi în afară. Singurul lucru de care ai nevoie este voință.
Dacă nu îți doreşti acest lucru şi eşti mulțumit de condițiile din Romȃnia, atunci nu trebuie să te simți cu nimic mai prejos fată de colegii care au plecat in afară. Există o mie de feluri în care poți să contribui la sistemul nostru educational, astfel încȃt peste cȃțiva ani să îşi dorească cei din afară să studieze în Romȃnia.
Orice ai alege, eu îți urez mult succes!
Îmi place să scriu despre cele mai actuale știri din orice colț al lumii. Sunt o persoană optimistă care vrea să călătorească cât mai mult pentru a descoperi cele mai interesante locuri.