Voluntariat pe timp de pandemie

Când ne gândim la anii de liceu ne gândim, printre altele, și la voluntariat. Însă pentru bobocii de anul acesta posibilitățile de a se implica sunt limitate, deoarece activitatea multor ONG-uri a fost îngreunată, sau chiar întreruptă, de pandemie. Cu gândul la voi, cei care doriți să vă susțineți comunitatea și să aduceți o schimbare, am decis să scriu despre câteva inițiative în care vă puteți implica pe timp de pandemie, fără să vă expuneți vreunui risc.

1. Declic

Comunitatea Declic lucrează împreună pentru a crea o economie și o democrație care să funcționeze, respectând planeta pe care trăim. Pe membrii îi preocupă mediul – natural și social, educația, sănătatea, drepturile omului și valorile democratice. De când s-a lansat, Declic a devenit cea mai puternică comunitate de cetățeni din țara noastră. Printre reușitele comunității se numără retragerea certificării pentru produsele din lemn ilegal, provenit din pădurile noastre și salvarea râului Nera de la distrugere.

Poți găsi formularul de înscriere aici.

Îi poți găsi pe Instagram: @declicromania

Site: Declic :: societatea civilă în acțiune

2. BrightEd

BrightEd este un proiect care a început din dorința de a oferi elevilor din medii defavorizate acces la orele online. Voluntarii se ocupă de strângerea device-urilor și a cartelelor cu internet pentru elevi și organizează ateliere interactive în care le explică copiilor despre ceea ce înseamnă siguranța pe internet. Din luna septembrie și până în prezent echipa a donat 45 de device-uri și 30 de cartele cu internet, care au ajutat copiii să participe la orele online. Dacă dorești să te implici în modernizarea mijloacelor de învățare din țară, îi poți contacta pe:

Instagram: @brighted_edulab

WhatsApp: 0734 140 585

3. Interact Cetățuie

Interact Cetățuie este o organizație non-guvernamentală formată din tineri care doresc să aducă o schimbare în comunitatea lor. Aceștia susțin ideea de service above self și sunt în strânsă legătură cu cluburile Rotary și Rotaract. Prin activitățile și proiectele organizate în echipă, crează o comunitate potrivită pentru dobândirea unor noi abilități precum leadership, organizarea unui proiect, munca în echipă și multe altele. În cazul în care printre prioritățile tale în voluntariat se numără subiecte precum dezvoltarea personală și profesională, îi poți găsi pe:

Instagram: @interactcetatuie

Site: Interact Cetatuie: Acasă

4. AIESEC

AIESEC este o asociație globală, non-guvernamentală, condusă de studenți sau proaspăt absolvenți. Asociația este prezentă în peste 2.400 de universități, 126 țări și teritorii și are ca scop dezvoltarea abilităților de leadership ale membrilor săi inclusiv prin evenimente internaționale. AIESEC se identifică ca fiind „cea mai mare organizație de tineri din lume, al cărei principal scop este dezvoltarea tinerilor și pregătirea lor, într-un cadru non-formal, cu ajutorul partenerilor săi din mediul economic și academic, pentru a aduce un plus de valoare comunității din care fac parte”.

Instagram: @aiesecromania

Site: AIESEC in Romania: Activating Youth Leadership Since 1990

5. Academia de Leadership EduBiz

EduBiz este o echipă de tineri dornici să contribuie la dezvoltarea comunităților în care trăiesc, prin asta contribuind și la propriul lor viitor. Platforma EduBiz este locul unde tinerii au șansa să își descopere potențialul, talentele și să își dezvolte competențe de viață, să se dezvolte personal, profesional, emoțional, social, intelectual și spiritual. Aceștia beneficiază și de programe de educație non-formală și leadership. Dacă crezi că te-ai potrivi în echipa lor, îi poți contacta pe:

Instagram: @edubiz.eu

Site: https://www.edubiz.ro/

6. Beard Brothers

Beard Brothers se consideră probabil cel mai neconvențional O.N.G. din România. Acesta s-a înființat în noiembrie 2013, ca o frăție a bărboșilor cu spirit de inițiativă, care își doresc să schimbe mentalități prin implicarea activă în societatea civilă. Ei luptă împotriva stereotipurilor sociale și a discriminării de orice fel. În 2015 a apărut divizia de fete, The Sisterhood, iar în 2016, Volunteer Crew, unde sunt implicați toți cei care vor să ajute în activitățile desfășurate. Îi puteți găsi pe:

Instagram: @beard_brothers_cluj

Site: www.beard-brothers.ro

7. Junkbusters

Echipa Junkbusters s-a format în Timișoara, în septembrie 2019. Membrii acesteia se ocupă în principal de acțiuni de ecologizare a zonelor din orașe, de plantări de copaci, dar și de alte proiecte care ajută comunitatea. Junkbusters doresc să contribuie la transformarea zonelor pline cu deșeuri din orașe în locuri curate și prietenoase, la împădurirea zonelor defrișate și la construirea adăposturilor pentru animale. De curând aceștia s-au extins și în Cluj, unde caută voluntari.

Formularul de înscriere îl găsiți aici.

Îi puteți contacta pe Instagram: @junk.busters.cluj

8. Revista Sânziene

 

Revista Sânziene este un proiect al Asociației Iele-Sânziene. Aceasta este un răspuns la nevoia adolescentelor de a se informa cu privire la diverse subiecte despre care cel mai adesea nu se discută nici în familie, nici la școală, dar care sunt foarte importante pentru dezvoltarea lor. Revista abordează teme precum: educația, cariera, timpul liber, arta, cultura, voluntariatul, social media, relațiile și sănătatea pe plan fizic dar și mintal. Astfel contribuie la informarea adolescentelor și susțin educația, din toate punctele de vedere. Dacă crezi că te-ai potrivi în echipa lor, le poți găsi pe:

Instagram: @ielesanziene și @revistasanziene

Site: https://ielesanziene.org/

Voluntariatul are un rol extrem de important, atât în dezvoltarea noastră personală cât și în cea profesională. Când devii voluntar te alături unui cerc de oameni cu aceleași valori și inițiative ca și tine, astfel legi prietenii de lungă durată. Pe plan profesional, voluntariatul îți dezvoltă competențe precum PR, marketing, munca în echipă, leadership și diplomația.

Periodic apar noi oportunități de a te implica, iar dacă nu ai găsit nimic în acest articol ce să rezoneze cu interesele tale, îți recomand să te uiți pe site-ul celor de la OpportuniTool. Acolo te așteaptă o sumedenie de proiecte din care sigur, cel puțin unul, îți va face cu ochiul.