Manipularea cuvântului

Manipularea se bazează în principal pe lipsa agresivității. Iar dacă cineva încearcă să te manipuleze cel mai probabil o să o facă în cel mai educat mod, facându-te să te arunci singur în capcană. Apoi, fără nici un resentiment va decide că aceasta a fost alegerea ta pe care trebuie să ți-o asumi.

 

 E greșit să trăim cu iluzia că toți oamenii din jurul nostru vor să ne facă rău sau să câștige ceva de pe urma noastră. Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să fim precauți. Sunt două lucruri total diferite.

 Cum funcționează manipularea? Oamenii sunt foarte inventivi în acest domeniu și dezvoltă tehnici inovatoare pentru a-și atinge obiectivul. Magazine care manipuleaza prin informații eronate ca să te determine să le cumperi produsele, oameni care se întorc împotriva ta doar pentru a stimula spiritul de turmă. Câteodata, în cazuri mai nefericite, “prieteni” care știu unde trebuie apăsat ca să doară (manipulare emoțională). Sunt experiențe reale prin care ai trecut și tu, inevitabil…Începând de la răspunsuri vagi, irelevante sau ambigue, la minimalizarea adevărului sau atentie selectivă etc. În cazuri extreme, agresivitate fizică.

Frica de manipulare

Ridic această problemă pentru că observ în jur această frică. Mass- media influențează și ea foarte mult, induce panica. Paranoia…de ce să vorbesc cu această persoană care tocmai m-a abordat când mama mi-a spus clar când aveam șapte ani că e periculos să vorbești cu străinii. Mai ales când mă abordează pe stradă, din senin. Sigur e ceva necurat la mijloc, da. Ești liber să respiri ignoranță și să trăiești în bula ta, e adevărat, să îți fie frică, dar asta nu îți va aduce niciodată suficientă satisfacție. Suntem prea sceptici, ne e frică să fim vulnerabili,de la o vârstă încolo, observ, la cei mai trecuți prin viață că nu mai e important să îți faci prieteni, să cunoști oameni, sunt altele obiectivele. Dar cu frica aceasta constantă de a nu fi manipulați, de a nu fi puși în situații dificile, ce facem? O lăsăm să domnească în interiorul nostru până ajunge să ne definească?

Propunerea mea este să fim mai deschiși, nu mai naivi, doar mai curioși.

Cum combați manipularea?

Din experiența propie, am învățat că trebuie să fiu atentă la detalii, să nu mă avânt în conversații prea îndrăznețe dacă nu e cazul. Să interacționez, dar și să păstrez totul la limita bunului simț. Iar în momentul în care îmi dau seama că persoana din fața mea vrea neapărat să mă influențeze într-o anumită situație dificilă , să pun piciorul în prag. Cu curaj, să încerc să intimidez punând multe întrebări. Să mă asigur că înțeleg situația așa cum este ea, să nu las loc de interpretări. Fii receptiv și strigă tare “NU” atunci când te simți constrâns.

 Ești mai introvertit de fel? Armura de tăcere și ochii în pământ pot să-ți fie de ajutor în anumite circumstanțe.

 E vorba de instincte, pe ele trebuie să le asculți, iar când vocea interioară nu e suficient de puternică, să te bazezi pe cea a rațiunii.

 Fără să fiu ipocrită mărturisesc că fiecare dintre noi a folosit manipularea măcar o dată în scopuri personale. Dacă acest obicei este un atu sau pur și simplu o armă împotriva cuiva, care nu ar trebui influențat, te las să decizi singur.

PS: Și nu vă urcați în dubițe dubioase.