Mobilitatea din Germania

Cred că toți ați auzit despre proiectul Erasmus+ sau, cel puțin, ați auzit că unii dintre elevii școlii noastre merg în străinătate cu un proiect școlar. Proiectul se numește “Vielfalt statt Einfalt – Gelungene Antidiskriminierung und Inklusion in Schulen“. Este un proiect Eramus+ la care participă școala noastră și alte trei școli din Germania, Grecia și Italia. Fiecare țară are o temă specifică legată de tema principală, anti-discriminarea.

 

Perioada și modul de desfășurare al programului

 

La sfârșitul lunii februarie, eu, împreună cu trei elevi și trei profesori din Coșbuc am fost în Germania pentru o săptămână. Fiecare dintre noi a stat în casa unui elev german cu care am mâncat împreună, am mers la școală împreună, pe scurt, am fost ca frații pentru o săptămână. La fel ca și noi, din fiecare au fost alți patru elevi care au venit din celelalte doua țări partenere, respectiv Grecia și Italia.

 

Activitățile programului

 

Ca parte din program, noi am avut câteva workshop-uri, am vizitat orașul Ober-Ramstadt, orașul unde se afla școala, Köln și Frankfurt și în ultima seară am făcut o prezentare despre toate activitățile noastre din acea săptămână. Pentru mine, grădina zoologică din Köln a fost cel mai interesant lucru pe care l-am vizitat. Dacă ignorai gerul de afară (cele -15 grade), vedeai că homosexualitatea nu este doar un “lucru omenesc”. Masculii din rasa păsărilor flamingo trăiesc împreună ca un cuplu și chiar vor să facă pui ceea ce, evident, este imposibil. Totuși, ei sunt atât de determinați să aibă ouăle lor, încât le fură de la alții. Văzând acest lucru, angajații grădinii zoologice au făcut niște ouă din plastic care seamănă perfect cu cele reale pe care le-au returnat celor cărora aparțineau.

Dar păsările flamingo nu erau singurele în această situație. Ni s-a spus că există și cupluri de pinguini de același sex. Ceea ce mie mi s-a părut foarte interesant în legătură cu acestea este loialitatea lor. Chiar dacă în grădina zoologică sunt aduși alte femele sau alți masculi pinguini, cuplurile de pinguini de același sex rămân unul lângă celălalt, continuând să se iubească necondiționat.

Acomodarea

 

În ceea ce privește familia la care am stat, a fost una minunată. Noi ne jucam tot felul de jocuri zilnic, am gătit împreună și chiar am făcut și un maraton de vizionare a filmului “Twilight” în acea săptămână. M-am distrat foarte bine și de atunci, vorbesc aproape zilnic cu gazda mea din Germania.

 

Proiectul acesta pentru mine a fost o experiență incredibilă din care am învățat foarte multe într-un mod distractiv și interactiv. Am cunoscut câțiva oameni foarte interesanți și am vizitat locuri minunate. Chiar dacă aproape am murit de frig acolo, a meritat. Și ca un bonus, am avut ocazia să îmi îmbunătățesc competențele de limbă germană.