Review de carte: Cititorul din peșteră

“Cartea, prin faptul că este scrisă, a făcut deja un pas mare către noi: e un dar. Acum ne revine nouă să mulțumim pentru amabilitate și să facem un pas către carte”

Dacă te-ai săturat să ți se spună leneș, ignorant, „nu citești nimic, doar stai pe calculator” etc. și totuși nu vrei să îți îngreunezi gândirea cu o carte prea grea, am exact ce ai nevoie. Indiferent dacă citești din plăcere sau pentru că așa ți se impune, îți garantez că “Cititorul din peșteră” îți va deschide apetitul pentru lectură.

Acțiunea

Imaginează-ți că te trezești pe o corabie necunoscută, cu un echipaj de marinari uitându-se la tine nu foarte prietenos. Le explici că ai ajuns acolo dintr-un accident și le câștigi încrederea ca ucenic? Prea bine. Dar ce se întâmplă când afli că scopul expediției este vânarea unui monstru canibal de dimensiuni uriașe, căruia îi place să citească și știe vorbi?

Este povestea unui adolescent care, ajuns în situația de mai sus, naufragiază și se trezește singur în peștera lui Anibalector, o  gigantică gorilă vorbitoare. Încercând să rămână în viață, băiatul acceptă propunerea “monstrului” de a citi cărți sugerate de el și de a le discuta în fiecare seară. Cu timpul, băiatul citește din ce în ce mai mult și face din citit activitatea lui principală. Cu toate că îi displace situația sa, tânărul ajunge să îl îndrăgească pe Anibalector și să vadă dincolo de înfățișarea grotească, osemintele din peșteră sau cărțile legate cu piele de om. Învață, pe lângă citit, să privească atât în detaliu, cât și în ansamblu.

Morala

Pentru mine, această carte reprezintă atât o lectură ușoară cu o poveste frumoasă( se poate citi într-o zi), cât și o lecție de viață. Această carte este despre cum, în ignoranța noastră, uităm să ascultăm cărțile și să luăm aminte la învățăturile lor. O recomand oricui dorește să cunoască cititul înainte să se arunce în vasta lume a cărților.