Sentimentele ne influențează deciziile

sentimente_roboti

De multe ori ni se întâmplă să luăm decizii importante sub influența unor sentimente, a unor trăiri de moment. Decizii pe care mai apoi stăm să le analizăm, să vedem dacă am hotărât corect sau nu. Oricum este prea târziu să mai dăm înapoi.

Iubirea, ura, frica sunt sentimente care ne ghidează viața

În perioada sărbătorilor, o perioadă agitată, dar totuși care ne încarcă pozitiv, mi-am dat seama cât de mult ne influențează trăirile întreaga viață. E perioada în care dăruim și primim. E perioada în care ne implicăm activ pentru a oferi cât mai multe zâmbete celor care poate au uitat cum e să zâmbești și cum e să primești. Reacțiile acestor persoane mă încarcă întotdeauna pozitiv și mă fac să îmi doresc să împart cât mai multă fericire.

Inundați de iubire luăm decizii pozitive

Când suntem plini de iubire împărtășim iubire. Sentimentul pe care-l trăim noi vrem să-l trăiască și cel care ne este aproape. De fiecare dată când iubim emanăm fericire. Viața pare roz, plină de lumină și ne dorim ca și ceilalți să trăiască în armonie cu noi. Astfel, influențați de sentimentul de iubire luăm decizii pozitive, trăim intens bucuria și fericirea. Eu, personal, când simt că am alături anumite persoane care vor să îmi facă viața mai frumoasă, încerc mereu să le întorc bucuria. Când sunt înconjurată de dragoste, răspund cu dragoste.

sentimente_roboti

Plini de ură luăm decizii negative

Ura este un alt sentiment care ne ghidează viața. Atunci când cineva se poartă constant urât cu noi începem să răspundem cu aceeași monedă și, în consecință, începem să vedem viața gri, în întuneric și tot timpul suntem supărați. Când alții își revarsă ura asupra noastră suntem tentați să răspundem cu ură. Marcați de acest sentiment luăm decizii negative pe care, probabil, mai târziu le vom regreta. Dar să trăiești în ură și neînțelegere este, poate, cea mai nefericită perioadă a vieții. Și astfel vrem să ieșim din această stare. Am luat hotărâri decisive în momentele în care m-am simțit rănită de cuvintele care mi-au fost adresate cu ură. Știu, am pierdut, poate, prietenii frumoase, pe care le-am construit în timp, dar nu am putut accepta injuriile aduse. Am luat decizii la nervi, pe care mai apoi le-am regretat, dar prieteniile adevărate trec și peste astfel de momente.

sentimente_cearta

Frica este o altă stare care ne influențează

Frica de școală, frica de întuneric, frica de a se întâmpla ceva rău sunt trăiri care ne copleșesc și, pe moment, reacționam sub influența lor. Când ne este frică de faptul că ne va asculta la o materie pentru care nu ne-am pregătit suficient alegem sa nu mergem la ora. În momentul acela ni se pare cea mai buna soluție. Dar, oare e așa? Cu siguranță, nu. Pentru că mai pierdem din materia predată, frica se accentuează și devenim și mai speriați de ora care urmează. Când ne e frica de întuneric hotărâm să dormim cu lumina aprinsă. Pentru că alimentăm această frică, vom continua să trăim cu același sentiment.

Uneori trăim cu frica de a nu se întâmpla ceva rău cuiva drag sau chiar nouă. Atunci devenim protectori și nu mai lăsăm libertate celor din jur să-și trăiască viața la maxim. Nu-i lăsăm să se bucure de fiecare clipă ci limităm bucuria pe care ar putea-o avea prin frica noastră de a nu se întâmpla ceva rău.

            Se mai pot spune multe despre cum ne hotărâm soarta, dar cel mai bine ar fi să luăm deciziile la rece, cumpătat și nu sub influența sentimentelor pe care le trăim în acel moment. Probabil așa este construit omul, să reacționeze impulsiv, conform stării de spirit dintr-un anume moment. Reacții care ne influențează major viața. Nu privim în urmă și nu vedem de multe ori viitorul. Trăim prezentul. Cu bune și cu rele. Suntem ceea ce trăim…