Libertatea de exprimare-un drept fundamental

Chiar dacă în articolul 30 din Constituția României scrie “Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.”, acest drept nu este întotdeauna unul primit prea bine în societate.  Ce este libertatea de exprimare?


Libertatea de exprimare este dreptul fundamental al omului de a spune ceea ce gândește fără a fi cenzurat sau oprit în vreun mod. Acest drept este unul esențial pentru funcționarea unei societăți libere și democratice. De asemenea, la nivel individual ne ajută să ne dezvoltăm gândirea, făcând schimb de informații cu persoanele din jurul nostru.

                                                                                    

De ce este importantă în viața unui tânăr?


Fără acest drept, nu există dezbatere publică, schimb de idei, posibilitatea de a ne informa, de a alege sau de a ne exprima artistic.  
Libertatea de exprimare duce automat la respectarea altor drepturi fundamentale: libertate politică, religioasă, acces la informații etc.
Chiar și stilul tău vestimentar, muzica pe care o asculți, cărțile pe care le citești și alegerile pe care le faci în fiecare zi sunt o manifestare a libertății de exprimare.

 

De exemplu, dacă tu alegi să te îmbraci doar cu haine de culori fosforescente și să asculți muzică rock în timp ce citești o carte de Eliade, nimeni nu te poate opri din asta pentru că toate cele enumerate mai sus sunt alegerile tale pe care ai dreptul să le iei fără să-ți fie frică de vreo posibilă consecință.


Noi ne simțim mult mai liberi și respectați atunci când putem să ne exprimăm gândurile liber. Suntem mulțumiți atunci când putem să ne spunem, fără nicio cenzură, părerea despre un lucru care nu ne place. Libertatea de exprimare ne ajută la formarea unor valori și idei după care ne ghidăm în viață. De exemplu, chiar și revista noastră, Țaitung, este un mare pas înainte în libertatea de exprimare. Noi, liceenii, ne putem expune punctul de vedere liber, fără teama de a fi cenzurați.

Acest drept asigură menținerea caracterului pluralist al informației. În acest fel, noi putem să privim un lucru din mai multe perspective și să alegem care este varianta după care ne ghidăm

 

Libertatea de exprimare în regimurile totalitare


Deși în ziua de astăzi acest drept ni se pare unul fundamental fără de care noi nu am putea să funcționăm, în regimurile totalitare(comunism, fascism și nazism) s-a manifestat cea mai mare ostilitate față de acest drept. În toate statele totalitare, libertatea de exprimare este și era sever limitată și cenzurată. În special, datorită potențialului ei de a genera opinii diferite și de a provoca proteste sau revolte împotriva sistemului. De această limitare și cenzurare se ocupau autoritățile statului și a organelor de represiune.
În domeniul culturii, în special în literatură, dar și în presa scrisă, radio și televiziune, pasajele, articolele și textele care conțineau idei care nu erau în concordanță cu cele ale regimului erau automat cenzurate de autorități.
     

 

 

 

 

 

 

 

Limitările libertății de exprimare


Și în statele cu democrații avansate apar deseori diverse forme de limitare a acestui drept, chiar dacă nu sunt la fel de brutale și vizează categorii mai restrânse de oameni.
De obicei, în statele democratice, cenzura apare atunci când se dorește oprirea publicării unor dezvăluiri care pot afecta sau pune în dificultate o persoană influentă sau un guvern.
De aceea, jurnaliștii beneficiază de o protecție mai mare a libertății de exprimare, sarcina lor fiind dezvăluirea adevărului în interes public.
Totuși, există și unele limitări ale acestui drept care sunt permise doar pentru a proteja:
•securitatea națională
•ordinea, sănătatea și morala publicăSunt sigură că și tu ai spus măcar o dată “Ce mi-ar plăcea dacă acest lucru ar fi altfel”, dar nu ai luat măsuri în această privință, așa că sfatul meu este: Nu te teme să spui ceea ce crezi! Dacă vrei să schimbi un lucru, fă ceva în privința asta. Vorbește pentru libertatea ta, dar fără a-i ofensa pe alții folosind jigniri sau defăimându-le imaginea. Și nu uita asta:Libertatea ta se termină unde începe libertatea altuia!