New Retro Wave

new_retro_wave_coperta

New Retro Wave se trage de la atmosfera retro pe care o readuce în difuzoarele secolului 21. Sunetul anilor 1980 nu a căzut în necunoscut odată cu schimbarea gusturilor, ci a fost păstrat, dezvoltat, actualizat în diverse forme care îi respectă conturul nostalgic.

Ingredientele unei piese NRW sunt:

  • un beat two-step (kick-crash de obicei, uneori suprapuse);
  • o linie melodică, de clape sau bas, în circuit închis, care urcă sau coboară constant;
  • cel puțin încă o linie melodică, mai flexibilă ca cea de dinainte;
  • diverse efecte, sunete, mostre de sunet sau zgomot pentru variațiune;
  • chitară electrică (opțional);
  • voce, normală, trecută prin filtre sau artificială (opțional);

new_retro_wave_coperta

Muzica aceasta crează diverse atmosfere. După multe audiții, pot spune că trei ies cel mai bine în evidență, iar celelalte se învârt în jurul lor, mai mult sau mai puțin.

80s carefree party-style

Reflectă cel mai bine Pop-ul acelor vremuri. Halls and Oates, Laura Branigan, Michael Jackson, Talk-Talk, Go West și alți artiști similari servesc drept inspirație. Când asculți așa ceva, te și imaginezi în Miami sau Beverly Hills la volanul unui low-rider (decapotabilă), liber să faci ce vrei, să petreci până dimineața, să conduci printre alei cu palmieri; Soarele apune în fundal, apa și marea strălucesc…

Vocal-instrumental, cu beat ușor, sintetizatoarele și chitara mergând liniștit, chill, armonios.

Recomand următoarele piese:

new_retro_wave_poza_2

80s action-movie-style

Cine s-a uitat la filme din acea perioadă știe la ce mă refer. Melodiile tind să aibă puține voci sau să fie exclusiv instrumentale, ritmul este mult mai alert și te simți de parcă ai fii supererou, pilot de curse, pilot de avion, Rambo, Chuck Norris☺☺ sau ca în jocurile GTA.

Beat-ul este mai tare, agresiv, la fel și basul, chitara și sintetizatoarele. Sunetele se aglomerează, dând acea stare de urmarire generală, după care au loc pauze în care instrumentele variază.

Recomand următoarele piese:

S.F./Mystery

E o categorie pe care îmi e greu să o definesc într-un cuvânt. Aici intră piese pe care dacă le ascult și închid ochii, mă transpun în universul Star Wars, Starcraft, sau în diferite filme, cărți sau anime-uri cu tematică S.F. La bordul unei nave spațiale, conducând un vehicul antigravitațional, luptând departe, în alte galaxii…

Beat-ul este relativ ușor, iar linia melodică de pe fundal este ori amenințătoare ori misterioasă, făcută prin arpegiator pus pe reverb, peste care se adaugă alte sunete cu tentă industrială, artificială, futuristă, cyberpunk. Fragmente de chitară și voce apar foarte des, dar nu primează. Sintetizatorul e baza.

Recomand următoarele piese:

Deși este considerat gen underground și ascultat mai ales în SUA, am fost surprins să aflu că multe rude, colegi și prieteni ascultă des sau au ascultat măcar o dată astfel de creații. Sigur, nu sunt pe gustul oricui, însă la cât de mulți artiști sunt grupați în jurul Label-ului N.R.W. este foarte posibil să găsești ceva pe placul tău.