Umanist cu visuri realiste

Acesta sunt eu, elev al Colegiului Național ,,George Coșbuc”, clasa a 10-a, profil umanist, științe sociale. Visurile realiste provin din dorințele mele de a continua studiile pe calea arhitecturii, ideal împiedicat de intrarea mea la secția menționată.

Societatea judecă

Un factor important în viața noastră, din păcate, este părerea altora. În zilele noastre, societatea clasifică profilurile liceale descrescător astfel: mate-info, științele naturii, științe sociale,filologie, secția real fiind considerată superioară celei umaniste. Această realitate se regăsește până și în liceul nostru, umaniștii fiind supranumiți ,,plebei” de către realiști. Pot să afirm pe plan personal faptul că visul meu a fost, într-adevăr, conturat într-o mică măsură de părerea societății, de mic dorind sa fiu văzut în ochii rudelor și ai prietenilor ca un copil inteligent prin simplul fapt că sunt la un profil real. Consider că nu numai în România, manipularea în masă este dată de ,,spiritul de turmă” rezultat din părerile persoanelor vociferante, acestea având un impact monstruos în comunitatea actuală.

Mai mult decât atât, această opinie generală este fondată pe faptul că, după absolvirea liceului, cei ce au susținut bacalaureatul din matematică au un număr mai mare de opțiuni în alegerea unei facultăți, față de cei ce dau bacul din materii de uman.

Sunt sigur că mulți copii își doresc să aplice la un profil real, doar de dragul anturajului, care oricum se modifică radical la intrarea în liceu, motiv pentru mine personal încurajez compararea conștientă a specializărilor și alegerea responsabilă a unui viitor profil sigur și de succes în funcție de dorințele proprii.

 Cauzele Indoielii

Cauzele îndoielii provin în mare parte din ,,principiul moralității” aflat în subconștientul uman, acesta este răspunzător pentru veșnicile dubii ce au un imens impact emoțional: ,,Dacă nu intru?”, ,,Nu sunt îndeajuns de bun pentru profilul ăla”, ,,Nu o să mă descurc la examen” etc. mereu prezente în mintea unui viitor boboc.

Odată cu această spaimă, apar și mecanismele de apărare cu rol de a proteja presiunile exercitate de factorii de stres: părinții, anturajul, profesorii ce au mereu o critică însoțită de o așteptare, urmând ca dorința copilului în cauză să fie călcată în picioare și adânc astupată în conștiința acestuia.

Aceste episoade duc la crearea unei personalități influențate de mediul înconjurător, din punctul meu de vedere, modelarea definitivă a acesteia.

Concluzia: Realitatea de după liceu

Acesta este deznodământul anilor de liceu, după susținerea examenului final, proaspătul adult înfruntă ieșirea în lume redată de: căutarea unui loc de munca, concluzionarea deciziei inițiale în legătură cu profilul ales și, desigur, îndeplinirea dorintei de succes dorit.

Putem compara această dezvoltare a elevului pe plan personal, cu un plan de afaceri a unui mic întreprinzător, amândoi pornind cu o idee, o dorință care, într-un final, își atinge apogeul de succes sau eșec.

În continuare, aș vrea sa vorbesc despre cum după terminarea studiilor, toți absolvenții de liceu ajung la concluzia că nu există o diferențiere pe plan intelectual între cele patru profiluri, diferențele se regasesc exclusiv pe domeniul de specializare, în job-ul ales.

Se impune de la sine intrebarea: unde e rostul în a blama o anumită orientare a unui copil, dacă într-un final oricum concluzia este una universală, unde e rostul în a săpa adânc și permanent într-un suflet de om și a-l strica prin păreri greșite și lipsite de semnificație? Unde e rostul în a descuraja absolut orice inițiativă proprie a unui cetățean? Rezolvarea este dezvoltarea educației și înțelegerea diferenței dintre o critică constructivă și una distructivă, jalnică, de natură agresivă, dezvoltare esențială într-o comunitate ce vrea să crească.