To binge or not to binge?

“binge watching” este termenul englez devenit un adevărat fenomen în prezent. Platforme ca Netflix sau Hulu promovează orele în șir din fața monitorului, consumând episoade și sezoane întregi într-o singură zi. Acum, când nimic nu ne mai deranjează și căutăm să ne ținem ocupați în carantină, serialele ne cheamă. Este această activitate benefică, nu doar pentru sănătatea noastră, ci și pentru satisfacerea și menținerea relațiilor sociale? 

Episodul 1: Despre sănătate

Ei bine, s-a dovedit deja că activitatea redusă la sezutul pe canapea ne ridică șansele de a suferi de boli de inimă, diabet, dar și miopie. Din cauză că suntem atenți la ecranul din fața noastră și că ne lipsește lumina naturală, ochiul nu mai este antrenat să identifice detaliile obiectelor de la distanță. Un alt factor este alegerea dietei acestui stil de viață sedentar: în mare parte sărățele, dulciuri și sucuri energizante.

Episodul 2: Despre impuls

Dar asta știm deja și nu ne împiedică să continuăm. Motivul? Recompensa imediată. Finalul unui episod creează sentimentul de anticipare, de suspans, care te menține interesat pentru a continua vizualizarea. Când ai un întreg sezon la îndemână, nu mai trebuie să aștepți decât un minut pentru a afla soluția. Tendința omului de a cere impulsiv un răspuns imediat este una ce s-a dezvoltat pe parcursul anilor, în scopul supraviețuirii. În special în acest caz, unde divertismentul ne ține distrați, creierul nostru produce dopamină. Ea produce senzația de fericire, entuziasm, care duce într-un final la dependență. Nu apare problema cum că nu vrem să ne oprim, ci că nu putem. Imersiunea creată de noul mediu ne ajută și să uităm problemele actuale, iar această ofertă este mereu, dar mai ales acum, tentantă. 

Episodul 3: Despre rolul social

Un alt factor luat în considerare este că vizionarea serialelor e o activitate socială, contrar multora păreri. Nu este vorba de activitatea în sine,(deși se poate viziona în prezența altora și se formează o atmosferă plăcută) ci de urmările ei. Grupuri de prieteni sau cunoscuți își împart părerile, așteptările sau dezamăgirile. Se bucură dacă se găsesc în comun acord, încep discuții înfocate dacă nu. Aici apare și presiunea socială de a termina un show cât mai repede, de a ține pasul cu ceilalți și de a evita spoilere.  

Episodul 4: Despre propria părere

Acum că am pictat imaginea culturii de „binge watch”, alegem dacă e benefic sau nu să-i facem parte. Din propria experiență, aș zice nu sau cel puțin în moderație. Am observat asta abia după ce am terminat un serial format din două părți. Prima în 3 zile iar a doua pe parcursul a mai multor luni. Nu știu dacă a doua parte a fost doar mai bună, dar după o grămadă de ani, încă mai țin minte detalii și mă mai gândesc la cele întâmplate. Alte seriale prezente, care se actualizează odată pe săptămână, creează o comunitate și mai strânsă. Se analizează, speculează și apreciază momentele fiecărui episod, cu atenția intenționată de director sau scriitor. În cazul unui serial eșuat, se abandonează mult mai ușor decât în mijlocul unui maraton, iar tranziția la unul mai bun se produce încet, gradual. În schimb, după ce ai terminat o sesiune de „binge watch” cauți următoarea pradă și apoi următoarea… După vizionare în exces, apare eliminarea pentru a începe alta.

Finala

 Personajele de care te-ai atașat? Mediul în care practic trăiai? Gata, aproape uitate. Comunitatea? A avut câteva zile de glorie, iar acum pleacă spre alt serial. Mai ții minte săptămânile în care “Game of Thrones” era pe HBO, fiecare episod transmis progresiv? Dar săptămâna în care “Stranger Things” a devenit popular? Fiecare dintre noi trebuie să-și folosească timpul responsabil acum, așa că încearcă să vizionezi și săptămânal sau zilnic. Alternează și vezi ce se întâmplă.