Primăvara este un anotimp mirific. Natura renaște, gerul dispare, iar oamenii folosesc acest prilej pentru a se motiva să avanseze în unul sau mai multe domenii ale vieții. Astfel fiind supra cunoscut ca anotimpul reînsuflețirii, primăvara aduce multe obiceiuri și superstiții.
Ziua Mărțișorului
În prima zi din lună se oferă obiecte micuțe cu un fir împletit dintr-o ață albă și una roșie. Aceste mărțișoare au o istorie lungă. Nu se știe exact de când datează, dar aproximarea este de sute de ani. Există multe legende care atestă apariția mărțișorului. Una dintre ele se bazează pe faptul că Soarele a fost capturat de un zmeu. Un viteaz l-a salvat, dar a fost rănit și a sângerat pe zăpada rece. Așa au apărut culorile definitorii ale primăverii. O altă legendă spune că Primăvara a găsit un ghiocel în plimbarea ei prin pădure. Acesteia i-a fost milă și a îndepărtat zăpada din jurul ghiocelului pentru ca acesta să supraviețuiască. Iarna s-a împotrivit și a trimis ger pe micuța floare. Primăvara a fost rănită salvându-l cu mâinile ei gingașe. Stropi de sânge au curs pe zăpadă și de acolo provin culorile mărțișorului. Legenda populară este că Baba Dochia a tors un fir timp de 365 de zile în drumul ei cu oile pe munte. Firul simbolizează toate zilele anului.
De obicei, bărbații le oferă femeilor un Mărțișor pe data de întâi pentru a le arăta respect. Pe lângă firul alb cu roșu, Mărțișorul conține un simbol aducător de noroc, precum potcoava, trifoiul cu patru foi, coșarul, ghiocelul sau alte flori, Soarele și porumbelul.
Alegerea babelor
Acest obicei se învârte în jurul alegerii unei zile din întâi până în nouă martie, deci un număr de la 1 la 9. Dacă în data aleasă este o zi însorită, atunci superstiția prezice un an bun, plin de bucurii. În schimb, dacă este o zi posomorâtă, atunci va fi un an trist, plin de lacrimi. Zilele babelor sau zilele Babei Dochia simbolizează confruntarea anului nou cu cel vechi, a iernii și primăverii, a frigului și căldurii, a binelui și răului.
8 Martie
Data aceasta reprezintă Ziua Internațională a Femeii. În zilele noastre se sărbătorește peste tot în lume, dar nu a fost mereu așa. A fost sărbătorită ca zi națională pentru prima dată în Statele Unite ale Amricii în anul 1909. Din păcate, a fost uitată până în anii 60. Atunci a reapărut sub un alt nume – Ziua Internațională a Luptei Feministe. Pe parcursul aniilor i-a crescut popularitatea și a ajuns sărbătorită de Organizația Națiunilor Unite, ONU, în 1975, ceea ce a fost o mare realizare pentru mișcarea feministă. 1975 a rămas numit Anul Internațional al Femeii.
Scopul acestei zile este împărțit atât pe plan socio-economic și politic, pentru realizările lor, dar și umanist, pentru a onora lupta împotriva violenței și a discriminării asupra femeilor.
În funcție de locația geografică, 8 martie este și Ziua Mamei. În România, pentru a avea noroc, tradiția te îndeamnă să porți Mărțișorul primit în întâi Martie. În alte țări, se sărbătorește prin ieșitul seara în oraș. Altele sărbătoresc câștigul drepturilor și al independenței femeilor de bărbați.
Această sărbătoare este extrem de relevantă pentru evoluția drepturilor femeilor și un prilej de a le onora pe cele care au luptat pentru toate femeile și viitorul acestora.
De obicei, femeile primesc flori în această zi, dar laleaua este simbolul primăverii, așadar mamele, dar și femeile în general, primesc de obicei un buchet de lalele.
Sărbătorile de primăvară ilustrează minunat renașterea. Odată lumea se reînsuflețește prin ajutor și salvare în legendele Mărțișorului când vine căldura, iar la alesul babelor se presupune soarta întregului an. În final, Ziua Internațională a Femeii, adusă înapoi la viață după Al Doilea Război Mondial. Aceste tradiții sunt relevante pentru cultura noastră și aduc o speranță aparte, fiind întâmpinate cu drag și bucurie.
Primăvară fericită!!