Lupta cu procrastinarea

Procrastinarea. Un proces prin care eviți finalizarea unei sarcini sau cum prefer eu să îi spun: demonul cu care mă lupt regulat. Poate pare exagerat, dar recent am avut din ce în ce mai multe probleme din cauza lui (sigur, în unele cazuri a fost și vina mea, dar nu asta contează). Victimele sale sunt (de obicei) cei care au tendința să se plictisească ușor, eu fiind chiar una dintre ele. Desigur, nedorind să mai existe și alte victime, sau cel puțin să se limiteze doar la câțiva, trebuie să știți “adevărul” despre acest individ.

Sursa tuturor relelor

  Procrastinarea în sine este cel mai periculos joc care există, dar este doar consecința acțiunilor și a gândurilor tale. Dacă știi că ai ceva de făcut, subconștientul tău va încerca să te distragă din a face acel lucru. Chiar și cele mai plictisitoare lucruri te pot distrage. În acele momente încep și eu să mă întreb “de ce e covorul cu 1 cm mai la stânga” și o țin tot așa până când hotărăsc să las pe mai târziu totul și nu termin nimic la timp. Astfel, vei ajunge să faci majoritatea lucrurilor (eseuri, exerciții etc.) last-minute. Priviți-o ca pe cineva care vă ține captivi, iar apoi vă dă drumul chiar în ultima clipă. Sunt sigură că nu e ușor să eviți procrastinarea, dar e posibil.

Combaterea problemelor

Există o varietate de metode pentru a te opri din a mai procrastina. Încercați să vă împărțiți, atât timpul, cât și lucrul eficient. Faceți câte puțin în fiecare zi (oricât de puțin e considerat un succes). Puteți chiar să luați pauze între fiecare activitate. O altă variantă este de a începe cu o temă care vă atrage interesul și de a elimina orice ar putea să distragă atenția (telefoane, laptop-uri, chiar și alte persoane din cameră). Ar putea ajuta dacă v-ați “răsplăti” după terminarea uneia dintre sarcini.

Procrastinarea prin ochii unui expert

Eu, fiind destul de experimentată în acest domeniu, trebuie să spun că, deși ajungi să fii foarte stresat din cauza muncii pe care o ai de făcut într-un timp scurt, te poți distra (sau nu). Prin a te distrage de la adevărata muncă, îți ocupi timpul făcând lucruri care îți plac sau lucruri care nu au niciun sens. De exemplu, uneori stau cam 10 minute fără să fac nimic, pur și simplu privesc în gol. Alteori, mă interesez online despre niște lucruri care nici nu contează și care nici nu cred că mă vor ajuta vreodată. Acestea sunt riscurile pe care ți le asumi.

Tipuri de procrastinatori

Termenul-limită: Aceștia sunt cei care deși pierd timp, reușesc de cele mai multe ori să termine ce au de făcut până la un anumit termen. Sunt cei care sunt copleșiți de stres.

Poate că nu v-ați gândit la asta, dar există chiar 2 feluri de oameni în acest domeniu.

Viitorul: În tipul acesta probabil că se regăsesc mai mulți oameni. Aici vorbesc despre cei care amână lucruri legate de viitorul lor, cum ar fi, găsirea unui loc de muncă sau chiar urmarea unei pasiuni, de obicei din cauza fricii de a urma un vis.

Sper că v-am convins să încercați să vă opriți din a mai procrastina și să vă folosiți timpul cu atenție. Eu însămi am ajuns în niște situații foarte stresante în care regretam că nu am muncit destul. Așa că e mai bine să faci totul puțin câte puțin, decât să lași pe ultima sută de metri. Așadar, următoarea dată când vă gândiți “cred că aș putea să fac 10 lucruri mai interesante decât să fac asta”, gândiți-vă că vă salvați de la o posibilă îngrijorare.