Clujul văzut altfel

Probabil mulţi dintre voi v-aţi născut şi aţi copilărit în Cluj, sau cel puţin v-aţi petrecut o bună parte din viaţă aici. Lucrul acesta ne dă încrederea că ştim oraşul ca în palmă, că nu există lucru pe care să nu îl cunoaştem deja. Mitul anterior este, desigur, spulberat în momentul în care studenţii veniţi din alte oraşe ne dau clasă când vine vorba de numele stăzilor, spre exemplu, sau de repere exacte, nu doar noţiunea „la clopot”.

Ne-am obişnuit să ne grăbim în fiecare zi dintr-un loc în altul şi uităm să fim curioşi şi să aflăm mai multe despre lucrurile care ne înconjoară. Tot ce trebuie să facem este să ridicăm din când în când ochii din asfalt şi să privim în jur. În final, curiozitatea o să ne îndemne să trecem dincolo de faţade, de ceea ce oricine poate observa, şi cu siguranţă vom descoperi lucruri neştiute. La fel am aflat şi eu despre locurile pe care le voi prezenta mai jos, primele dintr-o lungă serie.

 

Curtea Facultăţii de Litere din Cluj

Pentru mulţi care trec pe stradă, Facultatea de Litere e doar o altă clădire veche şi sumbră. În spatele clădirii principale am găsit şi eu, cu surprindere, o imensă curte interioară. Înţesată de copaci, cu clădirile de pe la începutul secolului al XX-lea de jur împrejur, şi băncuţe de-a lungul aleii principale, curtea este un foarte bun loc de relaxare pentru studenţi şi profesori. Puţin mai în spate în parc, puteţi sta într-un foişor mai retras şi foarte viu colorat.

Cel puţin pentru cei care vă doriţi să studiaţi mai departe aici, cred că ar fi foarte interesant să intraţi şi să vedeţi unde o să vă petreceţi mult timp din studenţie.

 

Muzeul de Farmacie

Prafuri de mumie pisată, instrumente originale, vase pictate manual în care se ţineau diferite substanţe şi simboluri alchimice. Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile care ar trebui să ne convingă să vizităm Muzeul de Farmacie. Deşi am fost înăuntrul muzeului acum câţiva ani, îmi amintesc foarte bine atmosfera interesantă care se remarca de la intrare. Mirosul de medicamente şi mobilierul original păstrau aerul farmaciei de demult.

 

Curtea de pe Memo

În apropierea Muzeului de Farmacie, am găsit o curte care de afară nu părea deloc interesantă. Atunci când am intrat, am găsit ascunse în spatele unor arcade mari două porţi vechi, sculptate în piatră. Ascunse de saci de mizerie şi praf, uşile acestea nu îndeamnă pe nimeni să se apropie de ele. Spre suprinderea mea, când m-am uitat mai atent, am văzut că una dintre ele datează din anul 1722, iar cealaltă din anul 1597. Cine s-ar aştepta să găseasca pe Memo, într-o curte deloc interesantă două porţi vechi de secole?

Humanitas

Cu siguranţă majoritatea dintre voi aţi intrat cel puţin o dată în librăria Humanitas. Indiferent dacă trebuia să luaţi o culegere pentru şcoală, o carte pe care voiaţi de mult să o citiţi sau, pur şi simplu, pentru atmosfera de acolo. Absorbiţi de mulţime de cărţi de pe rafturi, probabil nu v-aţi ridicat privirea spre tavan. La fel am făcut şi eu până ce am văzut întâmplător picturile de deasupra rafturilor.

Iniţial, casa a fost una de locuinţe, având în total două apartamente. Cât despre tavanul librăriei, acesta este cel original şi a fost recondiţionat şi păstrat de proprietarul casei, care era artist.

 

În Cluj sunt foarte multe locuri mai puţin cunoscute, dar care păstrează încă farmecul de mai demult al oraşului. Ce trebuie să facem este să ne rezervăm puţin timp pentru a fi curioşi şi să începem să le căutăm. Dacă mai ştiţi şi voi astfel de lucruri despre Cluj, nu ezitaţi să ne spuneţi.

 

Foto: Paul Popescu

Autor

  • Ioana Pop

    Pasionată de artă, muzică şi tot ce înseamnă cultura în general, îşi doreşte să îi inspire pe cei din jur şi să îşi împărtăşească ideile şi sentimentele prin ceea ce scrie. Preferă să lase articolele să vorbească pentru ea în locul unei simple descrieri.

    View all posts