Fasching în germană, Farsang în maghiară, sunt cuvinte care vin de la cuvântul german Fastschank, cuvânt sinonim cu o perioadă a bucuriei, dar şi a vrăjitoarelor, monștrilor, personajelor neobișnuite și al carnavalului din diferitele localități ale Europei. Despre asta și multe altele am discutat cu domnul Mirel Remescu, directorul centrului cultural Petre Țuțea.
Ce ne puteți spune despre Petre Țuțea?
Este un centru cultural pentru tineri, care funcționează ca o alianță, prin care se desfășoară evenimente în Sighișoara, Mediaș, Cluj, Rădăuți, București și Turnul Severin și care își propune să aducă în atenția tinerilor valori culturale mai puțin cunoscute și să promoveze, de asemenea, și personalitatea lui Petre Țuțea.
Cum ați descoperit carnavalul și de unde aprecierea dumneavoastră față de acest festival?
Despre carnaval știam ceva mai multe de mai mult timp, toată povestea, pentru noi cel puțin, a pornit odată cu inaugurarea uliței nemțești din centrul istoric al Bucureștiului. A fost prima stradă deschisă traficului pietonal. A existat un concurs de propuneri ce să se facă ca să fie marcată deschiderea străzii. Au fost multe propuneri iar pe noi ne-a atras ideea de carnaval, fiind vorba de ulița nemțească. Ulterior am încercat să aflăm ceva mai multe despre această tradiție; am aflat că aceasta a existat mai peste tot pe teritoriul Transilvănean și uite așa încet încet am început aceste workshopuri.
Ce înseamnă fasching-ul pentru dumneavoastră?
O tradiție săsească, din păcate o tradiție aproape pierdută, care constituie o moștenire culturală comună și pe care consider că nu avem dreptul să lăsăm să dispară.
De ce considerați că este foarte important ca noi, generația tânără, să cunoaștem tradițiile săsești?
Este o chestiune de respect să cunoști toate sărbătorile și tradițiile din locul de unde provin și până la urmă este normal să păstrăm aceste tradiții, să fie cunoscute mai departe. Altfel ele dispar pentru totdeauna, uneori nu vor mai fi amintite nici măcar în cărți.
Ce activități oferit participanților la workshopuri?
Fasching-ul nu presupune doar neapărat niște workshop-uri, ceea ce noi ne dorim este să atragem tinerii într-o formulă în care în diferite ședințe, în diferite ateliere să învețe să realizeze un costum tradițional de carnaval săsesc, să învețe să-l folosească și să afle cat mai multe lucruri despre tradiția săsească în sine, pentru că uneori din dorința de a avea priză o astfel de modalitate de exprimare riscăm să ajungem către zona de comercial, exact asta nu ne dorim sub nicio formă, ci pe aceea puțini care sunt atrași de o astfel de tradiție, să-i ajutăm să afle într-adevăr informațiile care se cunosc despre acest obicei.
Cum promovați aceste activități de fasching?
De pildă, încercăm să ținem niște evenimente, cum este acesta, unde invităm tineri care consideram că ar putea fi potențial interesați de Fasching. O altă formă de promovare este parada și carnavalul în sine.
Este o persoană simplă care trăiește în artă, basme și vise ce speră zi de zi că va face o schimbare în lume.