Tradiţia merge mai departe

Când vine vorba de Crăciun, primele lucruri care ne vin în minte sunt cozonacii, sarmalele, mesele interminabile pline de bunătăţi, musafirii şi vizitele fără sfârşit. Dar oare de câte ori ne-am gândit la tradiţiile noastre, la acele lucruri care oferă autenticitate sărbătorilor noastre şi care creează atmosfera aceea de neuitat?

De câţiva ani încoace, multe dintre obiceiurile româneşti au început să fie înlocuite cu cele venite din alte ţări, fiindcă oriunde am merge o să auzim doar colinde cântate în engleză, niciun obiect decorativ nu va avea modele româneşti pe el, ci doar moşi sau reni, iar aproape în toate locurile vom vedea scris “Merry Christmas” în loc de “Crăciun fericit”. Motiv pentru care, treptat, vom ajunge să ne pierdem identitatea naţională. Şi nu spun asta doar din patriotism, deşi nu ar fi un lucru greşit, dar cred sincer că ar trebui să ne iubim tradiţiile şi tot ce are ţara mai bun de oferit. În fond, e locul unde trăim, unde creştem şi unde ne dezvoltăm, aşa că de ce să nu apreciem ceea ce ne aparține în loc să adoptăm lucruri venite de afară?

Ansamblul care duce tradiţia mai departe

De multe ori am auzit cuvântul „ruşine” asociat cu tradiţiile noastre şi credeam că e ceva ce majoritatea oamenilor gândesc. Totuşi, am fost plăcut surprinsă atunci când, după mai mulţi ani în care nu mai ascultasem colinde tradiţionale, am redescoperit ansamblul „Icoane”, cel care reuşeşte să promoveze cu adevărat cele mai frumoase obiceiuri din Transilvania prin spectacolele sale.

Format din absolvenţi şi tineri studenţi ai Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, conduşi de maestrul Ioan Bocşa, ansamblul urmăreşte să facă cunoscute datinile transilvănene şi, mai ales, colindele din aceste zone. În special pentru noi, cei tineri, felul în care sărbătorile se petreceau pe vremea bunicilor sau a stră-bunicilor este prea puțin cunoscut şi ar fi foarte interesant ca din ce în ce mai multe lucruri legate de simboluri şi de semnificaţiile colindelor să devină cunoscute.

Un lucru frumos pe care îl au aceste concerte sunt scurtele explicaţii pe care domnul Bocşa le oferă spectatorilor înaintea anumitor colinde şi prin care se aduc la lumină elemente ce altfel ar fi trecute cu vederea. Uneori colinda se poate desfăşura ca o competiţie între două  grupuri de colindători, care cântă pe rând câte o strofă.

Influențele mitologice în colinde

Ceea ce probabil puţini ştiu este faptul că versurile multor colinde sunt o îmbinare dintre creştin şi profan , astfel că se creează o asociere între personajele biblice şi cele animaliere sau chiar mitologice. În vremurile de mai demult, oamenii considerau  că prin colinde vor putea asigura o tranziţie prosperă spre noul an calendaristic şi nu numai, aşa cum domnul Bocşa spunea în încheierea unuia dintre spectacole: “Prin colindat putem influenţa în bine principalele evenimente care se vor desfăşura anul viitor şi ne putem influenţa în bine propria viață.”

Colindatul e una dintre cele mai frumoase modalităţi de a împărtăşi bucuria şi emoţia sărbătorii, a naşterii lui Hristos, iar în spatele tuturor aparenţelor, ascunde o complexitate inimaginabilă a gândirii populare. Aceste lucuri ar trebui să ne facă şi mai mândri de tot ceea ce avem acum şi de ceea ce am moştenit. Să ne bucurăm de datinile unice pe care le avem şi să încercăm să schimbăm atmosfera comercială a sărbătorii cu cea tradiţională, care se bazează pe aducerea oamenilor împreună.

Puteţi asculta câteva dintre colindele interpretate de ansamblu în link-urile de mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=tlNtgEx9OGk

https://www.youtube.com/watch?v=lqmPgPH1Ch8

https://www.youtube.com/watch?v=KA6-sG5kZPI