"You see us as you want to see us—in the simplest terms, in the most convenient definitions." - The Breakfast Club

Înainte de concertul celor de la Balthazar din data de 26 februarie, am avut ocazia să stau de vorba cu Jasper Maekelberg de la Faces On Tv, cel care a cântat în deschidere. Producător, multinstrumentalist, lirician, solist și multe alte cuvinte l-ar descrie pe Jasper ca muzician, dar pe el ca om cuvântul artist îl întruchipează cel mai bine. Ținuta lui închisă și privirea pătrunzătoare tind să te inducă în eroare, dar odată ce intri în discuție cu el, toate prejudecățile se schimbă. E un om cu o minte strălucită, care străbate tărâmuri rar întâlnite, cum am zis mai sus, un artist în adevăratul sens al cuvântului. Am vorbit despre muzică, despre trecut și viitor și la un moment dat am și inversat rolurile…

La începutul lunii februarie, Jasper, a mers în turneul Fever, cântând în deschidere pentru trupa Balthazar. Au fost în Marea Britanie și acum sunt în Europa. După ce mi-a spus câte puțin despre locurile prin care au concertat, aflu și care e show-ul care i-a plăcut cel mai mult: „Cred că concertul din Milano a fost preferatul meu” Și că tot venit vorba de concerte, ce e un spectacol fără public? Eram tare curioasă să aflu care sunt diferențele dintre publicul din țara lui și cel din restul Europei, Jasper fiind belgian. „Publicul, în Belgia, e foarte static, oamenii nu se mișcă, ci doar stau și se uită, pe când în restul Europei văd lumea dansând pe muzica mea. Sperăm că publicul din București nu l-a dezamăgit.

Acum, că am vorbit despre concerte, urmează să vedem ce e în spatele muzicii de pe scenă. „Scrii în felul în care consumi?” Cam așa a sunat următoarea mea întrebare. Jasper, cu o privire puțin confuză, adaugă câteva întrebări ca să se asigure că amândoi înțelegem același lucru. Fiind un muzician complex, ascultă multe genuri de muzică, de la alternativ la muzică clasică, lucru care se aude clar în paleta lui de sunete. „Nu tot ce ascult ajunge să facă parte din muzica mea.” ceea ce, până la urmă, e de înțeles. Dar, cred că nici nu e departe de a face asta.

După, îmi povestește puțin despre versurile lui și cum, cu ajutorul lor, crează un spațiu. Mână în mână cu cuvintele cântecelor, merge și sunetul lui destul de ușor de identificat; are acel ceva care iese în evidență. „Cum ți-ai descrie sunetul?” Iarăși, câteva secunde de tăcere ne acoperă, iar întrebarea îmi revine mie: „Tu cum mi-ai descrie sunetul?” Nu mă așteptam să schimbăm rolurile, dar trebuie să recunosc că nu m-a deranjat. Căzută rău pe gânduri și uimită în același timp, îmi căutam cuvintele. Am ajuns la concluzia că sunetul lui îl știi exact cum este, dar nu îți găsești cuvintele ca să îl descrii. Am mai căutat și am ajuns să îl numim un haos organizat, dar într-un sens bun, într-un sens pe care nu o să îl înțelegi până nu îi asculți piesele.

Cum am zis mai sus, am călătorit și prin trecut. Primul album pe care l-a primit de la tatăl său a fost Scary Monsters al lui David Bowie, fiind urmat de Nevermind al trupei Nirvana. Pe când a crescut, artiștii s-au mai schimbat „Când eram puțin mai mare am început să ascult The Beatles și Led Zeppelin”, dar Scary Monsters are un loc special „tot rămâne albumul meu preferat”

Făcând parte dintr-o familie cu tată muzician, de mic a fost încurajat să învețe să cânte la pian. “La un moment dat m-am am plictisit (de pian – n. red.) și am vrut să cânt la tobe. Tata obișnuia să repete cu trupa lui în spatele grădinii; tipul care cânta la tobe le lăsa acolo, așa că din când în când mergeam și cântam la ele” După ce și-a dat seama că muzica e drumul lui, Jasper s-a apucat de chitară „Am început să cânt la chitară pentru că voiam să compun muzică.” Iar, odată cu producerea primului album, noi instrumente și-au făcut loc în mâna lui „Știu să cânt la flaut; pentru una dintre piese a trebuit să știu doar o notă, acum știu să cânt cam patru, așa că fac un progres” spune cu un zâmbet pe față.

Că tot vorbeam de album, am să vă spun că Night Funeral, albumul de debut Faces On Tv a fost lansat în aprilie 2018. Interesant nume, nu? Aparent, acesta este numit după o piesă: „Este un cântec pe album care se numește Night Funeral. Mi se pare că acela capturează sunetul întregului album, de aceea am decis să îl numesc așa.” Piese ca Suspicious, Call Me Up și Dancing After All sună cu totul diferit live și partea cea mai interesantă e că Jasper face tot: fiecare secvență din melodii este construită cu ajutorul instrumentelor din jurul lui. Pe lângă oboseala care sigur își face simțită prezența sunt și avantaje, „Îmi place, pentru că în felul acesta îmi reinventez muzica. Trebuie să mă mut de la un instrument la altul și astfel rezultă ceva nou aproape de fiecare dată.”

Viitorul nu l-am exclus din discuție. „Ce urmează pentru Faces On Tv ?” „Mă concentrez pe terminarea următorului album. Scriu muzică nouă.” Aceste cuvinte au fost de ajuns ca să facă ziua mai bună oricărui fan Faces On Tv. Oricum, Jasper are un viitor strălucit; cu asemenea talent și cu mintea pe care o are, sunt sigură că nu o să ne dezamăgească. Așteptăm cu nerăbdare să vedem muzica cărui artist urmează să o mai producă și prin ce spații o să ne poarte cu noul album. Până atunci, mergem să îl susținem în timpul turneului care urmează și sper să văd mai mulți români la concertele lui.

This article is also available in English. (Click here)

Website: https://www.facesontv.com/

Instagram: https://www.instagram.com/facesontv/

Foto: https://www.shamrockraver.com/

Comments

Comments are closed.