Predicțiile din „The Simpsons” – coincidență sau realitate?


 

Serialul cunoscut de toată lumea, „The Simpsons”, a făcut senzație la nivel global atât datorită predicțiilor speculate, cât și datorită stilului de viață american prezentat. Creatorul Matt Groening a inventat o familie disfuncțională, iar acesta a numit personajele după proprii membri ai familiei, înlocuindu-l pe Bart cu numele său. Pe parcursul anilor acest serial a devenit un succes și a inspirat multe benzi desenate, jocuri video, cărți și jucării.

Cu peste 30 de sezoane și 770 de episoade, acesta a fost votat cel mai bun serial al secolului XX. Primele zece sezoane sunt considerate „epoca de aur”, datorită umorului inovator, satiric și comentariilor sociale inteligente.

 

Predicții

Una dintre cele mai ciudate predicții ale serialului apare în sezonul 4, în episodul „Marge in Chains”. Virusul „Osaka Flu” apare în Japonia, răspândindu-se mai apoi în orașul Springfield, deoarece un muncitor bolnav tușește în pachetele trimise în oraș. Din această cauză oamenii intră în panică, exact cum s-a întâmplat și în cazul COVID-19, când virusul s-a răspândit pe tot globul. Mai mult, virusul din episod e numit „Osaka Flu”, iar asta ne amintește cum COVID-19 a fost poreclit pentru o vreme „Wuhan Flu” sau „China Virus”, arătând cum xenofobia crește în vremuri grele, când oamenii caută pe cine să dea vina.

Dar asemănările nu se opresc aici, deoarece, în același episod, panica din Springfield legată de gripă duce la eliberarea accidentală a unor „albine ucigașe” dintr-o ladă răsturnată – un moment care reflectă în mod bizar descoperirea „viespilor ucigașe” în Statele Unite. Apariția acestora în America de Nord în 2019 a fost intens mediatizată în mijlocul pandemiei, a oferit o pauză scurtă de la știrile dominate de COVID-19, alimentând temerile legate de o altă potențială catastrofă.

 

Într-un episod din „The Simpsons” din 1995 numit “Lisa’s Wedding”, apare o scenă cu Big Ben în Londra. Lângă el se vede o clădire înaltă, cu vârful ascuțit, care seamănă foarte mult cu The Shard – un zgârie-nori construit abia în 2012.

Partea ciudată? The Shard nici măcar nu fusese proiectat în 1995! Totuși, în desen apare exact în același loc unde se află acum în realitate. Asta i-a făcut pe mulți să creadă că The Simpsons au prezis din nou viitorul, așa cum au făcut cu alte evenimente, cum ar fi alegerea lui Donald Trump ca președinte.

 

În episodul 9, sezonul 2, „Itchy & Scratchy & Marge”, Marge se revoltă împotriva violenței din Itchy & Scratchy după ce Maggie îl lovește pe Homer cu un ciocan, imitând desenele. Ea convinge studioul să facă episoadele mai puțin violente, dar copiii le consideră plictisitoare și nu le mai urmăresc.

Când orașul vrea să interzică statuia David de Michelangelo pentru că este „prea nudă”, Marge refuză, realizând că și ea a cenzurat ceva. În final, Itchy & Scratchy revine la normal, iar episodul ne arată că este greu să decizi ce trebuie sau nu cenzurat.

 

Una dintre cele mai șocante previziuni din The Simpsons este și cel mai bun exemplu. Într-un episod din martie 2000, numit „Bart to the Future”, Lisa ajunge președinta SUA și le spune celor din cabinetul ei că au moștenit „o mare problemă bugetară de la președintele Trump.” Ar fi o previziune destul de înfricoșătoare, dar serialul doar făcea referire la evenimente reale care se întâmplaseră înainte. În 1999, Trump părăsise Partidul Republican pentru a încerca să devină candidatul Partidului Reformator la prezidențiale. Chiar dacă președinția lui Trump a devenit realitate, The Simpsons nu a reușit să prevadă lucruri mai importante, cum ar fi tentativa de lovitură de stat de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021. Dacă scriitorii ar fi avut adevărate super puteri de a prezice viitorul, ar fi fost un pic egoist să nu fi menționat și asta.

Pe 6 ianuarie 2021, un grup de oameni care îl susțineau pe Donald Trump au intrat cu forța în clădirea Capitoliului din Washington D.C. Ei au vrut să oprească confirmarea rezultatului alegerilor, în care Joe Biden fusese ales președinte. A fost mult haos și violență, iar politicienii au fost nevoiți să se ascundă. Chiar dacă procesul a fost oprit pentru o vreme, el a continuat mai târziu. Acest eveniment a fost un moment dificil pentru democrația din SUA.

 

Care este explicația acestora?

Dr. Bernard Bietman spunea:

„Putem ști lucrurile pe care nu știm că le știm, și uneori putem preciza evenimente sau atrage ceea ce gândim.”

Deși multe dintre aceste predicții sunt uimitoare, serialul se bazează pe observație și satiră, nu pe clarviziune.

Unul dintre scriitorii serialului spune:

„Viitorul poate fi programat mai bine decât s-ar putea crede.”

Acesta mai explică cum aceste lucruri sunt doar niște sentimente sau idei, ba chiar niște intuiții.

 

Populația a început să creadă că scriitorii folosesc „legea numerelor mari” care a fost studiată în 1989, pentru studierea coincidențelor.

Legea numerelor mari este o teoremă care descrie rezultatul unui experiment repetat,astfel încât rezultatul mediu obținut se apropie tot mai mult de valoarea așteptată, cu cât experimentul este repetat de mai multe ori.

 

 

“The Simpsons” se bazează atât pe observație, cât și pe satiră, iar gândirea umană poate conștientiza întâmplări pe care nu le înțelege, atrăgând lucrurile pe care le imaginează.

Cine știe, poate următoarea criză va începe chiar de mâine..