Școala: Curricula de azi vs curricula de mâine

Școala și, prin ea, educația este o treabă serioasă, una pentru viitorul societății noastre. Cum trebuie să abordăm curricula din școli și ce impact va avea tehnologia asupra educației în viitor? Vom arunca o privire asupra acestui aspect în cele ce urmează.

De ce trebuie să schimbăm curricula?

Dacă ne uităm la lumea din jur, vedem roboți, automatizare și inteligență artificială peste tot. Aceste elemente nu mai reprezintă doar o imagine din Star Trek sau dintr-un oarecare film SF. Privind aspectele legate de forța de muncă a viitorului, ne dăm seama că s-a început o automatizare, o informatizare a ei, unde roboții și inteligența artificială, treptat, o să ia locul oamenilor. Societatea trebuie să fie pregătită pentru o asemenea schimbare, la fel și sistemul educațional. Sistemul, poate, cel mai inflexibil cu privire la schimbare. Cauzele sunt multiple și, în general, gravitează în jurul sub finanțării, a lipsei de specialiști și a discuțiilor deschise și oneste din domeniul public. Discuții care să implice antreprenori, profesori, oameni din conducerea statului, dar și elevi.

Dacă automatizăm totul, ajungem să nu avem nevoie de forță de muncă și prin asta creștem șomajul. Ce facem pentru a ne pregăti pentru o asemenea situație? Un calcul ne arată că un elev care a intrat în sistemul școlar în 2018 o să-și termine studiile prin 2036 și o să fie activ pe câmpul muncii până în jur de 2070. Ce se întâmplă în acest timp, este greu de prezis, dar putem prevedea o tehnologizare și mai accentuată.

Curricula din 2018 este similară celei din 1918, când se punea accent pe matematică, scriere, citit, științe, istorie și limbi străine. Ce trebuie și cum trebuie schimbat? Cum putem îngloba, într-un mod eficient, tehnologia în sala de clasă? Acestea sunt întrebări la care trebuie găsite răspunsuri.

Cum trebuie să schimbăm curricula ?

Accentul trebuie mutat de pe memorare spre rezolvarea problemelor, gândirii creative, spre promovarea lucrului în echipă și spre asimilarea deprinderilor digitale, de IT. În cazul deprinderilor digitale, s-au făcut pași de implementare, poate într-un mod greșit, insistând pe utilizarea tehnologiilor, în locul creării acestora. Aici necesitatea este  implementarea orelor de informatică, bazată nu numai pe programare, ci și pe gândirea analitică, analiză de date, design de interfață, securitate cibernetică, etc. Memorarea și cititul nu trebuie excluse, nu despre asta este vorba; trebuie completate cu cele amintite mai sus.

Care mai este locul materiilor umaniste și artistice într-o lume tehnologizată? Limbile străine ajută la depășirea barierelor dintre oameni și dezvoltă personalitatea individului. Acest aspect este valabil pentru toate materiile umaniste și cred că aici este cheia menținerii lor în curricula regândită a viitorului. Istoria trebuie să se bazeze pe conexiuni între evenimente, înțelegerea lor și a lumii în care trăim. Geografia trebuie să abordeze probleme de maximă importanță pentru lume, precum poluarea sau încălzirea globală. Artele nu trebuie percepute ca o apărare a tradițiilor sau a status-quo-ului existent în curricula de azi, sunt elementele vieții noastre de zi cu zi, care reprezintă creativitatea, inovația și viziunea, elemente ce completează lumea ultra tehnologizată.

Exemple de implementare a tehnologiei în educație

În secolul al XXI-lea nu este nici o noutate, cel puțin în țările care investesc în educație, ca în sistemul educațional să ai prezente elemente ale tehnologiei. În ceea ce urmează, o să aruncăm o privire asupra câtorva modalități prin care tehnologia poate influența sistemul educațional.

O primă modalitate constă prin utilizarea în mod activ a tehnologiei. Aici mă refer la utilizarea aplicațiilor, programelor digitale, interactive prin care elevii pot căuta informații, primesc feedback și nu în ultimul rând sunt puși la treabă. Un exemplu pot să fie hărțile interactive la geografie sau istorie sau alte softuri educaționale, folosite în loc de hărțile convenționale sau în locul pozelor.

Folosirea exemplelor din lumea reală, elevii pot studia și explora probleme adevărate astfel, creându-se acea legătură dintre lecție și viața reală, care poate trezi interesul elevului. Un alt exemplu poate să fie platforma folosită în Marea Britanie, Disney Educativ Espresso, prin care elevii sunt familiarizați cu problemele din viața reală prin intermediul știrilor.

Implementarea acelor aplicații care prezintă simulări despre diferitele fenomene ale naturii sau ne prezintă modele ale unor construcții, animale, etc.

Prin folosirea internetului, a diferitelor platforme și a aplicațiilor educaționale, elevii pot crea grupuri online, grupuri ce se pot interconecta cu altele din întreaga lume. Prin intermediul acestora pot dezbate probleme din viața reală sau discuta, împreună cu profesorii lor și cu colegii din lumea întreagă, despre teme, opinii, trăiri, etc.

Crearea educației bazate pe tehnologie trebuie să formeze munca în echipă, ce se bazează pe debate, discuții și încurajează stabilirea unor rapoarte bazate pe democrație în cadrul grupului.

Profesor ca coach

Prin adoptarea și implementarea elementelor tehnologice, profesorii devin doar antrenori. Activitatea lor nu se rezumă la a preda doar informații, ei ghidează și sprijină elevii în activitățile de la clasă. Profesorii ajută la dobândirea unor deprinderi în cercetare, rezolvarea problemelor și în luarea deciziilor.

Profesorii trebuie să se asigure că elevii nu învață doar concepte, ei trebuie să învețe și să folosească resursele informatice, digitale. Pentru asta elevii au nevoie de gândire critică și de deprinderi de a rezolva probleme, de a găsi soluții în diferitele situații. Profesorii îi ajută pe elevi să înțeleagă mai bine lucrurile și le asigură feedback constant.

Gânduri finale

Predarea este familiarizarea elevilor cu o multitudine de concepte noi despre care ei nu știau. Implementarea tehnologiei în predarea de zi cu zi la clasă este o incursiune în lumea invențiilor moderne, unde profesorul trebuie să devină împreună cu elevul explorator și să-l îndrume în acest voiaj. Programele și diferitele platforme educaționale sau internetul nu sunt  amenințări pentru activitatea profesorilor, ci mai degrabă teritorii neexplorate, care asigură dezvoltarea elevilor dar și a profesorilor. Tehnologia poate ușura în schimb munca profesorului și capta atenția, interesul elevilor.