Imaginează-ți că trăiești într-o lume unde valoarea vieții tale este redusă la utilitatea ei; o lume unde trupul tău devine o simplă resursă. Aceasta este realitatea traficului de organe, o infracțiune care există adesea în umbra altor infracțiuni și care afectează viețile celor mai vulnerabili. Cum ajung oamenii să fie vânduți ca niște obiecte și ce le trece prin cap celor care fac acest lucru? Cum funcționează rețelele de trafic și ce-i face pe acești infractori să acționeze cu cruzime?
Ce este traficul de organe?
Traficul de organe este un comerț ilegal. Dacă cineva vinde un organ pentru a câștiga bani sau pune un anunț în care spune că vrea să cumpere sau să vândă un organ, asta se numește trafic de organe. Este o infracțiune gravă care pune în pericol sănătatea oamenilor și poate afecta pe toată lumea implicată.
Termenii „trafic de organe” și „traficul de persoane pentru extracția de organe” sunt două infracțiuni diferite, cu consecințe legale clare.
Traficul de persoane pentru extracția de organe se întâmplă atunci când o persoană vulnerabilă este înșelată, forțată sau abuzată pentru ca organul său să fie recoltat. Practic, infracțiunea este legată de „traficarea” acestei persoane, chiar dacă organul nu a fost luat încă.
Comerțul cu organe este o afacere mare, aducând între 840 milioane și 1,7 miliarde de dolari pe an, cu aproximativ 12.000 de transplanturi ilegale. Este ilegal să cumperi sau să vinzi un organ peste tot în lume, cu excepția Iranului. Cu toate acestea, estimările sugerează că aproximativ 10% dintre organele folosite pentru transplanturi provin din surse ilegale. Totuși, majoritatea cazurilor nu sunt raportate, așa că numărul real este probabil mult mai mare. Organ Trafficking Facts – The Exodus Road
De ce este această infracțiune atât de greu de urmărit? Pentru că se întâmplă adesea în spitale legitime, cu medici autorizați.
„Traficul de organe e greu de prins din cauza lipsei de comunicare între poliție și medici”, spune un expert de la Organizația Internațională de Cooperare a Forțelor de Poliție, INTERPOL.
De ce cad oamenii în capcana traficanților ?
Donatorii de organe sunt adesea oameni care nu au bani și ajung să fie înșelați de traficanți. Li se spun minciuni, de pildă că rinichii lor vor crește la loc sau că vor primi îngrijiri după operația de recoltare. Victimelor li se promit sume de la 500 până la 10.000 de dolari, dar de multe ori nu primesc nimic. Ba chiar, unele sunt forțate să semneze documente prin care declară că sunt rude ale pacientului, pentru a eluda legea!
De exemplu, în 2023, în Pakistan, victimele au fost atrase cu promisiuni de joburi și bani grei, iar rinichii lor au fost vânduți pentru aproximativ 4.000 de dolari.
Chiar dacă victimele sunt recompensate pentru operație, acestea nu sunt complice la infracțiune. Dacă au fost forțate sau exploatate, consimțământul lor nu este valabil. De aceea, Organizația Mondială a Sănătății cere o evaluare psihologică pentru a se asigura că donatorul nu a fost constrâns și nu a profitat financiar de pe urma donației.
Organ Trafficking Facts – The Exodus Road
Gândirea traficanților
Ce îi determină pe unii oameni să facă lucruri atât de rele? Ei bine, traficanții de organe au un mod de a gândi prin care își justifică acțiunile.
În primul rând, ce îi motivează cel mai mult pe traficanți? Răspunsul este simplu: banii. Mulți dintre aceștia sunt atrași de câștigurile rapide și mari, care îi fac să creadă că riscurile merită. Dar este profitul unicul argument sau mai este și altceva? Pentru unii, banii aduc un sentiment de putere și control.
În schimb, aceștia nu se consideră “demoni”, pentru că nu sunt de părere că au acționat greșit sau imoral. Multe dintre victime doresc să scape de sărăcie și să trăiască “visul american”, așa că aleg varianta cea mai ușoară, de a vinde un organ, datorită veniturilor mari. Majoritatea își vând rinichiul, pentru că oamenii pot trăi și cu unul lipsă.
Dar oare un traficant de organe își asumă responsabilitatea pentru faptele sale? Mulți dintre ei își justifică comportamentul, spunându-și „toată lumea face asta” sau „cei care sunt exploatați oricum au o viață proastă și au ales asta”.
În plus, traficanții elimină fără ezitare orice martor sau persoană care ar putea deveni o amenințare. Aceștia fac parte dintr-o rețea mare și unită, în care fiecare are ocupația proprie, dar dacă cineva încalcă regulile, chiar și traficanții pot fi uciși de conducător.
Indivizii nu numai că droghează pacienții, dar sunt cazuri în care familiile acestora sunt amenințate, ba chiar și doctorii. De aceea majoritatea se feresc de grupuri ilegale și preferă să aibă o viață liniștită, decât să știe că cineva drag ar putea muri în orice moment al zilei.
Un beneficiar al acestei infracțiuni, care este chiar liderul clanului, spune că diabetul aproape i-a luat viața, dar a fost salvat printr-un transplant pancreatic. A plătit mai mult de 500.000 de dolari pentru operație, însă dacă ar fi știut că pancreasul provine de la un om viu, acesta susține că nu ar mai fi procedat la fel, dar cel mai bine a fost să nu pună întrebări, pentru că și-ar fi pus viața și mai mult în pericol. Partea stranie este că acesta continuă să facă rău unora, pentru a-i ajuta pe alții, ignorând suferința oamenilor inocenți care sunt forțați să ia parte la aceste ilegalități. Individul comunică faptul că acționează astfel din “plăcere” și pentru că dorește să își trăiască viața. Yt video
Este o gândire plină de justificări, lipsită de empatie și animată de dorința de profit și putere!
Unele victime ale traficului de organe nu își dau seama că au fost exploatate decât la mult timp după ce au făcut donația. Multe dintre ele sunt convinse că vor primi îngrijiri medicale sau că vor obține un venit, dar ajung să fie abandonate, fără ajutor, după ce organele lor au fost vândute. Astfel, cei care cred că au „ales” să doneze de bunăvoie sunt de fapt victime ale unei înșelătorii extrem de crude.
În concluzie, traficul de organe este o problemă serioasă care afectează viețile unor oameni nevinovați. Cei care sunt implicați în acest lucru nu doar că rănesc persoane, dar și ignoră valorile fundamentale ale respectului și umanității. Chiar dacă justifică acțiunile lor prin lăcomie și indiferență față de suferința altora, fiecare victimă a acestui sistem corupt este un om cu visuri, speranțe și dreptul la o viață demnă. Cei care se ocupă cu acest lucru vând organe ca pe niște obiecte. De cele mai multe ori, victimele sunt oameni care nu au de ales și care ajung să se lase exploatați din disperare. Așadar, acest trafic nu este doar o infracțiune gravă, ci o realitate cruntă, unde umanitatea pare să fie complet uitată..