În ziua de azi, lumea caută să aibă un sens al comunității, ceva care îi leagă. Pentru majoritatea, implicarea civică înseamnă prezență de spirit, să te faci auzit în lume și pe parcurs să îi ajuți pe cei care au nevoie, să te dedici societății și scopurilor acesteia. Comunitatea le asigură membrilor săi un statut social, siguranță și acceptare. Când vine vorba de comunitățile mai mari, precum orașele sau chiar țările, apar probleme precum proasta organizare, inegalitățile sau corupția. La apariția acestor tipuri de probleme, cetățenii simt că li se iau drepturile și luptă pentru a-și păstra libertatea și integritatea, implicându-se activ în societate.
Ce presupune implicarea civică?
Implicarea civică presupune atât servirea scopurilor comunității, cât și revoltarea împotriva injustiției, a imoralității. Este de datoria tuturor cetățenilor, cât și a fiecărui individ în parte, să se ridice împotriva acestor probleme care, ignorate, ajung să dezbine comunitatea.
Lăsând aspectele negative la o parte, implicarea activă în societate poate însemna orice fel de acțiune care aduce avantaje și înalță comunitatea. De exemplu, a planta copaci sau a lua parte la acțiuni de îngrijire a mediului nu oferă doar aspect, ci inspiră oamenii să procedeze la fel și să respecte mediul în care trăiesc. Un alt exemplu ar fi activitățile de voluntariat, unde tinerii își pot dezvolta abilitățile de comunicare și lucru în echipă, fiind solicitați fie să organizeze evenimente sau activități, fie să interacționeze cu persoane care au nevoie de ajutor.
De ce să ne implicăm civic?
Personal, am luat parte la diferite acțiuni de voluntariat, precum vizitarea școlilor pentru copiii cu deficiențe de auz sau de vedere, vizitarea copiilor de la Asociația Autism Transilvania, strângeri de fonduri, workshop-uri axate pe civism și altele. Astfel de activități mi-au oferit o altă perspectivă asupra lumii și a societății în care trăim; m-au făcut să înțeleg că a oferi ajutor și iubire înseamnă a face cu adevărat parte dintr-o comunitate. Când am văzut ce impact putem avea asupra vieții unui om, am realizat că nu sunt doar o bucată neînsemnată într-un peisaj mai larg, că pot să fac lumea mai bună, oricât de puțin ar părea.
Pentru a fi acceptați ca parte a unei comunități, trebuie să ne implicăm activ în evoluția ei, să servim scopurile și drepturile fiecărui membru, deoarece într-o comunitate oamenii se bazează pe ajutor și le oferă ajutor celorlalți. Consider că a face mici schimbări pe alocuri, acolo unde este nevoie, înseamnă a-ți lăsa amprenta în societate. Încurajez pe oricine este dornic de o schimbare să facă tot ce îi stă în putință, iar alții îi vor urma exemplul.
Pasionat de lectura, muzica, fotografie si oameni. O persoana deschisa la idei si experiente noi, exploreaza tot ce i se pare interesant sau util. Prin scris, doreste sa isi exprime ideile si viziunea despre diferite teme.