It is a point to remember that of all the ironies about Diana, perhaps the greatest was this: a girl given the name of the ancient goddess of hunting was, in the end, the most hunted person of the modern age.
Au trecut 25 de ani de când Diana, Prințesa de Wales, a murit într-un accident de mașină în primele ore ale zilei de 31 august la Paris. Moartea ei a șocat întreaga lume, ea fiind Prințesa Poporului, foarte adorată și venerată de toți.
În 1995, cu doi ani înaintea accidentului fatal, aceasta a mărturisit într-un interviu TV că i-ar plăcea să fie regină. Totuși, prințesa nu se referea la monarhia britanică cu care se căsătorise, ea voia să fie o regină a inimii oamenilor. În cei 25 de ani de la moartea ei din anul 1997, a devenit clar cât de bine și-a împlinit această speranță. În fiecare august, omagii vin pentru a-i sărbători viața și moștenirea – prețuirea autenticității peste protocol și a umanității peste prestigiu.
Copilărie și mariaj:
Născută la 1 iulie 1961, Diana Spencer a fost fiica lui Edward John Spencer și a lui Frances Ruth Burke Roche. A avut o educație aristocratică, devenind Lady Diana după ce tatăl ei a moștenit titlul de Earl Spencer în 1975. Se crede că s-ar fi jucat cu Prințul Andrew și Prințul Edward în copilărie.
În 1977, a făcut cunoștință cu prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, care era cu 13 ani mai în vârstă decât ea. La sfârșitul anilor 1970, curtarea lui Charles pentru aceasta a fost de mare interes public și a fost documentată pe larg de mass-media. Adevărul era că Charles și Diana erau practic străini la momentul nunții lor. De fapt, s-au întâlnit doar de câteva ori înainte de a se căsători. Din păcate, în timp ce Diana s-ar fi crezut îndrăgostită în momentul căsătoriei, este destul de evident faptul că Charles nu a simțit același lucru. Când a fost întrebat dacă sunt îndrăgostiți, Charles a răspuns: „Orice ar însemna să fii îndrăgostit” spre dezamăgirea Dianei, care a răspuns afirmativ.
Când cei doi s-au căsătorit pe 29 iulie 1981, a fost supranumită nunta secolului. Se estimează că 750 de milioane de telespectatori din întreaga lume au urmărit ceremonia la televizor.
Diana și Charles au avut doi copii: prințul William, născut în 1982, al doilea în linie la tron și prințul Harry, născut în 1984.
Problemele sale cu sănătatea mintală:
Prințesa Diana s-a luptat cu bulimia, cu depresia și cu anxietatea de-a lungul mariajului său. În 1995, a spus că tulburarea de alimentație era un „simptom al ceea ce se întâmplă în căsnicia mea”. În interviurile pentru biografia lui Andrew Morton, a mărturisit cum că problemele ei cu bulimia au început după puțin timp de la logodna cu Prințul Charles, care a făcut comentarii despre greutatea ei atât în privat, cât și în public.
Potrivit interviurilor prințesei, soțul ei a fost rareori prezent pentru a o susține când a fost vorba despre luptele ei cu sănătatea mintală. Mai mult, Charles și restul familiei regale nu au oferit niciun sprijin când a fost vorba de atenția agresivă și intruzivă a presei, deseori fiind peste 30 de fotografi așteptând în fața casei ei.
Divorțul de Prințul Charles:
În 1986, Charles a început o aventură cu Camilla Parker Bowles. Este clar că acest lucru a pus o presiune serioasă asupra relației. După cum a dezvăluit în interviurile private pentru Andrew Morton, Diana s-a confruntat odată cu Camilla la o petrecere. „Știu ce se întâmplă”, își amintește Diana spunând, „Nu mă trata ca pe o idioată!” Charles a recunoscut, în cele din urmă, aventura în 1994.
În interviul Panorama din 1995, Diana a spus celebra replică: „Eram trei în această căsnicie, așa că era puțin aglomerat”, referindu-se la Camilla. Pe tema divorțului, intervievatorul Martin Bashir o întreabă: „Ar fi dorința ta să divorțezi?” Diana răspunde: „Nu, nu este dorința mea.”.
În cele din urmă, pagubele cauzate de aventură i-au determinat pe prințesă și pe Charles să divorțeze.
Moduri în care a încălcat tradiția regală:
Diana a refuzat, chiar și după ce Regina Elisabeta a insistat, să includă faptul că i se va „supune” prințului Charles în jurămintele lor de nuntă.
Creșterea tinerilor membri ai familiei regale a fost adesea lăsată în seama bonelor, în timp ce părinții își îndeplineau sarcinile regale, însă Prințesa Diana s-a asigurat să facă din a fi mamă principala ei prioritate.
Prințul William a devenit primul moștenitor al tronului britanic care a urmat școala publică, la insistențele mamei sale.
În timp ce alți membri ai familiei regale au încercat să păstreze o imagine perfectă, Diana a fost sinceră cu privire la părțile mai puțin strălucitoare ale vieții sale – mai ales când căsnicia ei s-a prăbușit.
A abandonat protocolul regal de purtare a mănușilor, deoarece îi plăcea ca atunci când dădea mâna, să aibă contact direct. Aceasta nu purta nici pălării, fiindcă, după spusele ei „nu te poți juca cu un copil în timp ce porți o pălărie”.
Moartea Prințesei de Wales:
Diana a murit la vârsta de 36 de ani, pe 31 august 1997, ca urmare a rănilor suferite într-un accident de mașină la Paris, ucigând-ul și pe Dodi Fayed, care se afla cu ea în mașină, și pe Henri Paul, șoferul. Aproximativ un deceniu mai târziu, un juriu a pus moartea ei pe seama condusului nesăbuit atât al șoferului, cât și al fotografilor care îi urmăreau.
Diana, Prințesa Poporului:
Diana și-a folosit faima pentru a atrage atenția asupra unui număr de probleme umanitare și cauze filantropice, la un moment dat fiind legată de peste 100 de organizații caritabile. A traversat câmpuri minate din Bosnia și Angola pentru a pleda pentru eliminarea minelor, a vizitat persoane bolnave de lepră în Nepal, India și Zimbabwe și a deschis prima secție SIDA din Marea Britanie la Londra – unde a dat mâna fără mănuși cu un pacient, contestând presupunerea falsă și odinioară populară, că HIV/SIDA ar putea fi răspândit prin atingere întâmplătoare.
Chiar și după 25 ani de la moarte, ea a rămas copleșitor de iubită în rândul publicului, probabil pentru că a dus, într-o oarecare măsură, o viață la care oamenii obișnuiți s-ar putea raporta: soție cuminte, dar neîndreptățită, mamă iubitoare și devotată, fashionistă plină de farmec, fană a muzicii pop, dansatoare pasionată și apărătoare plină de compasiune a celor fără adăpost și a bolnavilor.
Dar oamenii de pretutindeni, nu doar aici, în Marea Britanie, și-au păstrat credința prințesei Diana. Au plăcut-o, au iubit-o, au considerat-o una dintre ei. Ea a fost Prințesa Poporului și așa va rămâne, așa va rămâne în inimile noastre și în amintirile noastre pentru totdeauna.
– Prim-ministrul britanic Tony Blair, după moartea prințesei